Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies del 3 de novembre de 2022 | Gerard Piqué anuncia que deixa el futbol

  • L'atur registra una caiguda rècord a l'octubre a les llistes de les oficines d'ocupació de Catalunya
  • La JEC respon al Parlament Europeu que Carles Puigdemont no té la condició plena d'eurodiputat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El jugador del Barça, Gerard Piqué . Notícies a Catalunya avui
El jugador del Barça, Gerard Piqué, durant una compareixença davant la premsa

L'actualitat d'aquest dijous ens deixa l'anunci del jugador del Barça, Gerard Piqué, que deixa el futbol. En un vídeo penjat a les xarxes assegura que el d'aquest dissabte serà el seu darrer partit al Camp Nou i que no jugarà a cap altre equip.

En clau econòmica la notícia més destacada és la reducció rècord de 6.322 aturats a les oficines d'ocupació de la Generalitat durant el mes d'octubre. Es trenca una ratxa negativa de tres mesos consecutius a l'alça.

En matèria política, la comissió de l'Estatut del Diputat ha activat el procés per estudiar si sanciona Francesc de Dalmases (Junts) per l'esbroncada a una periodista en un programa de TV3. D'altra banda, la JEC ha respost al Parlament Europeu que l'expresident català, Carles Puigdemont no té la condició plena d'eurodiputat i l'insta a anar a Madrid a jurar o prometre la Constitució.

Interior ha anunciat la creació, per primer cop al cos dels mossos d'Esquadra, d'un protocol sobre ocupacions i desnonaments. D'altra banda, a Catalunya, 1 de cada 100 persones té discapacitat intel·lectual. Així ho afirma el primer informe sobre aquest col·lectiu. Aquest dijous s'han presentat més de 230.000 signatures per demanar una llei que especifiqui com han d'actuar els centres escolars en casos d'assetjament.

Les comunitats indígenes, les cultures tradicionals i les qüestions identitàries són les principals protagonistes de l'edició d'enguany del ‘World Press Photo 2022’ que es podrà veure fins l'11 de desembre al CCCB. .

RESUM DE L'ACTUALITAT A CATALUNYA DEL 3 DE NOVEMBRE

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:27

    Carles Puyol a Piqué: "Pocs han defensat la samarreta del Barça com tú"

    L'excapità blaugrana ha assenyalat a Instagram que s'ha estat molt injust amb l'actual central del Barça i li ha dedicat un "Gràcies per tot, Geri. Estic en shcock. Sempre podré explicar que vaig jugar al teu costat, un privilegi. T'estimo amic". 

  • 18:51

    Gerard Piqué anuncia que es retira del futbol

    El jugador del Barça ha anunciat, a través de les xarxes socials, que es retira del futbol i que el de dissabte contra l'Almeria serà el seu darrer partit al Camp Nou. En un vídeo de comiat, el central blaugrana ha assegurat que "és el moment de tancar un cicle" i que "després del Barça no hi haurà cap altre equip". Gerard Piqué ha estat un dels referents de la generació del 87 que, amb Messi al capdavant, va marcar una època daurada al club, amb 30 títols guanyats, entre ells 3 Champions i 8 lligues, i ha disputat 615 partits com a blaugrana. 

  • 18:44

    Nova denúncia per agressió sexual la nit de la castanyada a Barcelona

    Nova denúncia per agressió sexual la nit de la castanyada a Barcelona. La víctima i l'acusat es van conèixer la mateixa nit i l’home la va portar a un punt solitari del Parc de la Trinitat Vella, li va agafar el telèfon mòbil i la va amenaçar. Ara, es troba en llibertat amb càrrecs a l'espera de judici.

  • 18:10

    Acord entre Barcelona i la Sareb per no desnonar famílies vulnerables

    Una setantena de famílies de Barcelona en situació de vulnerabilitat han aconseguit un contracte de lloguer social en els pisos de la Sareb que havien ocupat. Ha estat possible gràcies a un acord entre l'Ajuntament i l'entitat. Fins a 300 famílies es podran beneficiar d'aquest compromís, tal com marca la llei catalana antidesnonaments.

