Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 26 d'abril de 2023 | El TSJC condemna Meritxell Serret a un any d'inhabilitació per l'1-O

  • La CHE proposa declarar la "situació excepcional" al Segre per la sequera
  • Comencen a capturar peixos de l'Onyar per traslladar-los al Ter per la sequera
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La conseller d'Acció Exterior, Meritxell Serret, reacciona a la sentència del TSJC
La conseller d'Acció Exterior, Meritxell Serret, reacciona a la sentència del TSJC

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la condemna a l'exconsellera d'Exteriors, Meritxell Serret, a un any d'inhabilitació per un delicte de desobediència per part del TSJC.

La presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), ha anunciat que l'organisme ha proposat declarar la “situació excepcional” de sequera al Segre. És el pas previ a declarar la zona catastròfica perquè els regants del Canal d'Urgell demanin ajudes.

L'empresa Sorello ha començat a capturar peixos del tram urbà de l'Onyar per traslladar-los al Ter davant l'episodi de sequera.

Els sindicats CCOO i UGT han presentat els actes amb motiu del Primer de Maig, que enguany se centrarà en les reclamacions per augmentar els salaris per poder fer front a la inflació.

Aquest dimecres és el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll, que pot causar morts prematures a les ciutats.

L'Ajuntament de Barcelona demana a la Generalitat una reunió urgent per revocar les 120 llicències turístiques d'un pis de Sants.

Notícies avui, a Catalunya: 26 d'abril de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:03

    La comunitat jueva de Barcelona denuncia noves pintades antisemites en una sinagoga

     

    La comunitat jueva de Barcelona ha denunciat noves pintades antisemites en una sinagoga de la capital catalana, aquest cop a la de l'organització Jabad Lubavitch, després que dilluns de la setmana passada, coincidint amb el dia de la commemoració de l'Holocaust, n'apareguessin a la Gran Sinagoga Maïmònides. La Comunitat Israeliana de Barcelona (CIB) i la Federació de Comunitats Jueves de l'estat espanyol (FCJE) han lamentat en un comunicat que cap responsable polític del Govern, del Parlament o de l'Ajuntament ha condemnat els fets o els ha fet arribar la seva solidaritat. "Condemnem aquests atacs i demanem que també ho facin la nostra alcaldessa, el nostre president i el nostre Parlament", afirma el col·lectiu jueu barceloní.

  • 20:00

    El moviment veïnal demana als futurs ajuntaments l'aturada de la privatització dels serveis públics

     

    La Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) demana als futurs ajuntaments que sortiran de les eleccions del 28 de maig que aturin les externalitzacions i les privatitzacions de serveis públics. Aquesta és una de les propostes que recull el document 'El moviment veïnal davant de les eleccions municipals del 2023', que s'ha presentat a Badia del Vallès. El text recull 18 propostes i 3 crítiques globals. Entre les peticions també s'exigeix una sanitat "100% pública i universal" o que s'aturin els centres comercials i els macroprojectes. Altres propostes són la construcció de barris violetes, la reversió de la crisi energètica o l'erradicació de la corrupció.

  • 18:43

    La sindicatura de Barcelona proposa crear una regidoria específica de Joventut

     

    La Sindicatura de Greuges de Barcelona proposa a l'Ajuntament crear una regidoria específica de Joventut, aprovar un pacte intergeneracional o explorar nous canals de diàleg amb els joves, entre altres. Així ho recull l'informe 'Adultocentrisme i polítiques públiques locals: Percepcions i propostes', presentat per la sindicatura a l'Espai Jove La Fontana juntament amb representants del Consell de Joventut de Barcelona. L'informe aborda el distanciament entre els joves i l'administració segons les percepcions d'aquest col·lectiu, analitza els reptes i les necessitats i fa diverses propostes per retallar aquest distanciament.  

  • 18:28

    El consum de peix baixa un 20% per la inflació segons Aecoc

     

    Les vendes de peix han baixat un 20% durant els primers mesos del 2023 per l'impacte de la inflació. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi de l'associació de fabricants i distribuïdors Aecoc, que remarca que la pujada dels preus de l'últim any està provocant canvis en els hàbits de consum. Segons el document, el preu és un "element prioritari" a l'hora de decidir què comprar i això es tradueix en un menor consum de productes frescos. "Això se suma a una tendència descendent en la compra de peix, que té entre les seves causes la manca de coneixement que tenen els consumidors sobre la categoria", diu la responsable de productes del mar d'Aecoc, Àngels Segura, que recorda que és un producte "imprescindible" per una dieta equilibrada.

