Enlaces accesibilidad
Disseny

Qui és Carme Pinós, guanyadora del Premi Nacional d'Arquitectura 2021?

Por

Punts de vista - Carme Pinós, Premi Nacional d'Arquitectura 2021

L’arquitecta Carme Pinós, Premi Nacional d’Arquitectura 2021 va obrir-se pas en una disciplina on abans les dones eren una excepció.

El 1994 va dissenyar, juntament amb Enric Miralles, una de les obres que va passar a la història de l’arquitectura del nostre país: el cementiri nou d’Igualada. En aquella època, la barcelonina va decidir obrir un estudi en solitari per començar el seu propi camí. “En el moment que decideixo treballar sola i pensar en com de difícil i de negre ho tenia tot davant meu, dius no em vaig equivocar...”, assegura Pinós al programa ‘Punts de Vista’, disponible a RTVE Play.

Cementiri d'Igualada

Cementiri d'Igualada

Convertida des de llavors en una de les arquitectes més reconegudes a Espanya, Carme Pinós ha rebut el Premi Nacional d’Arquitectura 2021. Ha aconseguit per segona vegada aquest guardó, dotat amb 60.000 euros. El primer cop va ser per l’Escola-Llar de Morella (Castelló), dissenyada també amb Miralles el 1995, quan el premi s'atorgava a edificis en lloc d’arquitectes.

Aquesta vegada el jurat ha destacat “la solidesa de la seva trajectòria, que és a la vegada prolífica i excel·lent, impregnada sempre per una gran potència creadora”. Els experts també han posat èmfasi en la "responsabilitat social i la sostenibilitat perseguida en els seus projectes".

L’arquitecta catalana també ha obtingut altres premis com la Creu de Sant Jordi l’any 1992 i el reconeixement internacional durant la seva carrera. Per exemple, el 2011 la van nomenar Honorary Member de l'American Institute of Architects.

Les obres més destacades

El Caixafòrum Saragossa, dissenyat el 2014, va oferir a Pinós l’oportunitat de crear un edifici emblemàtic que consolidava la seva arquitectura. LEscola Massana, a la Plaça de la Gardunya, li va donar l’alegria de tornar a construir a Barcelona el 2017. Aquest edifici és com una petita ciutat. A l’interior hi trobem carrers, cases i façanes. L’arquitecta explica a ‘Punts de vista’ que va crear aquest espai no només seguint les demandes del client sinó el que li demanava la ciutat, l’entorn i tenint en compte la vida que li pot donar a l’usuari.

Escola Massana

Escola Massana iStock

Amb l’arquitecte Enric Miralles també va dissenyar les instal·lacions de tir amb arc de Barcelona pels Jocs Olímpics. I entre els seus projectes en solitari destaquen la intervenció a la façana posterior del Mercat de la Boqueria, la reforma i l’ampliació de l'hotel Son Brull a Mallorca i la construcció Delegació de la Generalitat a Tortosa. Fora de les nostres fronteres hi trobem el MPavilion de Melbourne, l’edifici dels departaments del Campus WU de Viena i la torre d’oficines Cube a Guadalajara (Mèxic).