    Acord entre Barcelona i la SAREB per no desnonar famílies vulnerables
    rtve Acord entre Barcelona i la SAREB per no desnonar famílies vulnerables
  • 17:51

    Les vendes de Comertia creixen un 12% a l'octubre respecte a fa un any

    La patronal de la venda minorista atribueix l'increment a la pressió inflacionista perquè el volum d'unitats ha augmentat només un 0,5%. De fet, el 61% de les empreses ha vist reduir el nombre de vendes, fet que reflecteix "una certa contenció" en el consum. La climatologia ha afavorit les vendes dels sectors de restauració, oci i cultura i complements de la persona, mentre que la moda ha patit una davallada.

  • 17:44

    Els treballadors de recollida de la brossa del Penedès demanen millores salarials al Parlament

    Els empleats de l'empresa de recollida de residus PreZero, en vaga des del 30 de setembre, han reclamat a la Generalitat que "sigui més ràpida" per desencallar les seves peticions. Demanen millores salarials i de les seves condicions laborals. Els representants dels treballadors també han denunciat davant el departament d'Empresa la vulneració del seu dret a vaga.  

  • 17:25

    Només la meitat de les famílies de Catalunya que van demanar una beca menjador la van rebre

    Tan sols la meitat de les famílies que van demanar una beca menjador la van rebre. Aquesta és la principal conclusió d'una enquesta de l'ONG d'infància Educo realitzada a famílies espanyoles que deixen els seus fills als menjadors de les escoles públiques

  • 17:15

    Més de 230.000 signatures per demanar una llei que acabi amb l'assetjament escolar

    Aquest 3 de novembre es commemora el dia Internacional contra les Violències i l'Assetjament escolar i el Cyberbullying. Coincidint amb aquesta jornada, els pares de la Kira, l'alumna de l'escola Pare Manyanet de Sant Andreu que es va suïcidar fa un any i mig, han portat al Congrés dels Diputats més de 230.000 signatures recollides per demanar una llei que acabi amb l'assetjament escolar. Les associacions reclamen que s'apliqui el decàleg de mesures aprovat pel Parlament fa dos anys.

     

  • 16:25

    La gasolina torna a baixar després de tres setmanes a l'alça

    El preu dels carburants trenca la tendència a l'alça que encadenava durant les últimes tres setmanes i aquest dijous ha registrat un lleuger descens. Així, la gasolina s'ha situat de mitjana en els 1,76 euros el litre, un 0,23% menys que l'última setmana. El dièsel marca 1,97 euros el litre i es manté com a l'última actualització. A aquests preus cal afegir el descompte de 20 cèntims el litre que va posar en marxa el govern espanyol per combatre la inflació.

  • 15:33

    Troben sana i estàlvia la dona de 59 anys desapareguda dimarts a Sant Vicenç dels Horts

    Han trobat sana i estàlvia la dona de 59 anys que havia estat donada per desapareguda aquest dimarts a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), segons ha informat el consistori del municipi. L'Ajuntament també ha informat que la dona es reunirà amb la seva família tan bon punt sigui valorada pel Servei d'Emergències Mèdiques. 

     

  • 15:26

    La Junta Electoral Central (JEC) respon al Parlament Europeu que Puigdemont no té la condició plena d'eurodiputat. 

    D'aquesta manera respon a la petició del Parlament Europeu per clarificar en quina situació es trobaven. La JEC assegura que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, i l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé (en substitució d'Oriol Junqueras) no disposen d'acta com a eurodiputats perquè no han complert el requisit de prometre o jurar la constitució davant la mateixa Junta, amb seu al Congrés dels Diputats a Madrid.

    La resolució, adoptada per unanimitat, els insta tots quatre a acudir "en qualsevol moment" davant la JEC per complir aquest requisit tal com han fet "els altres 55 diputats electes del Regne d'Espanya".