  • 17:35

    Iberdrola dispara un 40,4% els beneficis en el primer trimestre de l'any

     

    Iberdrola va registrar un benefici net de 1.485,4 milions d'euros, un 40,4% més que el mateix període de l'any passat. Els bons resultats de la companyia energètica a l'Estat i al Regne Unit van impulsar la millora, segons un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El grup va augmentar els ingressos un 27,2% interanual, fins a 15.460,6 milions d'euros, i va situar el benefici brut d'explotació (ebitda) en 4.064 milions d'euros, un 38% més que fa un any. A l'Estat, la demanda d'electricitat va baixar un 2,7%. Pel que fa a la producció d'energia, ha destacat la hidroelèctrica, que va pujar un 70%, seguida de la solar, un 44%, l'eòlica, un 13% i la nuclear, que ho va fer un 1,4%.

  • 16:48

    Absolt per un trastorn mental l'home que va ser condemnat per assetjar l'artista Paula Bonet

     

    El Jutjat Penal 10 de Barcelona ha absolt per tindre un trastorn mental l'home que havia sigut condemnat per assetjar i amenaçar l'artista Paula Bonet. La sentència, consultada per Europa Press aquest dimecres, li aplica una eximent completa de la responsabilitat penal per patir una malaltia mental.  Aquest mateix jutjat va condemnar V.G. el juliol del 2022 i ja va tindre en compte com a eximent que té un trastorn mental --el va condemnar a internament psiquiàtric--, però al març l'Audiència de Barcelona va anul·lar la sentència "per falta de motivació" i va ordenar refer-la.
     

  • 16:44

    Omar Sy presenta 'Padre y soldado' al Bcn Film Fest

     

    L'actor francès és una de les estrelles destacades de la jornada d'avui del festival de cinema. Anit va rebre el premi d'Honor dels premis Sant Jordi de Cinematografia de RNE. 

  • 16:42

    Un jutge ordena a l'Ajuntament de Barcelona admetre 120 pisos turístics en un mateix bloc



    Els pisos pertanyen a un bloc del carrer Tarragona on vivien unes 120 persones de lloguer. La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar el 2019 el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), que regula els habitacions turístiques, el propietari "va aprofitar el moment" per sol·licitar els llicències. Ara l'Ajuntament demana una reunió amb la Generalitat per revocar les llicències. Els veïns es queixen de les molèsties de les obres i viuen amb inquietud l'arribada dels turistes. 

  • 16:39

    Retiren els peixos del riu Onyar

     

    El trasllat dels peixos del riu Onyar cap al Ter es fa per evitar una mortaldat massiva perquè el cabal és molt baix. Els capturen amb el sistema de la pesca elèctrica: creen un camp elèctric que estaborneix els exemplars i els poden agafar amb salabrets. Les espècies autòctones seran traslladades cap a una zona del Ter amb més cabal. En canvi, les exòtiques i invasores es sacrificaran tal i com estableix la normativa. La previsió es sacrificar-ne un centenar.

  • 16:35

    Desmantellades 13 plantacions en un macrooperatiu contra el negoci de marihuana. 

     

     

    És una de les 13 plantacions desmantellades per la Guàrdia Civil a la Costa Daurada. Algunes, molt amagades. 200 agents han participat en un macrooperatiu on s'ha desarticulat un grup criminal d'origen albanès dedicat al negoci de la marihuana.

    Hi ha 19 detinguts. Tenien 12 mil plantes, diners i armes. El frau elèctric és de més de 500.000 euros, equival al consum de 700 habitatges.

  • 16:33

    6 detinguts al Prat de Llobregat en una operació contra el tràfic de drogues.

