Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jéssica Albiach: "El recurs tindrà les cames molt curtes"

  • La presidenta del Grup d'En Comú Podem matisa que a la llei del català a l'escola, el castellà es contempla com a llengua d'aprenentatge, però no vehicular
  • Jéssica Albiach: "Pere Aragonès ha abandonat el Procés en la gestió del dia a dia"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Jéssica Albiach: "El recurs tindrà les cames molt curtes"

La presidenta del Grup Parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha defensat que la llei del català a l'escola aprovada per acord entre ERC, Junts, PSC i Comuns és "sòlida" i està "ben travada". Sobre la iniciativa de què Vox, Cs i PPC portin al Consell de Garanties Estatutàries la proposició de llei sobre l'ús de les llengües oficials a les escoles a Catalunya, Albiach descarta que tingui recorregut: "El recurs tindrà les cames molt curtes". I avança que, l'altra eina per "regular drets" és el decret llei, que segons la líder dels Comuns, "si fos necessari" dilluns ja estaria preparat i la llei es votaria en una setmana, en lloc d'aquest divendres com estava previst.

Jéssica Albiach assenyala que Vox "ha anat a salvar" la presentació del recurs davant del Consell de Garanties Estatutàries, perquè calen dos grups i Ciutadans no podia anar-hi sol: "Fins ara, el Consell de Garanties Estatutàries era un 'xiringuito' català i ara sí que l'utilitzen".

"Si volguéssim dir que és vehicular, ho haguéssim dit"

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La2 i Ràdio 4, ha assegurat que l'acord contempla el català com a centre de gravetat del sistema i el castellà com a llengua d'aprenentatge, però no vehicular: "Si volguéssim dir que és vehicular, ho haguéssim dit". Albiach assegura que la nova llei "va abans" de la Llei Wert i no hi ha quotes ni percentatges, i serà el centre educatiu el que acabarà ajustant perquè els nens i nenes dominin les dues llengües oficials: "El que fem és protegir el que ja està passant als centres educatius".

"Dir que acabem amb la immersió és una barbaritat"

Jéssica Albiach lamenta que la CUP s'hagi "autoexclòs" de l'acord pel català a l'escola i els acusa de mentir quan afirmen que la llei acaba amb la immersió: "Dir que estem acabant amb la immersió és una barbaritat. Haurien de rectificar". Els centres educatius, assegura, no són d'uns o altres i que calia blindar el model educatiu: "La llengua, el català, els centres educatius no són d'uns o altres. No és d'independentistes o no independentistes".

"El procés no està per enlloc"

La presidenta del Grup d'En Comú Podem ha valorat la gestió d'aquest darrer any del Govern de la Generalitat. Albiach assegura que el Govern presidit per Pere Aragonès ha abandonat el procés en la gestió del dia a dia i lamenta la paràlisi de l'executiu i que aposti només per "macroprojectes": "El procés no està per enlloc".

Albiach recorda que van aprovar els pressupostos de la Generalitat i al juny faran una segona reunió de seguiment: "En educació o salut anaven molt lents. El Govern de les transformacions s’està convertint en el de la resignació".

"Ens estan venent una cabra amb els JJOO d'hivern"

La líder dels 'comuns' assenyala els dubtes de la consellera Teresa Jordà sobre si hi haurà neu al Pirineu català l'any 2030 per mostrar que no calen unes infraestructures de les quals no saben l'impacte que tindran: "És que no sabem si hi haurà neu al Pirineu el 2030".

En contraposició, Albiach defensa projectes com la Copa Amèrica de Vela a Barcelona perquè considera que aportarà recursos dos anys abans i creu que pot ser una empenta pel sector nàutic i no necessita noves infraestructures: "Barcelona escull i decideix quins són els projectes beneficiosos".