Enlaces accesibilidad
Història

Sabies que l’apitxat és un dialecte del valencià?

  • A València ciutat s’hi parla “apitxat”, un subdialecte del valencià que pronuncia les lletres "j" i "g" com a "tx"
  • En comptes de pronunciar barreja, algú que parla el dialecte pronunciarà barretxa

Per
A València ciutat es parla l'"apitxat"
A Valencia ciutat no només es parla el valencià, també s'hi parla l'"apitxat"

València és una ciutat a la costa mediterrània de la península Ibèrica que forma part de la Comunitat Valenciana i n'és la capital. És el tercer municipi per població d'Espanya, amb 808.000 habitants aproximadament, i té moltes coses típiques. Les més conegudes per la resta dels espanyols i, en general, per la població mundial, són la paella (que no arròs amb coses) i aquell combinat alcohòlic que es diu aigua de València (i que si en beus massa l'endemà no t’aixeques del llit). Doncs una curiositat lingüística d’aquesta regió és que existeix un subdialecte que només es parla a València ciutat: l’apitxat. És a dir, a València ciutat es parla el valencià i “l’apitxat”.  

L’apitxat, el dialecte dels que “espitjant” 

A part del valencià, dins de la ciutat de València s’hi parla un altre dialecte: l”’apitxat”. I per què es diu “apitxat” aquest dialecte? Doncs hi ha qui diu que els valencians que no parlen apitxat deien que els que si el parlaven ho feien “espitjant” la boca, és a dir, prement-la o comprimint-la. Per aquest motiu es va batejar al dialecte com a “apitxat”.

I quina diferència hi ha entre els dialectes? Entre altres coses, si parles “apitxat” segurament pronunciaràs el so de les lletres “j” i “g” com a “tx”. Alguns exemples per il·lustrar-ho una miqueta són els següents: en comptes de pronunciar barreja, pronunciaràs barretxa, en comptes de fugir, diràs futxir, i en comptes de director adjunt diràs director atxunt

Si vols descobrir més curiositats sobre la llengua catalana i valenciana, pots recuperar el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.