     

     

    Almenys, 6 detinguts en una operació policial dels Mossos d'Esquadra al Prat de Llobregat contra el cultiu i tràfic de marihuana. Durant el matí s'han fet entrades i escorcolls a diversos pisos del barri de Sant Cosme, on s'han requisat els sacs de plantes de marihuana dels que encara en comptabilitzen la quantitat. Per cultivar les plantes també punxaven l'electricitat de manera il·legal.

  • 16:24

    La fiscalia presenta querella contra el pare de les joves assassinades al Pakistan.

     

     

    La Fiscalia ha presentat una querella contra Ghulam Abbas, el pare de les joves de Terrassa assassinades ara fa un any pels seus familiars al Pakistan. 

    Fa un mes el van detenir i el van deixar en llibertat. Com ja va avançar TVE l'acusen de participar en l'engany perquè les seves filles viatgessin al seu país i fossin assassinades per netejar l'honor de la família. També d'obligar-les a casar-se amb els seus cosins i de maltractar-les. Al Pakistan els seus germans van estar empresonats, però ara estan en llibertat .

     
  • 13:35

    Meritxell Serren confirma la seva voluntat de seguir com a consellera 

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, qualifica de "sentència política" la inhabilitació a 1 any per part del TSJC a la consellera d'Acció Exterior i ha advertit que seguirà al capdavant del departament fins que no sigui ferma. Serret també ha donat a entendre que no pensa ara com ara abandonar el seu càrrec, sinó que presentarà recurs contra la seva condemna i continuarà “confrontant” amb l'Estat i el sistema judicial espanyol.

  • 13:12

    El Metro de Barcelona bat rècord de viatgers en un dia de tota la seva història



    El Metro de Barcelona va registrar divendres passat 21 d'abril el dia amb més validacions de la seva història i el dia de Sant Jordi, 23 d'abril, també va aconseguir el major nombre de passatgers en un diumenge. Segons ha informat la companyia Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), el divendres, 21 d'abril, la xarxa de metro va registrar 1.523.900 milions de validacions en les seves vuit línies, superant l'anterior màxim històric del 14 d'octubre de 2019, amb 1.504.848 validacions.

  • 12:57

    El TSJC condemna la consellera Meritxell Serret a 1 any d'inhabilitació i 12.000 euros de multa pel seu paper a l'1-O

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya condemna la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, a un any d’inhabilitació i 12.000 euros de multa per l’organització de l’1-O. La sentència condemna Serret per un delicte de desobediència. La fiscalia demanava justament un any d’inhabilitació i la multa que se li ha imposat per, entre altres actes, haver aprovat els pressupostos el març del 2017 que preveien partides pel referèndum i haver signat el decret de convocatòria del mateix tot i rebre els advertiments del Tribunal Constitucional. La consellera va marxar inicialment a Bèlgica, però va personar-se el març del 2021 davant del magistrat del Tribunal Suprem, que va derivar la causa al TSJC.

  • 12:29

    La CHE proposa declarar la "situació excepcional" al Segre per la sequera
     


    La presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), María Dolores Pascual, ha proposat aquest dimecres, a la Junta de Govern d'aquest organisme, declarar la "situació excepcional" al Segre per la sequera. És el pas previ a declarar zona catastròfica per demanar ajudes a l’estat. Comporta també restriccions en les campanyes de regadiu per prioritzar el cabal ecològic i l’abastiment d’aigua. Pascual s'ha defensat de les crítiques de la Generalitat defensant l'actuació dels regants del Canal d'Urgell i assegurant que l'abastiment a Tarragona i Lleida està garantit tot i que ha advertit que tothom haurà d'adecuar el consum.

  • 12:19

    Mitja dotzena de detinguts i 16 registres en un operatiu antidroga al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat.

     


    Un dispositiu dels Mossos que ha començat aquest dimecres al matí a primera hora i que està exclusivament centrat, segons ha pogut saber Ràdio 4, en un edifici, ubicat al carrer anoia número 24, on en el 70% dels pisos estan destinats al cultiu de marihuana.

    No és la primera vegada que la policia catalana realitza un operatiu antidroga en aquest edifici que controlen diversos clans familiars.

    Fonts policials expliquen a RNE 4 que l'objectiu que persegueixen és aconseguir que se'ls retiri la cèl·lula d'habitabilitat en els 16 pisos escorcollats i dedicats completament al cultiu de marihuana.

