Enlaces accesibilidad
Procés

El jutge dirigeix contra Puigdemont i Rovira la investigació de Tsunami Democràtic

  • El magistrat de l'Audiència Nacional atribueix "un rol de lideratge" a l'expresident de la Generalitat
  • El jutge acorda investigar Marta Rovira i deu persones més pel Tsunami Democràtic

Per
La plataforma Tsunami Democràtic va dirigir diverses accions de protesta l'octubre de 2019
La plataforma Tsunami Democràtic va dirigir diverses accions de protesta l'octubre de 2019

Enmig de les negociacions de Junts i PSOE per l'abast de la llei d'amnistia, el jutge de l'Audiència Nacional, Manuel Garcia Castellón, ha situat Carles Puigdemont com a “líder” de la plataforma Tsunami Democràtic. Així consta en una interlocutòria d'aquest mateix dilluns en què cita com a investigats en el cas a la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, i altres deu persones més. La Fiscalia ja ha anunciat que recorrerà la decisió del jutge i ha advertit que les actuacions de Tsunami no encaixen en el delicte de Terrorisme i s'hauria de jutjar a Barcelona com a desordres públics.

L'amnistia més necessària

Tampoc s'han fet esperar les reaccions polítiques. ERC veu la interlocutòria com una reacció “aberrant” dels poders reaccionaris de l'Estat que no els “sorprèn” i ha mostrat el seu suport als encausats inclosos en la investigació. Els republicans asseguren que es demostra "la força i la importància de l'amnistia".

També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, destaca que "l'amnistia és més necessària que mai", després de denunciar que "la protesta es tracta com a terrorisme. Per la seva banda, l'expresident català, Carles Puigdemont, ha assenyalat que "és el cop d'estat permanent que tant els agrada reviure, sigui amb sabres o amb togues".

Pendent del suplicatori de Puigdemont

El jutge, en tot cas, ofereix a Puigdemont la possibilitat de comparèixer voluntàriament "mentre no s'entrega el corresponent suplicatori", ja que gaudeix d'immunitat en ser membre del Parlament Europeu i no el podrà investigar formalment fins que l'Eurocambra li ho permeti. El jutge sosté que, de la informació facilitada per la Guàrdia Civil, tant Òmnium Cultural com el mateix Puigdemont "podrien haver participat en l'aparició" de Tsunami, "extrems que s'hauran d'esclarir en la investigació".

L'Audiència Nacional estén la investigació de la causa del Tsunami Democràtic a Puigdemont i Rovira | Núria Alcalà

Tots els investigats

La resolució acorda citar com a investigats, a banda de Marta Rovira, a Josep Lluís Alay, Oriol Soler, Xavier Vendrell, Marta Molina, Josep Campmajó, Jesús Rodríguez, Jaume Cabani, Oleguer Serra i Nicola Flavio Giulio Foglia. A més acorda citar com a testimonis l’aleshores portaveu d’ERC, Marta Vilalta, i el líder de Bildu, Arnaldo Otegi, per aclarir què va passar a la reunió a Ginebra, i la participació que hi van tenir els diferents líders que van assistir-hi. També vol que concretin a què es referien quan deien "el que es pot fer a Suïssa".

Les reunions a Ginebra

Per dirigir la investigació sobre Tsunami contra Puigdemont ha estat clau l'anàlisi de l'agenda de l'historiador i home de la seva màxima confiança, Josep Lluis Alay (també imputat), que reflectiria, segons el jutge, que l'expresident català va estar en diverses reunions per a planificar presumptament l'actuació de Tsunami.

Aquestes accions de la plataforma van perseguir, segons el jutge, "subvertir l'ordre constitucional", desestabilitzar a l'Estat i alterar l'ordre públic. Les reunions es van celebrar a Ginebra, ciutat suïssa on va fugir Marta Rovira en 2018 hores abans de ser processada pel Tribunal Suprem, entre el 29 i el 31 d'agost de 2019, i el jutge creu que la relació entre aquestes trobades i l'acció de Tsunami "resultarà essencial" per a determinar l'abast la responsabilitat dels dirigents presumptament implicats.

El jutge esmenta també altres comunicacions d'Alay, a qui atribueix una espècie de paper d'intermediari amb l'expresident català, com una en la qual es "parla del 'grup de coordinació de la campanya Tsunami Democràtic'"