Enlaces accesibilidad
Judici

Declaren els resposables de la residència Fiella per negligències de seguretat durant el brot de covid

  • En aquest centre van morir gairebé la meitat dels residents
  • Tenen una altra causa oberta per homicidi imprudent

Per
L'exdirectora de la residència de Fiella de Tremp, al centre, entrant a declarar al jutjat de Tremp acompanyada de les seves advocades
L'exdirectora de la residència de Fiella de Tremp, al centre, entrant a declarar al jutjat de Tremp acompanyada de les seves advocades ACN | Anna Berga

Declaren per primera vegada les dues responsables de la residència Fiella de Tremp, on van morir 64 avis dels 142 usuaris del centre en un mes per un brot de COVID durant la pandèmia el 2020. Aquest dilluns, els jutgen per una de les dues causes que tenen obertes: per un suposat delicte contra la seguretat dels treballadors. Tenen una altra oberta per homicidi imprudent.

L'antiga responsable higienicosanitària del centre ha estat la primera de les dues responsables en declarar. No ho ha fet presencialment, sinó per videotrucada, ja que es troba internada en una residència de monges a Guipúscoa. La dona s'ha acollit al dret de no declarar.

Per la seva banda, l'acusació particular, que porta l'advocat Xavier Prats, considera que la defensa de les responsables de la residència busca dilatar la causa perquè no se les pugui arribar a jutjar.

Tot i que el procediment va començar el 31 de març de 2022 amb les declaracions en fase d'instrucció per les causes obertes que hi ha, no ha estat fins ara que la jutgessa encara no havia citat a declarar les dues investigades: la llavors directora del centre, Remei Navarri, i la responsable d'Higiene Sanitària.

Denúncies laborals "precàries" i "caos"

En les querelles es denuncia que, tant abans com durant la pandèmia, es treballava de manera "precària" i en condicions que incomplien les mesures de prevenció de riscos laborals. Per exemple, jornades laborals setmanals de més de 70 hores, amb caps de setmana sense descans. Una de les irregularitats que es va denunciar més recentment va ser l'abril passat, quan es va portar al jutjat que s'havia celebrat la castanyada amb els ancians 20 dies abans del brot tot incomplint les mesures anticovid.

D'altra banda, treballadores de la residència ja van declarar el 2022 que durant el brot hi havia "caos" i gent demanant ajuda al passadís. Van confirmar que ningú coneixia el pla de contingència, que no tenien els EPI i que només disposaven d'una mascareta a la setmana.

Tenen oberta una altra investigació

L'exdirectora i l'exresponsable d'Higiene Sanitària tenen en total dues causes obertes; una és per un delicte d'homicidi imprudent i tracte degradant per la mort dels ancians i l'altra per un delicte contra la seguretat dels treballadors. És per aquesta segona causa que declaren aquest dilluns on també han estat citats membres del Patronat de la Fundació Sant Hospital de Tremp.