Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Baltasar Garzón: "Vox està a un pas del pur feixisme"

  • L'exjutge veu Vladímir Putin com executor de la guerra a Ucraïna, però destaca que l'OTAN va fer un "exercici de tensió estratègic"
  • Baltasar Garzón defensa que a Espanya encara hi ha jutges feixistes: "Sense cap mena de dubte"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Baltasar Garzón: "Vox està a un pas del pur feixisme"

L'exjutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, denuncia que Vox utilitza el Congrés i les institucions per "degradar la democràcia": "Vox significa un risc. Està a un pas d'entrar de ple en el pur feixisme. És un populisme extrem". Garzon diu que ja està desenvolupant accions molt perilloses pel sistema democràtic. En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Baltasar Garzón diu que no sap si VOX serà il·legalitzat, però recorda que qualsevol partit ha de respectar la constitució i els drets fonamentals: "Atacar persones particulars des de la tribuna del Congrés, és molt greu o l'ús de les xarxes socials per difondre ideologies extremes".

L'exmagistrat diu que no fer res davant de les accions de VOX "és pitjor" i respon que no és partidari de modificar cap llei perquè les actuals ja responen a accions que atiïn l'odi o la desigualtat.

"L'Estat no ha fet el reconeixement a les víctimes del franquisme"

Baltasar Garzón lamenta que el debat sobre l'aprovació de la llei de Memòria Democràtica se centri en els suports que rep i no en la necessitat restaurar les víctimes del franquisme: "Haurien de donar-hi suport totes les forces polítiques, però mostra que encara hi ha una fractura. No s'ha passat comptes amb el franquisme a Espanya". Garzón no té dubte que hi ha jutges franquistes i que una mostra és la negativa que tenen alguns a reconèixer els crims franquistes.

L'exmagistrat destaca que la llei contempla per primera vegada l'exigència que un fiscal assisteixi a les exhumacions: "Fins ara tots els casos han estat tancats de manera abrupta. El Tribunal Suprem ha tancat totes les portes".

"El Tribunal d'Estrasburg dirà alguna cosa del judici del Procés"

Per l'exmagistrat de l'Audiència Nacional, al judici del Procés van primar 'criteris polítics' per part d'alguns magistrats i fiscals i creu que el Tribunal d'Estrasburg "dirà alguna cosa", si bé no vol fer "futuribles". En aquesta línia, admet que no té prou elements per afirmar si hi ha jutges que han prevaricat, però assenyala "l'anormal actuació del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza en primera persona" o de jutges que van ser "militants" en el 'procés': "Primaven uns interessos polítics".

Sobre l'espionatge del CNI amb el programari Pegasus, Baltasar Garzón demana claredat i transparència per esclarir-lo: "He demanat transparència quan es tracta d'actuar en una possible violació dels drets fonamentals".

"Tots volien aquesta guerra"

Garzón assenyala Vladímir Putin com "l'executor" de la guerra a Ucraïna: "Putin és qui envaeix Ucraïna, és indiscutible i qui pateix és el poble ucraïnès". L'exjutge és ambigu amb el paper de l'OTAN, prèviament a la guerra, que considera va ser "un exercici de tensió que no diré que la va provocar, però que no va beneficiar a què això no passés". Garzón explica que un cop declarada la guerra, les conseqüències s'han vist d'una enorme envergadura i cada país s'ha posicionat: "S'ha generat una tensió fins al límit".

L'exmagistrat no pensa tornar a la política "estic en un altre plantejament vital" i confirma que vol tornar a la judicatura, però que està pendent que el Govern espanyol tramiti la sentència que el va inhabilitar i que va ser declarada parcial i arbitrària per l'ONU: "La meva reincorporació depèn del CGPJ, però a instància del govern i sembla que no té pressa".