Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya: 8 de febrer de 2023 | El Govern ofereix equips de Protecció Civil i material sanitari pels terratrèmols de Síria i Turquia

  • Només els ajuntaments podran desnonar pisos ocupats amb "problemes de convivència"
  • El temporal de neu remet i deixa estampes de postal a la Terra Alta i al Ripollès
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Imatge de les tasques de rescat a Síria després dels terratrèmols
Imatge de les tasques de rescat a Síria després dels terratrèmols

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la fi de l'obligació de dur mascareta als transports públics, una vegada ha estat publicat al BOE, tot i que encara hi ha usuaris que prefereixen seguir protegint-se.

Al Parlament, primera sessió de control al Govern després de l'acord amb el PSC per tirar endavant els pressupostos, en què el president català, Pere Aragonès, s'ha hagut de defensar de les crítiques, especialment de les forces independentistes.

El PSC dona el seu 'sí' a la proposició de llei contra les ocupacions presentada per Junts i ha quedat aprovada al ple del Parlament. A partir d'ara, els ajuntaments podran iniciar processos de desnonament d'habitatges ocupats on hi hagi problemes d'alteració de la convivència.

Protecció Civil desactiva les alertes per fort vent, però manté les de neu, i acumulació de pluja pel temporal que va afectar ahir bona part de Catalunya. A la Terra Alta i al Ripollès ha deixat gruixos de fins a 30 centímetres de neu. La llevantada s'ha menjat, un cop més, la sorra de les platges com la d'Altafulla o Badalona. L'alerta per mal estat de la mar ha estat finalment desactivada també i s'ha quedat en nivell prealerta.

RESUM NOTÍCIES A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    Desactivada l'alerta del Pla PROCICAT per fort onatge, que queda en prealerta

     

    Després que Protecció Civil desactivés l'alerta del pla Neucat aquest matí i mantingués la del Procicat per fort onatge a la façana litoral, finalment l'ha desactivat aquest vespre davant la millora de les condicions meteorològiques.

  • 19:54

    El Senat aprova la llei de l'avortament amb un nou apartat per evitar protocols com el de Castella i Lleó

     

    El Senat ha aprovat la llei de l'avortament que elimina l'obligació de tenir permís patern a partir dels 16 anys o en el cas de dones amb discapacitat. La norma haurà de tornar a passar pel Congrés per obtenir la llum verda definitiva, ja que ha incorporat modificacions en el tràmit parlamentari a la cambra alta.

     

    Un dels canvis és la introducció d'un apartat a l'article 24 impulsat pel PSOE i Més País, relatiu a la responsabilitat institucional, per evitar protocols com el que va plantejar Castella i Lleó. El nou apartat estableix que les administracions públiques competents "vetllaran per evitar que la sol·licitant sigui destinatària de pràctiques que pretenguin alterar" la "formació de la seva voluntat".

  • 18:38

    Sis detinguts per la Policia Nacional a Ponent en el marc d'una operació contra l'organització juvenil Arran

     

     

    La Policia Nacional ha detingut aquest dimecres sis militants de l'organització juvenil Arran a les comarques de Ponent. Dos al matí, dos més al migdia i els altres dos a la tarda a l'Eix Comercial de Lleida. Segons Alerta Solidària encara no s'ha pogut accedir als expedients que han motivat les detencions, però es tractaria d'unes acusacions per fets greus que van passar fa mesos. Els detinguts, que serien veïns de les comarques del Pla d'Urgell i l'Urgell, han estat traslladats a la comissaria de la policia a Lleida. Una concentració amb una cinquantena de persones s'ha convocat al davant de l'edifici on s'han desplegat els Mossos d'Esquadra per protegir-lo.

  • 18:03

    L'escalada de l'euríbor dispara la demanda de les hipoteques mixtes

     

    Segons plataformes com Idealista, Iahorro o Trioteca, al desembre i al gener han suposat un 30% del total de noves signatures, superant les variables. L'euríbor, el principal indicador de referència hipotecari, s'ha consolidat en el 3,4% aquest mes de febrer. Davant d'aquest escenari, s'ha desfermat l'interès per les hipoteques mixtes per fugir del risc de l'augment constant de quotes. En aquestes, pagues un interès fix els cinc o 10 primers anys, i la resta passa a variable, amb el que inicialment aconsegueixen un preu més barat, segons explica l'expert d'EAE Bussines School, Josep Bertran.

