Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Subirats veu "justificat" augmentar la despesa militar

  • El ministre d'Universitats assenyala "un gran canvi" en conflicte amb Catalunya "d'una lògica judicial a una política"
  • Joan Subirats veu justificat un augment en la despesa militar: "No sé si ha de ser el 2%"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Joan Subirats sí que veu "justificat" l'increment de despesa militar

El ministre d'UniversitatsJoan Subiratsveu "justificat" l'augment en la despesa militar a Espanya perquè diu "la diferència d'aportacions a l'OTAN entre els EUA i Europa era insostenible". Subirats diu que el món ha canviat des del 24 de febrer per la invasió russa a Ucraïna i veu fonamentat la pujada de despesa per l'augment dels riscos i les amenaces: "No sé si ha de ser el 2 % o no". En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4 amb Gemma Nierga, Subirats recorda que va votar 'no' al referèndum de 1982 sobre l'entrada d'Espanya a l'OTAN, però dubta del seu sentit de vot si fos ara: "m'ho hauria de tornar a pensar".

"S'ha d'arribar a un acord que pugui produir una votació"

Subirats afirma que segueix "sobre la taula" la hipòtesi que s'ha d'arribar a un "cert acord polític" entre el Govern de l'Estat i la Generalitat "que pugui produir una votació". Subirats diu que la taula de diàleg "forma part d'aquesta estratègia",  però hi ha altres espais on el diàleg és fluid: "Els canals estan permanentment oberts". Subirats, però, assegura que l'espionatge amb Pegasus ha posat "moltes dificultats a la visibilitat del diàleg".

Joan Subirats recorda que aquest mes de juliol hi haurà la reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès i a l'agenda hi ha la represa de la taula de diàleg: "Quan es faci la reunió a la taula de diàleg serà quan es puguin acordar conseqüències polítiques".

"L'única política d'Europa davant la immigració és defensar les fronteres"

Sobre el salt a la tanca de Melilla on van morir 37 persones, Subirats critica que l'única política d'Europa davant la immigració "és defensar les fronteres" i no hi ha una política d'immigració: "Europa no té canals d'acollida i només té una política per defensar les fronteres".

El ministre d'Universitats diu que es va sentir "amb una sensació de molt desajust" davant la mort d'immigrants a Melilla: "qualsevol persona que defensi els drets humans, no li agrada el que ha passat". Subirats recorda que segons els informes del ministre José Luis Escrivá, es necessiten 150.000 immigrants cada any per mantenir l'economia.

"El govern de coalició arribarà al final de la legislatura"

Subirats confia que el Govern de Pedro Sánchez arribarà al final de la legislatura: "Les tensions hi són, però continua havent-hi una política de govern". En aquest sentit, treu importància als desacords interns del Govern espanyol.

Amb relació al suport a Yolanda Díaz, Subirats està disposat a "sumar" en el projecte, però descarta encapçalar la candidatura a la llista de "Sumar" per Barcelona.