Enlaces accesibilidad
Diada

L'ANC torna a treure al carrer desenes de milers de persones

  • La presidenta de l'entitat amenaça els partits amb una llista cívica electoral, enmig de crits de "Govern, dimissió!"
  • La marxa ha estat marcada per l'absència del president de la Generalitat i la cúpula d'ERC
  • Junts per Catalunya retreu als republicans que "tenint el mandat de les urnes s'hagin oblidat del carrer"

Per
Capçalera de la manifestació independentista de la Diada | ACN
Capçalera de la manifestació independentista de la Diada | ACN

La manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb motiu de la Diada ha aplegat unes 150.000 persones, segons les estimacions de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Aquesta xifra supera en 42.000 persones la que el mateix cos policial va donar l'any passat, quan l'assistència a la manifestació va baixar molt repecte a anys anteriors a causa de les restriccions dictades per la situació sanitària derivada de la pandèmia. Ara bé, ha quedat molt lluny de les xifres històriques dels primers anys del 'procés' sobiranista quan es va superar el milió de persones. La xifra facilitada pels organitzadors multiplica per quatre la de la Guàrdia Urbana, i enfila la participació fins a les 700.000 persones.

Els màxims representants de l'ANC, Òmnium i l'AMI encapçalen la manifestació | ACN

Els màxims representants de l'ANC, Òmnium i l'AMI encapçalen la manifestació | ACN

La manifestació ha transcorregut de manera plàcida durant tot el recorregut amb l'única excepció dels xiulets que s'han sentit quan el gruix dels participants passaven per davant de l'edifici de Capitania General, al passeig de Colom. Al mateix indret, minuts abans que la capçalera hi arribés, un grup avançat de persones ha llançat contra l'edifici un pot de fum negre sense que l'incident anés més enllà.

La marxa ha arrencat com és tradicional els darrers anys a l'hora simbòlica de les 17.14h. S'ha iniciat a l'avinguda del Paral·lel, i ha passat pel Moll de la Fusta i el passeig d'Isabel II fins a l'avinguda Marquès de l'Argentera, per acabar davant l'estació de França, on s'ha procedit a fer els discursos polítics.

La manifestació s'ha fet enmig d'un ambient enrarit en el si de l'independentisme, que ha arribat a la cita d'enguany dividit com mai, amb l'absència destacada d'ERC, el president de la Generalitat i els consellers dels republicans, que no s'han sumat a la iniciativa per considerar que és massa crítica amb els partits. Sí hi ha participat Junts per Catalunya, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència.

En el seu discurs final, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha desafiat el Govern de Pere Aragonès i els partits independentistes a implementar la independència o convocar eleccions de forma immediata, i ha advertit que la seva entitat promourà una "llista cívica" independentista.

Entre crits de "Govern dimissió", Feliu ha carregat contra l'estratègia i l'acció dels partits independentistes. "El 52% del Parlament es defineix com a independentista, per tant les opcions són clares", ha dit. "O independència o convoqueu eleccions. Independència o eleccions!", ha exclamat la líder de l'ANC, que ha criticat els "falsos diàlegs que no enganyen a ningú" i ha avisat: "Si els partits no volen fer la independència, depèn de nosaltres".

Desenes de milers de persones a la manifestació de la Diada | CLARA ONTAÑÓN

La mobilització d'aquest any portava per lema 'Tornem-hi per vèncer. Independència' i l'ANC assegura que els seus objectius eren "recuperar els carrers", "reivindicar el mandat de l'1-O" i "posar les bases de la via unilateral" per "quan fracassi la via dialogada i/o hi hagi una sentència ferma internacional".

La manifestació alternativa

L'esquerra independentista ha aplegat 1.500 persones al centre de Barcelona, segons xifres facilitades per l'Ajuntament de Barcelona, en el marc de la manifestació convocada per organitzacions com la CUP, Arran o Alerta Solidària. Els organitzadors han situat l'assistència en les 8.000 persones. La manifestació ha començat a la plaça Urquinaona i ha baixat pel carrer Sant Pere fins a Arc de Triomf. D'allà s'ha dirigit fins al passeig de Lluís Companys i en aquest punt alguns dels participants han cremat una foto de grans dimensions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i del president del Govern, Pere Aragonès.

Durant la marxa s'han sentit crides contra els dos partits del Govern, amb missatges com ara 'ERC i Junts, la paciència s'ha acabat'.

Cap a un quart de nou de la nit la manifestació ha acabat al Centre Cultural del Born, on hi ha hagut els parlaments polítics. Entre els participants s'hi ha pogut veure activistes com Marcel Vivet, una de les persones que aguantava la pancarta principal, o diputats de la CUP com Carles Riera, Dolors Sabaté o Maria Sirvent, entre d'altres.