  • 11:27

    Carles Campuzano reitera al Parlament que mai va vincular la residència de Santa Coloma a la victòria d'ERC

     

    El conseller de Drets Socials ha tornat a negar aquest dimecres que ell vinculés la construcció d'una residència de gent gran a Santa Coloma de Gramenet amb l'elecció del candidat d'ERC a l'alcaldia, Gabriel Rufián. A la comissió de Drets Socials del Parlament, Campuzano ha recordat que el tuit que vinculava els dos aspectes el va fer ERC de Santa Coloma, no pas ningú del Govern. De fet, veu "bona" la proposta de Rufián perquè sigui el consistori gramenenc qui construeixi la residència i la Generalitat concerti les places.

  • 10:52

    Nova campanya per aconseguir donacions de sang

     

    Coincidint  amb la Setmana de les Immunodeficiències Primàries, el Banc de Sang i Teixits posa en marxa una campanya per aconseguir donacions de plasma. El plasma es troba a la sang i té unes proteïnes necessàries per garantir els tractaments de milers de pacients que les necessiten per poder viure. Però aquestes proteïnes no es poden fer en un laboratori i per això son necessaris els donants.  A Catalunya tan sols s'aconsegueix un 39% de les donacions però l'OMS ha demanat que tots els països siguin autosuficients i per això, el Banc de Sang s'ha marcat com a objectiu aconseguir 50mil donacions de plasma per l'any 2025, es a dir, triplicar les donacions actuals.

  • 10:36

    La CHE analitza la declaració de zona catastròfica del Canal d'Urgell

     

    Des d'aquest dimarts ja no baixa aigua pel canal d'urgell i els pagesos no poden regar les 50 mil hectàrees de cereals i fruiters que depenen d'aquesta infraestructura. Avui demanaran ajudes a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Aquest dimecres se celebra a Saragossa la Junta de Govern de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, amb la participació del regants del canal d'Urgell. Tal com ja es va anunciar demanaran el vist i plau a la junta per solicitar la declaració de zona d'emergència climàtica, l'antiga zona catastròfica. Els regants, a més, demanen que el reg es tanqui al riu Segre aigües avall de Rialb, també per al Segarra-Garrigues i que es controlin els regadius aigües amunt. Els ajuntaments, al seu torn, consideren que la CHE ja hauria de marcar limitacions al consum d’aigua.

  • 10:16

    Òscar Gorgues: "Els propietaris d'habitatges estan agafant molta por"

     

    Demà dijous s'aprova la llei de l'habitatge al congrés dels diputats. La nova norma posa el focus en els lloguers. Segons el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Oscar Gorgues, la llei té bones intencions però la clau engegar "una maquinària de produir més habitatge molt deteriorada després de la crisi". Gorgues també ha advertit al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 que la imposició dels topalls "genera inseguretat jurídica entre els propietaris" i pot tenir com a conseqüència la retirada d'oferta del mercat. "Els preus els marca qui els pot pagar, no qui els pot pagar", ha alertat. 

  • 10:00

    Frenada al mercat d'hipoteques.

     

    Els prèstecs per comprar un habitatge han retrocedit un 2% en comparació amb fa un any fins les gairebé 36.000 operacions, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Si la comparació és amb el mes anterior el retrocés és del 4%. El 65% de les hipoteques signades són a tipus fix, un 10% menys que al juliol passat. Catalunya és la segona comunitat on més prèstecs hipotecaris s'han signat, després d'Andalusia, amb 6.500 operacions, el que suposa un augment del 7%, una tendència contrària a la del conjunt de l'Estat. 
     

  • 9:44

    Dues persones han mort en un atropellament a la C-51z a Rodonyà, a l'Alt Camp.

     

    Els fets van tenir lloc aquest dimarts, segons ha informat el Servei Català de Trànsit, quan -per causes que encara s'estan investigant- un turisme va atropellar les dues víctimes. Amb aquestes ja són 47 les persones que han perdut la vida en accidents de trànsit a la xarxa interurbana Catalana en el que portem d'any.
     

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El director d'acció ambiental del Prat, Joan Herrera, creu que no es farà l'ampliació de l'aeroport perquè encara no s'han executat les compensacions d'ampliacions anteriors. A més, s'ha mostrat crític amb la manca d'accions fetes a Catalunya en favor de les renovables. I en el tema de Doñana ha repartit responsabilitats.

