Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum més destacat del dia 12 de gener de 2023 | Un mort i un ferit crític en un incendi en un pis de Figueres

  • Llarena aplica la derogació de la sedició a Puigdemont, però manté la malversació i desobediència
  • Catalunya bat un nou rècord històric de trasplantaments d'òrgans l'any 2022
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Façana del pis de Figueres que ha cremat
Façana del pis de Figueres que ha cremat

L'actualitat d'aquest dijous 12 de gener passa per l'entrada en vigor la reforma del Codi Penal que elimina el delicte de sedició i la reforma la malversació. La conseqüència és que el Tribunal Suprem revisarà la sentència del procés i el jutge Llarena ja anunciat que aplica la derogació de la sedició de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, però proposa una altra euroordre per malversació i desobediència contra ell, Toni Comín i Puig.

Pel que fa als pressupostos del 2023, el Govern de la Generalitat encara no ha aconseguit els suports necessaris. Ahir mateix, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, assegurava que l'acord es podria tancar aquesta setmana, però de moment encara no s'ha concretat.

El ministeri de l'Interior i els diferents cossos policials volen potenciar que els jutges ordenin l'ús de polseres telemàtiques per prevenir i evitar assassinats masclistes. Aquesta és una de les propostes per millorar la lluita contra els crims masclistes.

Catalunya bat un nou rècord històric de trasplantaments d'òrgans l'any 2022. Són un 27% més que el 2021 i un 4% més que el 2019, l'any que fins ara tenia el màxim històric

RESUM AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:29

    Barcelona vol limitar bars, restaurants i supermercats a un màxim de 20 en un radi de 100 metres a l'Eixample

     

    És una proposta del govern municipal per regular la implantació de les activitats de pública concurrència, comerços alimentaris i establiments vinculats a la mobilitat i el turisme a l'Eixample. Els objectius són protegir el comerç de proximitat, la vida veïnal i la identitat de l'Eixample i evitar-hi l'especulació i la gentrificació, segons indiquen en un comunicat

  • 19.20

    La llista d'Arrimadas s'imposa a la d'Edmundo Bal a les primàries de Ciutadans

     

    'Renace tu partido', la llista que clausura Inés Arrimadas, s'ha imposat a les primàries que la formació ha celebrat aquest dimecres i dijous. El 53,25% dels militants s'ha decantat per la proposta de l'actual líder del partit, que té com a caps de cartell l'eurodiputat Adrián Vázquez i la coordinadora a Balears, Patricia Guasp. 

     

    La formació celebra aquest cap de setmana una assemblea general.

  • 17:57

    L'advocat Gonzalo Boye qualifica l'auto del jutge Llarena de preocupant

     

    L'advocat de l'ex president de la Generalitat Carles Puigdemont creu que l'auto també inclou desqualificacions cap al poder legislatiu. Ha afirmat també que el jutge Llarena ha tornat a vulnerar la inviolabilitat dels eurodiputats i que no canviarà l'estratègia de defensa.

  • 17:17

    El Cirque du Soleil aterra a Barcelona amb ‘Crystal’, el primer espectacle de la companyia sobre gel

     

     

    El Cirque du Soleil ha presentat  l’espectacle ‘Crystal’ que aterra al Palau Sant Jordi de Barcelona fins al 22 de gener. La 42a creació de la companyia explora les possibilitats artístiques del gel per primera vegada i ofereix destacades escenes de patinatge i acrobàcia que desafien la imaginació i les lleis de la gravetat. La producció presenta a la Crystal, una jove creativa que se sent incompresa. Per escapar de la realitat inicia una aventura en un estany congelat que la portarà al món del revés.

  • 16:45

    Els treballadors de Bonmont Terres Noves denuncien que porten cinc mesos sense cobrar

     

     

    Els treballadors del club de golf Bonmont Terres Noves, a Mont-roig del Camp (Baix Camp), denuncien que porten cinc mesos sense cobrar. La situació afecta 24 treballadors que des de maig passat tan sols reben un 30% del sou a través de les quotes dels socis de l'organisme.

  • 15:30

    Els joves tenen més difícil que mai l'accés a un habitatge

     

    Després dels dos anys de pandèmia i del fet que l'economia en part s'aturés i es retiressin del lloguer per dia els pisos turístics, el mercat immobiliari torna a estar en el mal de cap dels polítics i de la població. Els lloguers han tornat a augmentar i els joves tenen més difícil que mai l'accés a un habitatge de compra o de lloguer.

  • 13:59

    La companyia La Calórica torna al Poliorama amb l'espectacle 'Els Ocells'

     

    Es recupera el públic als teatres. L'inici de temporada, segons les empreses teatrals, ha dut un 8% més d'espectadors a les sales, respecte a l'any anterior. Són 70.000 espectadors més. Unes dades que permeten al sector mirar al futur amb optimisme. Optimisme que no falta a la companyia La Calòrica, que tornen al Poliorama amb l'espectacle Els Ocells.