  • 17:59

    L’Ajuntament de Barcelona suspèn les relacions amb Israel i l’agermanament amb Tel-Aviv

     

    L’Ajuntament de Barcelona ha suspès de forma temporal les relacions institucionals amb Israel i totes les institucions oficials del país, inclòs l’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv. L’alcaldessa, Ada Colau, ho ha anunciat aquest dimecres després de reunir-se amb les entitats impulsores de la iniciativa ciutadana ‘Barcelona amb l’Apartheid NO, Barcelona amb els Drets Humans, SÍ’.

  • 17:35

    Barcelona condemna el feminicidi d'una dona trans per violència masclista en Sant Martí



    L'Ajuntament de Barcelona ha convocat un minut de silenci aquest dijous en la plaça Sant Jaume a les 12 hores. L'alcaldessa Ada Colau ha expressat "la ràbia i dolor" per la víctima que s'identificava com a dona trans, i que va ser presumptament assassinada per la seva parella, ha dit. 

  • 17:32

    La Generalitat donarà 13.500 euros a un miler de joves menors de 30 anys que es donin d'alta com a treballadors autònoms

     

    Ho ha anunciat el conseller de Treball i Empresa, Roger Torrent, que aquest dimecres ha presentat una injecció global de 32 milions d'euros en ajuts al col·lectiu dels que treballen per compte propi. Un pressupost que puja un 20% respecte a l'any passat. 

  • 16:34

    El transport escolar es reprendrà demà dijous amb normalitat al Ripollès

     

    El Consell Comarcal del Ripollès preveu reprendre aquest dijous el servei de transport escolar després que s'hagi donat per finalitzat l'episodi de nevades que ha afectat la comarca. La nevada ha deixat gruixos de fins a 35 centímetres de neu acumulada en punts de Molló, el municipi més afectat.

     

    El Ripollès ha estat la comarca catalana on ha nevat més amb altres punts com Ulldeter, que han registrat 31 centímetres de neu, i Sant Pau de Segúries amb 22 centímetres.

  • 16:15

    Una carrera de lletres encara costa més del doble a Catalunya que a Astúries

     

    I aquestes diferències entre comunitats podrien incrementar-se quan s'aprovi la nova llei, la LOSU, que està en tràmit al Senat. Catalunya continua sent el lloc més car de l'Estat per estudiar carreres de lletres o màsters habilitats, com el de professor de secundària. En canvi, a les carreres més cares com les de ciències de la Salut Catalunya ara se situa a la mitjana dels preus de l'Estat. 

     

  • 16:10

    Albert Cavallé, conegut com l'estafador de l'amor, condemnat de nou per estafa i furt

     

  • 15:41

    Els delictes amb armes blanques creixen un 44% a Catalunya durant el 2022

     

    Durant l’any passat es van registrar un total de 1.823 intervencions d'armes blanques relacionades amb fets il·lícits penals. Aquesta xifra representa un increment d'un 44 % respecte de l’any 2019 en què els indicadors de seguretat no estaven afectats per la pandèmia. Barcelona i l'àrea metropolitana és on hi ha més fets relacionats amb tinença i ús d’armes blanques per l'alta concentració de població.

  • 15:21

    El consolat de Turquia a Barcelona habilita un punt de recollida de material en un magatzem de Sant Adrià de Besòs

     

  • 15:04

    Tres anys d'internament en règim tancat i quatre anys de llibertat vigilada. 

     

     

    És la condemna als quatre joves jutjats l'octubre passat per les agressions sexuals reiterades a en Sergi, un menor autista de 13 anys, al seu institut de Vallirana, en horari escolar. Segons ha sabut l'Informatiu, a més, hauran de pagar 65.000 euros a la família. El centre escolar ha de respondre d'aquesta quantitat com a responsable civil subsidiari.

     
  • 14:22

    TVE engega una campanya solidària per oferir ajuda pels terratrèmols de Turquia i Síria

     

    Radiotelevisió Espanyola té en marxa una campanya per ajudar els milers d'afectats pels terratrèmols. Sota el lema 'L'ajut més gran és la teva solidaritat', es demana els espectadors que feu donacions a través del web https://www.rtve.es/noticias/ayuda-terremoto-turquia-siria/, que es destinaran a les ONG que treballen sobre el terreny.  

