Enlaces accesibilidad
Projecte Hypatia

Nou dones catalanes recreen una expedició a Mart per inspirar les nenes i joves

Per
El projecte Hypatia envia nou dones catalanes a una expedició a Mart simulada

Un grup de nou dones catalanes, de diverses edats i diversos camps professionals, viatgen a l'estació anàloga de Mart, al desert de Utah. És la primera missió del projecte Hypatia, que té la intenció d'inspirar i crear referents per nenes i altres col·lectius minoritzats en àmbits científics i tecnològics.

Tot i que ja fa més de 60 anys que es va arribar a l'espai per primera vegada, encara és un sector molt minoritzat i reservat a un grup de persones molt privilegiades. "Només l'11% dels astronautes del món són dones, i la xifra és encara més petita en col·lectius més minoritaris", reivindica una de les tripulants d'Hypatia, Mariona Badenas. A més, de les 12 persones que han trepitjat la superfície de la lluna, cap ha sigut una dona.

El projecte Hypatia envia nou dones catalanes a una expedició a Mart simulada | Ignasi Gras

Hypatia neix, doncs, per trencar amb aquesta situació i inspirar noves generacions de científiques i astronautes.

Viure com a Mart durant dues setmanes

La missió "Hypatia I" envia nou dones a l'Estació de Recerca del Desert de Mart (MDRS) durant dues setmanes, del 16 al 29 d'abril. La MDRS és una estació anàloga situada al desert de Utah, als Estats Units, que simula les condicions de vida del planeta vermell. Allà, les nou tripulants viuran durant dues setmanes aïllades del món i vivint confinades a les instal·lacions de l'estació, en condicions semblants a les que es trobarien si fossin a una estació espacial a Mart.

L'Estació de Recerca del Desert de Mart (MDRS) recrea les condicions de Mart al desert de Utah, EEUU

L'Estació de Recerca del Desert de Mart (MDRS) recrea les condicions de Mart al desert de Utah, EEUU The Mars Society

L'estació, que rep missions d'arreu del món cada setmana, té diversos espais connectats entre ells a través de túnels per facilitar la mobilitat dels tripulants. L'espai principal és un edifici de dos pisos on viuen els tripulants i preparen la resta d'activitats. A més, tots els espais estan dedicats a la recerca, amb dos observatoris per estudiar el sol i el cel, un hivernacle per la cultivació d'aliments i un laboratori.

Els reptes de viure a "Mart"

Tot i que el confinament per la Covid va ser un entrenament forçat per a tothom, viure en un espai petit durant tants dies és tot un repte per a les tripulants, sobretot tenint en compte que les nou dones no han conviscut mai juntes. De fet, la missió serà la primera vegada que estaran les nou tripulants al mateix espai, ja que algunes viuen fora.

Un altre dels reptes de l'estada a l'estació és el menjar i l'aigua. La falta d'aigua al planeta Mart també es recrea a l'expedició d'Hypatia, on hauran de racionar-la molt bé. El dipòsit d'aigua de l'estació haurà de repartir-se en tres necessitats: el consum, la cultivació d'aliments a l'hivernacle i, per últim, la higiene.

El menjar, d'altra banda, estarà deshidratat, com el que mengen els astronautes a l'Estació Espacial Internacional (ISS), per recrear per complet les condicions de la vida a Mart. A més, la simulació també els servirà per saber com gestionar emergències mèdiques, per exemple.

Recerca científica i inspiració pel futur

A la missió, cada tripulant té un objectiu de recerca concret i específic, relacionat amb el seu camp d'expertesa. Entre les nou tripulants hi ha enginyeres, biòlogues i, fins i tot, una periodista. Cada una d'elles dedicarà els seus dies a l'estació a dur a terme diversos estudis científics relacionats amb la viabilitat d'una missió a Mart.

La investigació del projecte es divideix en quatre grans camps científics: l'astronomia, la biologia, la comunicació i l'enginyeria. Les diverses recerques, doncs, inclou la creació de bateries amb el ferro del sòl de Mart i l'orina de les tripulants, el disseny d'un joc de cartes de divulgació científica del projecte, entre d'altres.

Tot i això, la recerca científica no és l'únic objectiu del projecte i la missió. Hypatia pretén ser un aparador de dones professionals relacionades amb el món de la ciència, les matemàtiques, la tecnologia i l'enginyeria, les sigles del terme anglosaxó "STEM". La intenció del projecte és inspirar noves generacions, sobretot a les nenes i les noies més joves, tal com explica la periodista d'Hypatia, Núria Jou.

El futur d'Hypatia

El número ú al nom de la missó "Hypatia I" no és circumstancial. Les tripulants expliquen que la intenció és que hi pugui haver "Hypatia II" l'any 2025, amb una tripulació diferent que viatgi també a l'estació anàloga. L'objectiu que té el projecte, de fet, és poder realitzar una missió cada dos anys, per continuar inspirant futures científiques.