Enlaces accesibilidad
Cine

Carla Simón: "Té molt sentit fer la cursa als Oscar amb Alcarràs"

  • La directora de cinema admet que la feina de promoció del film li pot dificultar avançar en altres projectes.
  • Simón ens avança què ha preparat per al pregó de la Mercè: "Parlar de les arribades i com Barcelona ens ha acollit"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Carla Simón: "Té molt sentit fer la cursa als Oscar amb Alcarràs"

Carla Simón defensa que "té molt sentit" fer la "cursa" als Oscar amb Alcarràs. La directora de cinema reconeix que amb el seu darrer film té una sensació "molt diferent" de la que va tenir amb Estiu 1993 de cara als premis. Argumenta que l'Os d'Or del Festival de Berlín ha situat la pel·lícula en el panorama internacional, per la qual cosa la gent la coneix, també els acadèmics. Assenyala que la primera projecció a Nova York pot ser determinant per conèixer si els agrada o no.

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga i Pep Prieto, veu "molt difícil" fer pronòstics, així com gestionar les expectatives i les emocions. "És un procés molt llarg i és molt difícil destacar entre el que es considera la pel·lícula escollida de cada país", destaca.

Pel que fa als rivals en aquesta cursa, detalla que, tot i haver vist els noms i haver-hi trobat directors que li agraden, no els ha pogut veure, ja que són films recents que, de moment, només han voltat per festivals. "Espero, durant el procés d'acompanyar Alcarràs, poder-les veure", ha afegit en aquest sentit.

Admet que l'èxit d'aquest film no marxarà prou de pressa per a deixar-la avançar en la feina d'altres projectes. Recorda que també li va passar una mica amb Estiu 1993 quan, després d'un recorregut a festivals,  li va costar una mica tornar a escriure. Tot i aquesta experiència prèvia que l'ajudarà a "dir que no" a certes coses, admet que "no deixa de ser difícil" quan s'ha de fer tanta promoció.

En qualsevol cas, considera que és una "bona notícia" que passi això a un film, ja que significa que l'ha vist molta gent. "És una cosa que, com a cineastes, fem molt a gust, encara que la nostra feina és fer cinema, no promocionar", ha argumentat.

Sobre la recepció del film per part de l'audiència, ha destacat que l'estrena més significativa era la que es va fer a Lleida, una jornada "molt bonica". "Sentia molta responsabilitat que la gent d'allà, sobretot els agricultors, se sentissin identificats", ha dit. Enmig d'aquesta incertesa, ha remarcat que en l'estrena la gent anticipava els moments de riure del film: "La gent reia bastant abans, comprenien tant el món que el riure venia abans".

Pregonera de la Mercè

Aquest divendres, la cineasta és l'encarregada de fer el pregó de les festes de la Mercè de Barcelona, del qual ens n'ha avançat alguna cosa. "És una mica sorpresa. Parlaré de la meva relació amb Barcelona", diu Simón, que no és nascuda a la ciutat, però se sent barcelonina i fa molts anys que hi viu. Per això, el seu text versarà una mica de "les arribades" i de com "la ciutat ens ha acollit a molts, de diferents maneres", en el seu cas, cinematogràfiques.

Precisament el darrer curt amb el qual ha treballat, Carta a mi madre para mi hijo, hi apareix la ciutat. En concret, una casa de Gràcia i una escena al Port, a la Confraria de Pescadors. "Era la primera vegada que rodàvem aquí", ha detallat.

La directora ha passat per dies de molta feina, en els quals ha hagut de "fer malabars" per preparar el text, i reconeix que té bastants nervis. "És una finestra d'expressió molt bonica. És un honor poder donar el tret de sortida a les festes de La Mercè", ha dit, tot recordant que la seva arribada a Barcelona també va ser un mes de setembre, quan va anar-hi a estudiar.

Simón també ha reconegut que actualment està passant per "dies intensos". A més del pregó de la Mercè, ha estat aquesta setmana al Festival de Cine de Sant Sebastià presentant el curt i el film, on ha estat guardonada per Alcarràs, es troba preparant la campanya dels Oscar i "són dies de molta premsa". "I el pregó, que no és poca cosa", ha afegit.