Enlaces accesibilidad

Estafes amoroses: com et poden enganyar a través de les aplicaciones de cites

  • 'El Pla B' de Ràdio 4 tracta els delictes d'estafes amoroses per xarxes socials i aplicacions de cites
  • Descobreix com detectar aquests fraus per prevenir-los

Per
Estafes amoroses: com et poden enganyar a través de les aplicaciones de cites
Representació gràfica de l'estafa amorosa.

Hi ha gent que juga amb els sentiments dels altres per fer negoci. Fins i tot, hi ha organitzacions que es dediquen a fer aquest tipus d'enganyifes amb l'objectiu de lucrar-se. L'amor ens obliga a caure en aquesta trampa sense escapatòria? Podem sortir del pas d'aquestes situacions amb sentiments pel mig? El programa 'El Pla B' de Ràdio 4 analitza les estafes amoroses més habituals que es fan a través de les xarxes socials i les aplicacions de cites.

Modus operandi

La pràctica més comuna d'una estafa amorosa és via xarxes socials o aplicacions de cites. Els estafadors seleccionen víctimes amb algun tipus de carència, especialment afectiva. El nivell d'intel·ligència del damnificat no hi té res a veure, de vegades tenen un bagatge cultural prou alt.

L'impostor té una psicologia seductora molt forta i inicia conversacions amb aquesta mena de perfils per, al cap d'un temps, demanar-li diners. La demagògia es pot allargar dies, setmanes, mesos o anys.

Un cas molt mediàtic d'estafa va ser el de Simon Leviev, que es feia passar pel fill d'un magnat jueu per aprofitar-se'n de la fortuna de senyores de classe social alta. Va enganyar tres dones i els va treure un total de deu milions de dòlars. El mètode del delinqüent israelià era portar a les seves víctimes en jet privat als millors restaurants i fer-les veure que vivien una vida fantàstica. Un 'modus operandi' que va dur a terme durant molt de temps fins que el van detenir a Finlàndia el 2015. Netflix va publicar una sèrie basada en aquesta història real titulada 'L'estafador de Tinder'.

Simon Leviev és un dels exemples de les estafes amoroses per xarxes socials o aplicacions de cites.

Simon Leviev, 'l'estafador de Tinder'.

Indicatius d'una estafa amorosa

Persones de tots dos sexes cometen aquests delictes i també en són víctimes. Molts dels homes que pateixen aquestes situacions no les denuncien per vergonya. Les dones solen negar l'evidència, no volen creure la realitat en un primer moment perquè algunes estafes són difícils de detectar i, sovint, l'amor és cec.

Per evitar que algú t'estafi per una aplicació de cites o per les xarxes socials, has de tenir en compte diversos indicatius mentre converses que et posaran en alerta:

  • L'altra persona et diu que està fora del país.
  • Al cap de poc temps de conèixer-vos, casualment, li passa una desgràcia terrible.
  • Et demana diners perquè l'ajudis.
  • Posa excuses per no quedar en persona.

Ves amb compte!