Enlaces accesibilidad
Cinema

Sílvia Abril descobreix les històries dels actors protagonistes de la pel·lícula 'Alcarràs' de Carla Simón

<span class="hddn"> <a href="https://www.rtve.es/play/videos/la-recepta-perduda/"><img src="https://css2.rtve.es/css/rtve.2019/rtve.logos-programas/la_recepta_perduda.png" alt="La Recepta Perduda" class="fr-fic fr-dii"> <em>La Recepta Perduda</em></a></span>

  • Sílvia Abril ha visitat el poble d'Alcarràs, conegut per la seva vinculació al camp i, recentment, pel film de Carla Simón
  • Tres dels actors protagonistes, Jordi Pujol, Antònia Castells i Montse Oró han explicat com és la seva vida fora de les càmeres
  • L'actriu descobrirà si les seves vides han canviat després de l'èxit d'una pel·lícula que va camí dels Oscar 2023.

Per
La recepta perduda - Sílvia Abril conversa amb els protagonistes de la pel·lícula 'Alcarràs' de Carla Simón

Com es passa de ser pagès a ser una estrella de cinema? A 'La recepta perduda', Sílvia Abril ha visitat el poble d'Alcarràs, famós pel film de Carla Simón, i ha descobert la història que hi ha darrere de tres dels seus protagonistes. Després de guanyar l'Os d'Or a la passada Berlinale, l'Academia de Cine ha seleccionat aquesta pel·lícula per representar a Espanya en els Oscar 2023.

La història transcorre a un petit poble de Lleida. Un homenatge al món rural, a l'agricultura i a qui treballa i habita en el camp. 'Alcarràs' compta amb actors no professionals que li donen encara més veritat i sentiment. Sílvia Abril ha pogut parlar amb Jordi Pujol, Antònia Castells i Montse Oró per conèixer com és la seva vida després de participar en el llargmetratge.

Jordi Pujol, un pagès amb molta història

Sílvia Abril ha après a cuinar 'caragols a la brutesca' de la mà de Jordi Pujol, qui encarna el personatge de Quimet a 'Alcarràs'. En Jordi feia de pagès, però va haver de renunciar perquè no li sortien els comptes. D'un dia per l'altra va passar a ser paleta i, actualment, treballa a la brigada de l'Ajuntament de Soses.

Si jo he pogut fer una pel·lícula així, tothom que es plantegi fer una cosa segur que pot fer el que li dongui la gana

A 'La recepta perduda', programa disponible a RTVE Play Catalunya, ha reconegut que l'experiència ha estat molt gratificant, tot i ser la seva primera vegada com a actor: "Impressionant, molt bé. Jo mai havia fet res d'aquest estil, no em disfresso ni per Carnestoltes".

Jordi Pujol i Sílvia Abril preparant els cargols a la brutesca

Jordi Pujol ensenya Sílvia Abril a preparar els cargols a la brutesca RTVE Catalunya

Antònia Castells, una pagesa que va aixecar una família

Antònia Castells, qui interpreta la tieta Pepita, ha ensenyat a Sílvia Abril la tècnica que tradicionalment permet conservar la fruita per gaudir-ne tot l'any: l'almívar. Ha estat pagesa tota la vida: s'encarregava de la collita, portava el tractor... Després de la mort del seu marit, es va quedar sola amb les terres i amb els seus tres fills. L'actriu i pagesa encara recorda les seves últimes paraules: "Tenim tota la sort del món que sigui jo el que marxi, perquè jo sense tu no tiraria cap endavant".

Ha estat una experiència molt maca, no m'ho esperava i m'ho vaig passar molt bé

Als seus 87 anys, 'Alcarràs' ha estat la seva primera experiència davant les càmeres, un fet que porta amb molta naturalitat. "No m'ha canviat, soc la mateixa. No m'ho acabo de creure".

Antònia Castells ensenya a fer almívar a l'actriu Sílvia Abril a 'La recepta perduda'

Antònia Castells ensenya a fer almívar a l'actriu Sílvia Abril a 'La recepta perduda' RTVE Catalunya

Montse Oró, una professora reconvertida a ramadera

La ramadera i mestra Montse Oró dona vida a la Nati, la germana del personatge de Jordi Pujol. Va deixar la seva carrera com a professora amb 24 anys per dedicar-se a la ramaderia. El motiu que la va portar a fer-ho va ser fer feliç al seu pare, qui sempre havia somiat a tenir granges.

"Una amiga meva em va regalar una medalleta on sortia la foto del meu pare i vaig anar a Berlín amb la placa".

Reconeix que els primers anys van ser molt durs: "Les vaig passar molt primes, vam passar molta gana. Només se'm veien les orelles". Fa pocs anys va morir el seu pare i, just quan estava acabant de passar el dol, va sorgir l'oportunitat de fer la pel·lícula. "Al meu pare m'agradaria dir-li que ho hem petat", ha afirmat a Sílvia Abril amb fermesa.

Montse Oró explica a 'La recepta perduda' com es va iniciar en la ramaderia abans de ser actriu

Montse Oró explica a 'La recepta perduda' com es va iniciar en la ramaderia abans de ser actriu RTVE Catalunya