  • 14:59

    Els Mossos estandarditzen el protocol d'actuació davant desnonaments i ocupacions

    Els Mossos d'Esquadra impulsen dos protocols interns per abordar i uniformitzar les intervencions policials en casos de desnonaments i ocupacions. Els nous documents contemplen mantenir la intervenció de les unitats d'ordre públic en situacions "d'última necessitat".  

     
  • 14:18

    El Defensor del Poble demana a Educació informació sobre les mesures adoptades

    El Defensor del Poble s’ha adreçat a la Secretaria General del Departament d’Educació per obtenir informació “completa i actualitzada” sobre les mesures adoptades aquest curs 2022-2023 en les diferents etapes educatives per prevenir situacions d’assetjament o molèsties que poguessin patir els alumnes per qüestions vinculades a l’ús de la llengua castellana

  • 13:48

    El World Press Photo 2022 aterra al CCCB

    Les comunitats indígenes, les cultures tradicionals i les qüestions identitàries són les principals protagonistes de l'edició d'enguany del ‘World Press Photo 2022’. El més prestigiós concurs anual de fotografia periodística, mostra les seves imatges guanyadores al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) fins a l’11 de desembre.

    El millor fotoperiodisme del moment al World Press Photo
    rtve El millor fotoperiodisme del moment al World Press Photo | Montse Soto

     

  • 13:35

    El Parlament obre una investigació pel cas Dalmases

    El Parlament activa, per primera vegada, el procediment per sancionar el diputat de Junts, Francesc de Dalmases, per violació del codi de conducta de la institució. La comissió de l’Estatut del Diputat ha acordat obrir una investigació per l’esbroncada a una periodista de TV3 que es va sentir intimidada.

    Dalmases segueix de baixa per risc d'infart. Els grups acorden per "consens" elaborar un informe sobre les conseqüències després que el diputat de Junts hagi admès els fets a través d’una missiva dirigida a la mateixa Comissió.

  • 13:18

    Activada l'alerta del pla per ventades

    Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (Vencat) davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d'un episodi amb fortes ratxes de vent a partir de la matinada d'aquest dijous i fins dissabte.

     

  • 13:00

    El cos dels mossos d'Esquadra comptarà per primer cop amb un protocol sobre ocupacions i desnonaments

    Els Mossos d'Esquadra han creat una Unitat Central d'Intervenció en Conflictes d'Habitatge i han aprovat dos protocols interns per abordar i homogeneïtzar les intervencions policials en casos de desnonaments i ocupacions. Els nous protocols contemplen mantenir la intervenció de les unitats d’ordre públic en situacions “d’última necessitat”. 

  • 12:42

    29 catalans figuren a la llista Forbes dels 100 espanyols més rics del 2022

    Repeteixen com a les cinc primeres fortunes Amancio i Sandra Ortega (Inditex), Rafael del Pino (Ferrovial), Juan Roig (Mercadona) i Juan Carloes Escotet (Abanca). Pel que fa als primers catalans, Isak Andic (Mango) se situa en el lloc número 12 amb 1.900 milions d'euros de patrimoni i Sol Daurella (Coca-Cola) en el 15 amb 1.700 milions. Els propietaris del grup carni Vall Companys o els presidents de la cadena de supermercats Bon Preu entren per primera vegada a la llista.

  • 12:14

    Haver patit un trauma infantil triplica el risc de patir un trastorn mental greu d'adult

    Haver patit un trauma durant la infància fa que es tripliqui el risc de patir un trastorn mental greu d'adult. És la conclusió d'una investigació de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Abús emocional, físic o sexual, assetjament escolar o morts violentes... Qualsevol d'aquests traumes viscut de petit pot ser la llavor d'un trastorn mental anys després.