  • 13:06

    Catalunya bat un nou rècord de trasplantaments d'òrgans l'any 2022

     

    Els hospitals catalans van fer 1.346 trasplantaments d'òrgans el 2022, un 27% més que el 2021 i un 4% més que el 2019, l'any que fins ara tenia el màxim històric. Quinze persones han donat els òrgans després de demanar la prestació de l'ajuda per morir des que es va aprovar la llei de l'eutanàsia el 2021 i s'han pogut fer 56 trasplantaments. També s'ha superat el rècord de trasplantaments pediàtrics, amb 61.

  • 12:41

    REFORMA CODI PENAL | La Sala Segona del Tribunal Suprem també mou fitxa.

     

    Dona vuit dies a les defenses i a les acusacions perquè presentin les al·legacions, de cara a revisar la sentència, tenint en compte la reforma del Codi Penal. Les defenses entenen que, derogat el delicte de sedició, l'única resposta possible és l'absolució. 

    Suprem haurà de determinar en les pròximes setmanes si rebaixa, i en quin percentatge, la inhabilitació dels presos independentistes fruit de la reforma del Codi Penal.

  • 11:58

    Els taxistes de Barcelona faran vaga el 17 de gener per protestar contra les VTC

     

    Fa una setmana els taxis de Barcelona amenaçaven amb mobilitzacions si el Govern no els protegia conta les VTC, com Free Now i Uber. I aquest dijous Élite Taxi i STAC han convocat una vaga i una manifestació el 17 de gener a la capital catalana. Les entitats convocants acusen les VTC d’abusar dels consumidors “desregulant els horaris” i “posant preus tancats i no el taxímetre”. També els acusen d'"introduir tarifes variables" i "fer desaparèixer els colors oficials del taxi".

  • 11:26

    La investigació inicial sobre l'incendi mortal en un pis de Figueres apunta a un accident

     

    La investigació inicial sobre l'incendi en un pis de Figueres on va morir un home de 56 anys i una dona va quedar ferida crítica apunta que podria haver estat accidental, segons ha explicat l'alcaldessa, Agnès Lladó, i han confirmat fonts del cos de Mossos d'Esquadra.

  • 10:55

    Maragall deixarà l'escó al Parlament per dedicar-se "exclusivament" a la campanya electoral per l'alcaldia de Barcelona

     

     

    El republicà Ernest Maragall deixarà l'escó al Parlament per dedicar-se "exclusivament" a la campanya electoral per l'alcaldia de Barcelona. Ho ha anunciat en una roda de premsa a la cambra acompanyat de part del seu grup parlamentari.

     

    "Barcelona ho mereix tot, ho exigeix tot", ha assegurat Maragall, que s'acomiadarà en el pròxim ple, d'aquí a dues setmanes. ERC encara no ha decidit qui el substituirà com a diputat a la cambra catalana. 

  • 10:16

    Una cinquantena de treballadors de metro i tren protesten contra l'increment d'agressions al transport

     

    Una cinquantena de treballadors de metro i tren han denunciat l'increment d'agressions al transport públic, tant a empleats com a usuaris, en una mobilització a Plaça Catalunya de Barcelona. La manifestació ha estat convocada per CCOO, que xifra en un 20% l'augment d'episodis violents que es van viure als trens en els primers cinc mesos del 2022. En els últims mesos la xifra hauria anat en augment per l'increment de passatge per la gratuïtat de Renfe, segons el sindicat. Per revertir la situació, els empleats reclamen més plantilla, més presència policial i més coordinació entre administracions.

  • 09:30

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La ministra de Ciència i InnovacióDiana Morant, assegura que "per suposat" Esquerra Republicana de Catalunya ha participat en el fet que el Procés s'acabés: "Si superem el trencament és gràcies també a ells"

    La ministra de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya defensa que estem en una situació molt diferent del 2017 perquè hi ha hagut esforços compartits entre governs: "Ells també són protagonistes d'aquesta nova etapa".

     
  • 9:45

    ÚLTIMA HORA | El jutge Llarena aplica la derogació de la sedició a Puigdemont, però manté el seu processament per malversació i desobediència.

     

    El jutge considera que la derogació planteja un “context pròxim a la despenalització” dels fets investigats, en no encaixar en desordres públics. D'aquest amanera, deixa sense efecte les euroordres actuals per sedició, però ordena la crida i cerca de Puigdemont, Comín i Puig per malversació i desobediència.

     

    A més, posposa la decisió d'emetre una nova euroordre contra Puigdemont i els altres dos acusats de malversació a la resolució dels tribunals de la UE sobre la immunitat parlamentària i la qüestió prejudicial. 

    En conseqüència, el delicte pel qual estan processades Marta Rovira i Clara Ponsatí passa a ser desobediència.

  • 8:15

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 10 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:05

    ÚLTIMA HORA | Una persona ha mort i una altra ha resultat ferida crítica en un incendi en un pis de Figureres.

     

     

    La dona ferida greu és ingressada a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. El foc es va declarar ahir al voltant de les 10 de la nit i se n'investiguen les causes.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 12 de gener de 2023. 

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.