Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Turull vol que el front comú d'Aragonès sigui "independentista"

Per
Cafè d'idees - Turull vol que el front comú d'Aragonès sigui "independentista"

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, avança al 'Cafè d'idees' que es reuniran aquesta tarda amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per parlar del front sobiranista per a les eleccions generals: "Escoltarem al president de la Generalitat. Es tracta de veure si ens posem d’acord. No anticipo res, potser ho situa com a front independentista, avançar cap a la independència".

Turull afirma que ERC i Junts comparteixen moltes coses sobre paper i planteja als republicans culminar el mandat de l'1-O. Tanmateix, el líder de Junts defensa negociar un "front independentista" i no un "front comú" sobiranista amb En Comú Podem que proposava aquest dimarts Aragonès: "Els valors que demanava defensar ja se'ls hi suposa. No fa falta un front comú".

En aquest sentit, Turull no descarta que la lideri una persona independent aquesta proposta de llista unitària. També reconeix que va explicar primer la seva proposta de llista unitària als mitjans de comunicació, abans d'acordar la reunió d'aquesta tarda amb ERC: "Primer suor freda perquè tenim 15 dies per fer papers, tot s'ha precipitat. Convertim-ho en oportunitat. Hem quedat amb totes les forces i entitats independentistes".

Amb relació a les paraules de Joan Tardà qüestionant l'estratègia de Pere Aragonès, Turull afirma "que potser el guirigall ha canviat de cantó" en referència a les crítiques que rep sovint a dins de Junts quan hi ha dues opinions diferents.

Turull diu que Aragonès convida a votar el PSC

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Turull retreu a Aragonès el to i el "concurs de lamentacions" del discurs postelectoral que va fer després de les eleccions i que diu "se situa en un marc mental espanyol".

Per contra, creu que la llista unitària que proposa Junts per Catalunya no és "exactament" el mateix: "Davant d'unes eleccions no has de pensar què passarà a Espanya, has de pensar en Catalunya. Si va de Vox, PP o PSOE estàs convidant a votar el PSC".

El secretari general de Junts reclama a ERC no votar a cap president espanyol "per avançat" perquè el moviment independentista ha retrocedit aquests tres anys perquè "algú ha aigualit l'agenda": "Si anem amb això, ja ho podem deixar estar, sempre serà PSOE o PP. Cal una estratègia radicalment diferent. Aquí no hi haurà una investidura si no es paga per avançat".

NOTICIA [2447774,IMAGEN]

Turull: "Estem a la disposició de Trias per ajudar"

Turull trasllada tota la responsabilitat de negociar l'acord per a aconseguir l'alcaldia de Barcelona a Xavier Trias, en ser la força més votada: "Trias ha fet la seva promesa de buscar grans consensos, té el to, la gent l'ha votat, ha recuperat el diàleg, el prestigi, l'orgull. Estem a la seva disposició per ajudar".

Amb relació al pacte a la Diputació de Barcelona, Jordi Turull no concreta si es repetirà la coalició Junts - PSC i diu que els números han canviat: "La prioritat és arribar a acords amb forces independentistes. Els números a la Diputació Barcelona han canviat i estem concentrats en els 342 municipis on hem guanyat".

El debat sobre la substitució de Borràs no és dins de Junts, segons Turull

Turull defensa la presidència del Parlament de Laura Borràs, malgrat que estigui suspesa de funcions: "De moment hi ha una presidenta del Parlament que és Laura Borràs. És donar per perdut el recurs que ha presentat el Parlament. Això ho batallarem".

El colíder de la formació amb Borràs recorda que la sentència no és ferma i que el debat sobre la substitució de Borràs "és a fora, no és dins de Junts" i qualifica el posicionament de Magda Oranich "de posició personal": "En la seva situació hagués fet això, és una opinió".