Enlaces accesibilidad
Inhabilitació

El Parlament recorre la decisió de la JEC de deixar Borràs sense escó

Per
Laura Borràs acompanyada de Quim Torra i Josep Rius a les portes del Parlament
Laura Borràs acompanyada de Quim Torra i Josep Rius a les portes del Parlament

La presidenta suspesa del Parlament i líder de Junts per Catalunya, Laura Borràs, es queda finalment sense el seu escó a la Cambra. La Junta Electoral Central ha acabat desestimant, com s'esperava, les seves al·legacions i queda inhabilitada per seguir exercint de diputada. Ho ha comunicat formalment aquest migdia, però finalment la Mesa ha acordat presentar un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Suprem per paralitzar l'ordre de la JEC.

Amb aquesta decisió i la retirada de l'escó a Borràs, es procedeix al seu relleu com a diputada i com a presidenta del Parlament, tal com havien reclamat el PP, Vox i Ciutadans, després de la sentència del TSJC per les irregularitats quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. En una resolució publicada el passat 13 d'abril, la JEC ja va fer el primer pas per a retirar l'escó a Borràs, presidenta suspesa del Parlament català, en haver estat condemnada per un delicte que la fa inelegible per al lloc.

El Parlament guanya temps recorrent la decisió de la JEC | Elena Garcia

Crítiques de Borràs per la filtració

La JEC hauria fet la mateixa interpretació que en el cas de l'expresident Quim Torra i el diputat de la CUP Pau Juvillà. Una decisió que es prenia en la reunió ahir dimecres, que es comunicarà avui oficialment a Borràs, tot i que finalment es va filtrar a la premsa. Aquest extrem és el que ha provocat les crítiques tant Laura Borràs com el seu advocat Gonzalo Boye per haver conegut el veredicte a través dels mitjans de comunicació.

Una decisió, la de la Junta Electoral Central, que arriba després de la condemna a Borràs a 4 anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació per prevaricació i falsedat documental quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. Una sentència que encara no és ferma i està recorreguda al Tribunal Suprem, fet que va intentar fer valdre la mateixa mesa del Parlament per intentar postposar la retirada de l'escó en les seves al·legacions davant la JEC.

El relleu al Parlament

El Govern espanyol demana respecte per les decisions judicials. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha defensat al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2, que "cal complir les condemnes" i recorda que en aquest cas és "per un fet relacionat amb corrupció".

Ara la pilota se situa al terreny polític, concretament al Parlament. Què passarà amb la presidència de la cambra? En principi, correspondria a Junts proposar un nou candidat o candidata com seran les negociacions per un relleu enmig del parèntesi polític que suposa la campanya electoral. De moment, l'organisme prepara l'expedició de la credencial d'Antoni Castellà, el següent de la llista independentista.