Enlaces accesibilidad
Història

El secret dels Manuscrits del Mar Mort

  • A les coves de Qumran, a Cisjordània, es van trobar uns rotlles escrits en hebreu i arameu que daten del segle II i I aC.
  • Els Manuscrits del Mar Mort representen la revolució intel·lectual més gran en el món antic segons el Dr. Adolfo Roitman, director de 'Santuari del llibre'
  • Pots veure a rtve.cat el documental ‘Turisme rural al món’ sobre Israel

Per

Exposició el 'Santuari del llibre amb els rotlles del Mar Mort
Exposició el 'Santuari del llibre amb els rotlles del Mar Mort

Aquests manuscrits representen la revolució intel·lectual més gran en el món antic

Els rotlles del Mar Mort són manuscrits antics descoberts en onze coves de Qumran, situades a Cisjordània i a 35 km de Jerusalem. Entre 1949 i 1956 es van descobrir uns mil manuscrits, però la majoria estaven molt fragmentats. Ara s’exposen al Santuari del llibredel Museu d’Israel. “Aquests manuscrits representen la revolució intel·lectual més gran en el món antic i específicament en els orígens del judaisme rabínic i del cristianisme. ”, assegura el Dr. Adolfo Roitman, director de ‘Santuari del llibre’, al programa ‘Turisme rural al món’.

Els rotlles del Mar Mort

Els rotlles del Mar Mort RTVE Catalunya

Llavors, podien aquests manuscrits fer tremolar els fonaments del cristianisme o del judaisme? Segons explica Roitman, la gran esperança quan es van començar a investigar els rotlles era que hi hagués alguna mena de referència directa a personatges com Joan Baptista, Jesús, Jaume, etc. “La ‘gran decepció’ és que no apareixien mencionats”. Bona part dels manuscrits van ser copiats del segle II segle I aC, abans de l'aparició d'aquests personatges.

Dr. Adolfo Roitman, director de 'Santuari del llibre'

Dr. Adolfo Roitman, director de 'Santuari del llibre' RTVE Catalunya

Parlen de costums de creences dels jueus que també tenim avui

I quina importància tenen els Manuscrits del Mar Mort per al judaisme? Estan escrits en un 90% en hebreu, la llengua que actualment es parla a Israel. A més, “parlen de costums de creences dels jueus que també tenim avui. En aquest sentit aquests documents de fa dos mil anys ens permeten posar en perspectiva històrica el judaisme actual.”, detalla el director.