Enlaces accesibilidad

L'Amparito Roca sona al rellotge carilló del Mercat de Tarragona

  • El pasdoble de l'Amparito Roca és un himne de les Festes Majors de Tarragona
  • Les figures que apareixen al rellotge al ritme de la música formen part del seguici popular de Santa Tecla

Per
De Carrer - L'Amparito Roca sona al rellotge carilló del Mercat de Tarragona
Primer pla dels personatges del seguici popular del rellotge de carilló del mercat

L'energia del mes de setembre transforma els carrers de Tarragona en un mosaic de festa i entreteniment. Les festes de Santa Tecla són l'epicentre d'aquesta atmosfera, i la melodia que les acompanya, coneguda com a “Amparito Roca”, és un element imprescindible d'aquesta celebració.

Escrit pel compositor Jaume Teixidó el 1925, aquest pasdoble ha arrelat profundament en la cultura tarragonina des dels anys 80, en gran part gràcies a la insistent demanda de la Colla Jove Xiquets de Tarragona a la Banda Ciutat de Tarragona. Des d'aleshores, no hi ha festes sense l'“Amparito”. Avui, però, aquesta cançó és més que una simple peça musical festiva; ha esdevingut part de la vida quotidiana dels tarragonins, especialment per aquells que passen per la nova plaça del mercat central. La presentadora Nerea Sanfe descobreix al programa 'De Carrer' el motiu pel qual la plaça Corsini s'ha convertit en un punt de trobada per tots aquells que visiten la ciutat.

El rellotge del mercat

El mercat, un símbol de la ciutat, acull ara una nova atracció: el rellotge de carilló. Després de vuit anys de treballs de remodelació, aquest nou element captiva l'atenció dels habitants locals i dels visitants. Cada dia, a les 12 del migdia i a les 6 de la tarda, el rellotge pren vida, i durant dos minuts, els personatges del seguici popular ballen al ritme de l'“Amparito Roca” com si cada dia fos festa major.

Rellotge de carilló de Tarragona

Rellotge de carilló situat a la façana del mercat de Tarragona en ple funcionament

L'àliga, el lleó, la negrita, el gegant moro i el nano capità, figures destacades del seguici, atreuen una multitud de curiosos a la plaça Corsini. El rellotge, situat en la façana del mercat, s'ha convertit ja en un símbol de la ciutat, emplaçat en un edifici modernista centenari que delimita el Mercat Central, una joia arquitectònica construïda el 1915 per l'arquitecte Josep Maria Pujol de Barberà. A més de ser un lloc emblemàtic per al comerç local, el mercat és un monument històric, artístic i un bé d'interès local, testimoni de la rica història de Tarragona.