Enlaces accesibilidad
Universitats

Catalunya, entre les comunitats amb les matrícules més cares

Per
Alguns estudiants es veuen obligats a buscar beques per poder-se permetre els estudis
Alguns estudiants es veuen obligats a buscar beques per poder-se permetre els estudis

Estudiar una carrera a Catalunya o una altra comunitat pot ser més o menys car. És la principal conclusió de l'anàlisi que ha fet l'Observatori del Sistema Universitari (OSU). En el seu informe han avaluat els preus universitaris en les diferents comunitats autònomes i sobre quin efecte han tingut els acords polítics sobre els preus de l'educació universitària. Catalunya és de les comunitats autònomes més cares en els preus d'estudis universitaris públics.

Catalunya és el lloc més car de l'Estat on estudiar carreres de lletres | Lourdes Gata

Dificultat creixent per pagar la matrícula

De fet, el preu mínim per curs supera els 1.000 euros en la primera matrícula d'estudis de grau, mentre que a la meitat de les comunitats el preu màxim és inferior al miler d'euros. Són matrícules molt altes que, en molts casos, es poden fer front gràcies a ajuts econòmics i beques. "Tenim la sort que ens han becat, perquè si no, no arribaríem a pagar la matrícula", explica Nerea Lorenzo, estudiant de Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona.

L'informe de l'OSU destaca que una mateixa carrera d'Arts i Humanitats, que acostuma a ser de les més barates, costa més del doble a Catalunya que a Astúries. Això és degut al fet que Catalunya és la comunitat autònoma on "les carreres més barates són les més cares de l'Estat", segons la presidenta de l'OSU, Vera Sacristán. És a dir, té l'interval més petit (excepte Andalusia) de preus de primera matrícula de grau, que pot costar entre 1061 i 1108 euros.

"Jo crec que estem molt acostumats a pagar el que paguem, però, realment, si ho comparem amb altres països d'Europa les matrícules d'aquí són molt cares." És el que pensa Maria Domínguez, estudiant que ha estat d'Erasmus i ha comprovat les diferències abismals en els preus universitaris entre Europa i Espanya.

Repetir, "penalitzat" econòmicament

L'OSU posa l'accent en la "penalització" que suposa haver de repetir una assignatura pel cost que té una segona matriculació, ja que la segona matrícula pot costar més del doble en graus i més del triple en màster respecte de la primera vegada que l'alumne s'inscriu. Ells recomanen fixar un criteri conjunt del cost de les segones matrícules.

A l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), en canvi, no hi ha cap mena de "càstig econòmic" per la matriculació successiva, segons l'OSU. Alguns estudiants que han estat a l'estranger d'Erasmus han viscut aquestes diferències en primera persona i es queixen que aquí es paga més que en altres països. Efectivament, el 42 % dels països de l'EEES no s'apliquen preus als estudis de grau, només taxes de menys de 100 euros.

Els màsters amb preus pels núvols

Pel que fa als màsters, la situació és semblant. El preu de la primera matrícula de màster no habilitant ni vinculat, és a dir, que t'ensenya com exercir la professió, però no és un requisit per exercir la professió, que s'estudia està fixat a 1.660 euros a Catalunya, però a la resta d'Espanya pot arribar als 2.800.

"És una anomalia perquè en el conjunt de l'EEES no passa. A la resta de la Unió Europea no supera els 1.000 euros, aquí superen els 2.000", valora la presidenta de l'OSU, Vera Sacristán. És un fet especialment important tenint en compte que els màsters d'aquest tipus, els no habilitants ni vinculats a l'exercici de la professió, conformen el 92,4 % dels màsters oficials de les universitats públiques espanyoles.

Tot i això, l'informe de l'OSU destaca que en els últims anys Catalunya sí que ha disminuït notablement els preus mínims i màxims de la primera matrícula d'un màster no habilitant ni vinculat a la professió que permet exercir-la.