    Haver patit un trauma infantil triplica el risc de patir un trastorn mental greu d'adult, segons un estudi
    rtve Haver patit un trauma infantil triplica el risc de patir un trastorn mental greu d'adult, segons un estudi

     

  • 11:44

    La Sagrada Família comença a col·locar les peces que culminaran les torres dels evangelistes Lluc i Marc

    Les peces escultòriques que culminaran les torres dels evangelistes Lluc i Marc s'han començat a col·locar aquest dijous. Com a part del conjunt de torres centrals, les quatre torres envoltaran la torre de Jesús i faran 135 metres d’alçària, les terceres més altes del temple. En concret, la torre de Lluc culmina amb una escultura d’un bou i la torre de Marc amb un lleó. S'il·luminaran per primera vegada el dia 16 de desembre.

     

  • 11:41

    Els familiars de l'home mort per una palmera rebran 103.945 euros d'indemnització

    L'Ajuntament de Barcelona ha acceptat indemnitzar amb 103.945 euros la mare i la germana de l'home que va morir aixafat per una palmera al parc de la Ciutadella el 25 d'agost del 2020. El consistori acata així la resolució de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que s'ha pronunciat perquè l'Ajuntament i la família no arribaven a un acord sobre la quantia de la indemnització. 

     

     

  • 10:00

    Catalunya és la segona comunitat autònoma que més turistes ha rebut

    El nombre de turistes que visiten Catalunya augmenta un 88,2 % i frega els 1,7 milions. El 17,1 % procedeix de França i el 12,8 % del Regne Unit. També és la segona comunitat on més diners es gasten els turistes. Al setembre, els visitants es van deixar més diners a les Illes Balears (amb el 22,8% del total), seguit de Catalunya (20,2%) i Canàries (13,9%).

  • 9:10

    Caiguda rècord de l'atur a Catalunya un mes d'octubre

    L'atur cau per segona vegada en octubre en 46 anys a Catalunya: hi ha 6.322 persones desocupades menys. Registra així la xifra més baixa en aquest mes des del 2007, fins als 347.996 desocupats. D'aquesta manera, es trenca la dinàmica de tres mesos a l'alça. L'ocupació continua pujant amb 4.000 feines més fins als 3,6 milions de treballadors. 

  • 8:32

    La previsió d'aquest dijous 3 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

    Arriba el canvi de temps que ens deixarà neu, pluja, ventades i el que molts desitgen des de fa setmanes, temperatures de tardor.

     
  • 8:17

    Els sindicats CCOO i UGT han convocat una manifestació unitària sota el lema: "Salari o conflicte" a Madrid.

     


    És la primera gran protesta d'una tardor calenta que els sindicats fa dies que anuncien. Exigeixen salaris dignes que mantinguin el poder adquisitiu de la població per l'augment dels preus. La taula negociadora dels agents socials no es reuneix des del maig davant la negativa de la patronal CEOE de vincular l'augment dels sous a l'IPC. Des de CCOO Catalunya s’han desplaçat més de 2.000 persones per participar en la protesta que començarà a 9.30 hores del matí des de tres punts diferents de la ciutat.
     

  • 8:15

    Nou capítol judicial en el conegut com a cas del 3 %.

     

    La Fiscalia Anticorrupció demana una multa de tres milions d'euros al PDECAT i Convergència Democràtica de Catalunya.

    Penes de fins a 21 anys de presó en el cas del 3%
    rtve Penes de fins a 21 anys de presó en el cas del 3%

     

     

  • 8:12

    La Comissió de l'Estatut del diputat es reuneix aquest matí pel cas de Dalmases. 

     

    Valorarà si la informació que té és suficient per obrir una investigació i si cal citar a declarar el diputat. Una opció que la mesa del Parlament reclama a Jaume Alonso-Cuevillas, president de la comissió. Si la investigació prospera, seria la Mesa qui decidiria la sanció al diputat de Junts; partit que compta amb un vot menys per l'absència de Laura Borràs a la Mesa. 

  • 8:10

    El Govern català comença la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per mirar de trobar el suport necessari per tirar endavant els pressupostos. Insisteixen que la prioritat és fer-lo amb Junts per Catalunya. 

     
  • 08:00

    Bon dia, segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 3 de novembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.