  • 13:37

    Només els ajuntaments podran desnonar pisos ocupats amb "problemes de convivència"

     

    El PSC dona el seu 'sí' a la proposició de llei contra les ocupacions presentada per Junts i queda aprovada al Parlament. Així, es permetrà que els ajuntaments puguin iniciar processos de desnonament d'habitatges ocupats en les quals hi hagi problemes d'"alteració de la convivència" i que siguin propietat de grans tenidors, és a dir, que tinguin més de 10 habitatges, que no s'hagin fet càrrec d'iniciar accions judicials per al desallotjament d'aquestes.

    Les entitats en defensa de l'habitatge, com la PAH ja va advertir que aquesta llei podria perjudicar "greument" les famílies vulnerables. 

  • 13:15

    L’Observatori contra l’Homofòbia reclama que s’investigui l'homicidi registrat ahir en un immoble del carrer Selva de Mar de Barcelona com un crim de violència masclista.

     

    La víctima, expliquen, era una dona transsexual i el presumpte autor, de 52 anys, era la seva parella. Els fets es van produir pels volts de les 2/4 d'11 d'ahir al matí, al desè pis del número 28 del carrer de la Selva de Mar. Els mossos van rebre l'avís dels veïns d'una persona greument ferida per arma blanca a l'edifici. A causa de les lesions que tenia, però, va morir poc després. La Divisió d’Investigació Criminal investiga el crim i segons detallen fonts de la investigació com que la documentació oficial la víctima consta com a home el cas s'està investigant seguint el procediment ordinari en cas d'homicidi.

  • 12:55

    Els treballadors de les línies de bus que operen entre el Baix Llobregat i Barcelona estan en vaga per protestar sobre la rebaixa de les seves condicions laborals. 

     

    Fa 6 mesos va haver-hi un canvi de concessió del servei públic, i l'empresa que el va guanyar, UTE Sant Boi, ho va fer amb una oferta amb preus molt ajustats, que han repercutit directament en les condicions dels treballadors. David Guzman és el president del comitè d'empresa.

  • 12:37

    Es reuneix el Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència per coordinar la resposta catalana davant el terratrèmol que ha afectat Turquia i Síria. 

     

    Des de Brussel·les, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha abordat amb els actors humanitaris aquesta resposta i ha posat sobre la taula la disposició dels diferents departaments del Govern. S'ha mobilitzat a Bombers, Mossos i forenses. També l'enviament de medicaments i materials d'assistència mèdica i ajuda en les tasques de desenrunament i gestió de residus. Serret ha recordat que els pressupostos de 2023 augmenten un 50% la dotació per a emergències humanitàries.
     

  • 12:17

    Pere Aragonès es defensa de les crítiques de l'acord de pressupostos

    El president de la Generalitat defensa al Parlament l'acord de pressupostos amb el PSC en la primera sessió de control després del pacte.  Pere Aragonès ha rebut crítiques pel pacte amb el PSC a banda i banda de l'hemicicle. La CUP ha estat dels més crítics per l'acord de pressupostos acusant el Govern d'abandonar el republicanisme i actuar com executiu del PSOE. També el debat amb Junts ha elevat el to a compte de la reforma de la sedició i la "relació intima" amb els socialistes. 

    Per la seva banda, el líder del PSC, Salvador Illa, ha advertit que "les coses han anat a millor", però que ara toca governar. Jéssica Albiach, des dels comuns, reclama "prémer l'accelerador" després d'haver perdut un trimestre

     

  • 12:03

    Protecció Civil desactiva el pla Neucat però manté el Procicat per fort onatge

     

    Protecció Civil desactiva l'alerta del pla Neucat després que les previsions hagin indicat que l'episodi de nevades va a la baixa. Aquesta tarda encara poden produir-se alguns ruixats en forma de neu a zones del prelitoral, però seran dispersos i no hauríen d'acumular gruixos de neu significatius.

     

    Fins les 10 del matí, el 112 ha rebut 519 trucades per 335 incidents. D'aquestes, 172 han estat vinculades amb el Ventcat que s'ha desactivat a primera hora d'aquest dimecres. A més, els Bombers de la Generalitat han treballat en 195 avisos. L'alerta del pla Procicat per fort onatge es manté vigent, ja que aquesta tarda s'esperen onades superiors als 2,50 metres a la façana litoral.

