Enlaces accesibilidad

El març, el mes més plujós dels últims dos anys

  • Durant aquest mes de març hem tingut fins a tres episodis destacats de precipitacions a Catalunya
  • El pas de la borrasca Nelson per l'Atlàntic ha afectat de ple a tots els territoris de la península Ibèrica durant la Setmana Santa

Per
Març marceja, pluja i calidesa
Precipitacions a Catalunya durant el mes de març

Març marceja, pluja i calidesa. Així es podria descriure el pas dels 31 dies del tercer mes d'aquest. Si bé s’ha registrat una temperatura superior a l’habitual per l’època, amb valors 2 °C per sobre en molts indrets de Catalunya, també ha estat un període on s’han acumulat precipitacions que feia dos anys que no hi havia.

Un març marcat per les precipitacions a principis i finals de mes

Les pluges s’han concentrat a principis i a finals de mes. Les primeres van produir-se els dies 2 i 3 de març, aprofitant un front fred que va creuar el territori durant el cap de setmana i va deixar quantitats superiors als 40 mm en punts del nord-est i del Prepirineu. Sobretot, però, van destacar les nevades que van baixar fins a la cota 600 metres, les quals van afectar el Pirineu, el Montseny, la Serra de Prades i el Massís dels Ports. En total, van acumular entre 20 i 50 cm de neu nova, generant uns paisatges emblanquinats de postal.

Pocs dies després, una situació de bloqueig anticiclònic al nord d’Europa va permetre l’arribada d’una profunda borrasca de la qual van despenjar-se dos fronts bastant actius que van descarregar més de 50 mm d’aigua en àrees de les muntanyes pirinenques, a la Catalunya Central i en punts de comarques del nord-est. També les nevades van tenir un paper força destacat, encara que només al Pirineu, amb gruixos entre 20 i 50 cm de neu nova entre el dia 8 i 10.

Durant les següents dues setmanes hi va haver un parèntesi pel que fa a precipitacions, fins que van tornar a escena a finals de mes, coincidint amb la Setmana Santa. A més de l’aigua i la neu, també va haver-hi un destacat temporal marítim al litoral, amb ventades superiors als 60 km/h al Mediterrani Litoral Central i al Nord. Els valors més alts de precipitació es van donar al vessant sud del Pirineu i punts del Prepirineu, on destaquen els 84 mm d'aigua a Espot (2.519 m) i els 75 cm de gruix de neu.

Tot i la pluja, ha estat un mes força càlid

Després d’un mes de febrer molt càlid on es van establir els registres de temperatura màxims, fins i tot al mar, el març ha presentat unes temperatures superiors a les habituals per l’època. No obstant això, no ha estat quelcom constant, sinó que s’han combinat episodis freds i càlids, amb domini d’aquests últims, això sí.

Aquests màxims es van assolir principalment al quadrant nord-est i al massís dels Ports a mitjans de mes. Concretament, els dies 21 i 22 de març, en 4 de les 11 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) es van assolir aquests rècords. El valor més alt es va donar a Torroja del Priorat, on es van enfilar fins als 28,4 °C en ple mes de març, i a la resta de l’interior es van mantenir per sobre dels 25 °C durant aquests dies.

En total, la temperatura mitjana del mes de març d’enguany ha estat de 13,1 °C, que equival a 1,4 °C per sobre la mitjana climàtica del període del 1991 al 2020.

Com a curiositat, segons dades del Meteocat, tot i que hem tingut un març càlid, aquest es troba per sota del mes anterior, ja que la temperatura mitjana del mes de febrer va ser de 13,4 °C.

El març, el mes més plujós dels últims dos anys

Temperatura mitjana del mes de febrer i març a l'Observatori Fabra (Barcelona)