Enlaces accesibilidad
Gramàtica

Hem de posar sempre l'article davant del nom de persones?

  • Els articles el/la no són els únics que són correctes
  • El català de Barcelona també és un dialecte

Per
Quina és la manera correcta de posar els articles?
La Shalana explica quina és la manera correcta de posar els articles

Estem massa acostumats a llegir contes en què es parla d’en Joan i la Maria. Si dius el Joan i la Maria… ja fa menys conte. Si dius en Joan i na Maria… sona estranyíssim. I, si dius, Joan i Maria, sense cap mena d’article, segons com sembla que sigui català incorrecte; sembla que sigui mig castellà.

Però la realitat és que en els contes, i en qualsevol àmbit de la vida, qualsevol de les opcions anteriors són perfectament correctes: es pot dir en Joan i la Maria, com fan a Girona. Es pot dir el Joan i la Maria, com fan a Tarragona. Es pot dir en Joan i na Maria, com fan a Palma. Es pot dir Joan i Maria, com fan a Tortosa. I, fins i tot col·loquialment, es pot dir lo Joan i la Maria.

I per què en la majoria dels contes s’hi diu en Joan i la Maria? Perquè s’escriuen i s’editen a Barcelona, i aquesta és l’opció barcelonina. Ara bé, la resta d’opcions són igual de catalanes i igual de vàlides. No hi ha cap parlar més bo que cap altre. Els de Tortosa, els de Lleida o els de Tarragona parlen igual de bé que els de Barcelona.

Recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.