  • 11:30

    El pas per la barra del Trabucador continua tallat per segon dia consecutiu

     

    El pas per la barra del Trabucador continua tallat per segon dia consecutiu fruit dels 'microtrencaments' provocats pel temporal de Llevant que assota la costa. L'empresa que gestiona les salines de la Trinitat, Infosa, confia poder reparar i recuperar el trànsit de vehicles lleugers a partir d'aquest dijous a la tarda, un cop remeti l'onatge. Els vehicles pesants podrien trigar almenys dos o tres dies per tornar-hi a circular.

     

    Per la seva banda, fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica han apuntat que l'espai només s'ha inundat i descarten trencaments importants. Remarquen que les obres de reforç en marxa de les zones crítiques de la costa del delta de l'Ebre han permès evitar mals majors.

  • 11:25

    Barcelona desactiva el Pla Bàsic d'Emergència Municipal per les ventades en fase d'alerta

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha desactivat el Pla Bàsic d’Emergència Municipal per ventades en fase d’alerta, atesa la millora de les condicions meteorològiques. El consistori ha informat que en les darreres hores han disminuït els serveis que els Bombers de Barcelona han hagut d'executar en relació amb les fortes ratxes de vent que han afectat la capital catalana.

     

    En aquest sentit, han assenyalat que com a conseqüència d’aquest episodi, els Bombers han realitzat 48 intervencions. La previsió és que els parcs de la ciutat vagin reobrint al llarg del matí d'aquest dimecres.

  • 10:00

    Una vuitantena de veïns del Ripollès continuen sense llum pel temporal.

     

    Endesa preveu solucionar aquest migdia l'avaria que té els veïns de Molló sense llum des d'ahir dimarts a la tarda. Tècnics de la companyia ja han trobat el punt de l'avaria provocada pel temporal de neu i treballen per restablir el servei.

  • 9:50

    El ple del Parlament fa un minut de silenci per les víctimes del terratrèmol a Turquia i Síria

     

    La Junta de Portaveus ha consensuat una declaració amb el suport de tots els grups parlamentaris menys Vox. La vicepresidenta primera del Parlament amb funcions de presidenta, Alba Vergés, ha llegit la declaració a l'inici del ple. Al text acordat la cambra també expressa el seu compromís amb els territoris afectats i amb la necessitat de mobilitzar els recursos humans i materials necessaris per salvar el màxim nombre de vides i ajudar a la reconstrucció dels territoris afectats.

  • 09:45

    Primer dia sense mascaretes al transport públic.

     

    La majoria d'usuaris han aprofitat la relaxació de les mesures per deixar la mascareta a casa, però alguns han decidit posar-se-la per evitar contagis en aglomeracions al transport. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, explicava que aquesta mesura significarà una tornada a la normalitat.

     

     

  • 9:15

    L'expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, descarta un tripartit al Govern de la Generalitat. 

     

     

    Argumenta no hi ha el mateix context que quan es va acordar aquesta fórmula amb Montilla com a president: "Estem en un altre moment. L'utilitzen com a element de distracció". En aquest sentit, l'expresident destaca que un Govern com el tripartit requereix feina prèvia i "molta coincidència": "El Govern que vaig presidir no va perdre mai una votació al Parlament".

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 8 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    Protecció Civil desactiva les alertes per fort vent, però manté les de neu, estat de la mar i acumulació de pluja pel temporal que va afectar ahir bona part de Catalunya.

     

     

    El telèfon d'emergències 112 ha rebut 503 trucades relacionades amb el temporal. Del total, 172 estaven vinculades amb el vent, sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona. La majoria han estat per despreniments i caigudes d'arbres, mobiliari urbà i per risc estructural.

     

     

  • 8:10

    Primera sessió de control del Govern després de l'acord amb el PSC per tirar endavant els pressupostos.

     

     

    La CUP i Junts han anunciat la presentació d'una esmena a la totalitat contra els pressupostos pactats pel Govern amb el PSC. A més, es farà visible la distància en l'independentisme; ara, pel judici a Laura Borràs.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 8 de febrer de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.