Enlaces accesibilidad
Immobiliari

M'interessa demanar un préstec hipotecari mixt?

Per
L'escalada de l'euribor dispara la demanda d'hipoteques mixtes

La demanda de les hipoteques mixtes s'ha disparat els últims mesos entre qui vol signar una hipoteca i intenta fugir del risc de l'augment constant de quotes. Després de protagonitzar l'escalada més ràpida de la història, l'euríbor va tancar el gener en el 3,34% i s'ha consolidat aquest febrer en 3,4% de mitjana. Això dispara l'interès que les entitats demanen per un préstec a tipus fix, que ja supera el 3%, o fan augmentar la quota mensual entre 200 i 300 euros en les variables.

Permet evitar sorpreses al tram inicial

En aquest context, creix la demanda d'hipoteques mixtes, on pagues un interès fix els cinc o 10 primers anys, i la resta passa a variable, amb el que inicialment aconsegueixen un preu més barat, com explica l'expert d'EAE Bussines School, Josep Bertran. Així, recorda que durant el període l'inicial de la hipoteca és quan pagues més interessos i quan la quota és fix. En canvi, al final del préstec hi ha l'afectació en la variació de tipus és menor perquè és paga molt més capital.

La inestabilitat del tipus variable

Aquest és una fórmula que molts grans bancs no ofereixen. Ara bé, ha experimentat un gran augment de demanda i segons plataformes com Idealista, Iahorro o Trioteca, al desembre i al gener han suposat un 30% del total de noves signatures, superant les variables.

De fet, segons els analistes de iAhorro fins i tot podria arribar a ser rendible contractar una hipoteca a tipus fix del 3,8% si es té en compte l'escenari més advers que es va viure a la crisi del 2008 quan va arribar al 4,56%. El director d'Hipoteques del comparador, Simone Colombelli, adverteix que "la hipoteca variable és un producte inestable i que cal conèixer-lo bé abans de contractar-ho i no mirar només com ens afectarà a curt termini, sinó també a llarg termini".