Enlaces accesibilidad
Ortografia

Tindre o tenir: quin dels dos verbs és correcte?

  • "Tindre" i "vindre" són igual de correctes que venir i tenir
  • La supremacia dialectal del català central ens fa creure que alguns verbs són incorrectes

Per
Shalana, presentadora de Déu n'hi Do explica la manera correcte de conjugar el verb tenir
Shalana, presentadora de Déu n'hi Do

Ets dels que es pensa que tindre i vindre són verbs incorrectes? Doncs no és així. Tindre i vindre són dos verbs igual de correctes que tenir i venir.

A Catalunya vivim una supremacia dialectal del català central i molta gent es pensa que tindre i vindre són incorrectes. En llocs com el Camp de Tarragona, en què tota la vida s’havia dit tindre i vindre, s’estan deixant de fer servir aquests verbs, perquè la gent creu que són incorrectes. Però la realitat és que no ho són. Si de forma natural dius tindre i vindre, pots seguir-los dient i escrivint sempre que vulguis.

Camp de Tarragona

Camp de Tarragona Pexels

Com conjuguem aquests verbs? Gran part de la població ho fam com si fossin tindre i vindre. Tothom els conjuga com vendre i no com dormir, per molt que diguin tenir i venir. Diem jo tinc i jo vinc, igual que diem jo venc. Però no diem jo teno o jo veno, com sí que diem jo dormo. I diem tindré i vindré, igual que diem vendré. Però no diem teniré o veniré, com sí que diem dormiré. Per tant, per com els conjuguem, els verbs que tenen més raó de ser són tindre i vindre, i no tenir i venir.

Si vols descobrir més curiositats sobre la llengua catalana de la mà de la Shalana, pots recuperar el programa ‘Déu n’hi do” a RTVE Play Catalunya.