     

     
  • 9:48

    Dos ferits lleus en l'incendi d'un centre hospitalari a Amposta.

     

     

    Dues persones han resultat ferides lleus en l'incendi d'una habitació d'un centre hospitalari a Amposta (Montsià). Els Bombers de la Generalitat van rebre l'avís dimarts a la nit i van evacuar 31 pacients i 10 empleats de manera preventiva. En concret, va cremar el matalàs i part d'un llit i els dos ferits, que van inhalar fum, van ser traslladats a l'Hospital Verge de la Cinta.

  • 9:46

    Els propietaris, insegurs amb la nova llei d'habitatge. 

     

     

    Una llei d'habitatge que els propietaris reben amb escepticisme. El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues, considera que, tot i que la norma té bones intencions, genera certs dubtes. 

    Posa l'accent en els lloguers, dels que assegura que el canvi de regulació genera inseguretat en els propietaris i creu que la conseqüència pot ser la retirada de pisos del mercat.
     

  • 9:20

    Macrooperatiu contra el cultiu de marihuana al Baix Penedès i Tarragonès.

     

     

    La Guàrdia Civil ha detingut almenys deu persones en un macrooperatiu contra el cultiu de marihuana fet a setze domicilis del Baix Penedès i el Tarragonès. Els presumptes detinguts formen part d'una organització criminal albanesa i han estat detinguts en domicilis del Vendrell, Calafell, Creixell, Cunit, Torredembarra, Roda de Berà, Albinyana i Altafulla. En l'operatiu, que ha començat simultàniament cap a les 5 de la matinada, s'han desarticulat diverses plantacions de marihuana i han intervingut 200 agents de la Guàrdia Civil i de les policies locals, el grup especial d'assalts i un helicòpter.

    Font: ACN Mar Rovira

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 26 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:25

    Operació policial contra el cultiu i tràfic de marihuana al Prat de Llobregat. 

     

     

    Els Mossos han fet diverses entrades i escorcolls a la zona de San Cosme en diversos punts.

     
  • 8:20

    ICL Ibèria conclou que l'accident a la Mina de Súria |va ser imprevisible, però reconeix errors de comunicació. 

     

     

    L'informe intern de l'empresa que gestiona la Mina de Súria conclou que l'accident que va provocar la mort de tres geòlegs el passat 9 de març va ser "imprevisible", però reconeix un error de comunicació. Segons el conseller delegat d'ICL Iberia la paret no donava senyals d'inestabilitat, però explica que el torn de nit havia avisat d'una incidència en el sostre d'una zona propera, a uns 8 metres, una informació que no va arribar als tres joves geòlegs de 28, 29 i 31 anys. 
     

     
  • 8:15

    Educació vol acabar amb el concert a les escoles que segreguen per sexe. 

     

     

    El Govern de la Generalitat demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que quedin sense efecte les mesures cautelars que mantenen les subvencions a les escoles que segreguen per sexe. Ho faran tan bon punt puguin analitzar la sentència del Tribunal Constitucional que previsiblement rebutjarà el recurs de VOX contra la 'llei Celaá' que avala la retirada del concert a aquestes escoles.

     
  • 8:10

    El Govern preveu una campanya d'incendis d'alta complexitat.

     

     

    Amb aquesta situació de sequera extrema, el govern preveu una campanya d'incendis d'alta complexitat. La consellera d'Acció Climàtica adverteix que serà difícil i, amb el conseller d'Interior, han explicat al Parlament que caldrà estar preparats per prendre mesures i decisions sense precedents. Preocupa, sobretot, el litoral de Girona i Barcelona; i la Catalunya Central. La consellera Jordà explica l'objectiu principal de la campanya.

  • 8:05

    La CHE valora la situació de sequera, després que el govern denunciï la manca de previsió.

     

     

    La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre valorarà aquest dimecres l'impacte de la sequera a la conca després del tancament del Canal d'Urgell en plena temporada de rec. La decisió afecta 50.000 hectàrees, que, ara, depenen exclusivament de la pluja. 
     

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 26 d’abril de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.