Enlaces accesibilidad
Restriccions

El TSJC avala les restriccions per frenar la sisena onada

  • La Fiscalia demanava al tribunal no avalar el toc de queda i la limitació de reunions
  • El TSJC considera les mesures adequades per frenar la sisena onada
  • El toc de queda afectarà en total 127 municipis catalans a partir de la mitjanit

Per
El Govern rep l'aval judicial per aplicar el toc de queda

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dona el seu aval a les restriccions proposades pel Govern per frenar la sisena onada. Rebutja així els posicionaments de la Fiscalia Superior de Catalunya contra el toc de queda i altres mesures restrictives com la limitació de les reunions a 10 persones. Les restriccions s'aplicaran aquesta mateixa mitjanit a Catalunya.

En la seva resolució, la sala contenciosa de l'Alt Tribunal català autoritza per als pròxims 14 dies que la Generalitat apliqui un toc de queda entre la 1 i les 6 de la matinada en poblacions de més de 10.000 habitants i amb una incidència acumulada de més de 250 casos per cada 100.000 habitants, la qual cosa afectarà unes 127 localitats catalanes, entre elles Barcelona i les altres capitals de província.

El Govern havia advertit que si el TSJC els tombava el toc de queda optaria per reduir l'horari de la restauració i la limitació de les trobades es convertirà només en una recomanació. Ho ha dit la responsable de Salut Pública de la Generalitat, Rosa Cabezas, en una entrevista a RAC 1.

El TSJC té en compte la "transmissió comunitària no controlada"

Per a prendre la decisió, la Sala Contenciosa ha valorat l'informe de l'Agència de Salut Pública que acompanyava la petició del Govern, i que exposa que la incidència de la pandèmia a Catalunya "segueix en augment notablement, una taxa setmanal de 521, dos casos per cada 100.000 habitants", un 28% més que la setmana passada.

Citant el mateix informe, el tribunal recorda que Catalunya està en una fase d'alerta 4 sobre 4, la qual cosa "indica que s'està en una fase de transmissió comunitària no controlada i sostinguda que pot incidir en les capacitats de resposta del sistema sanitari". Els jutges assenyalen que la variant òmicron és més contagiosa que les anteriors i es podria arribar a 25.000 nous casos diaris el gener de 2022", amb més hospitalitzacions.

Després d'avaluar els informes sanitaris, consideren que les restriccions que proposa el *Govern són "idònies per a la lluita contra la propagació del virus, en un entorn, d'altra banda, tan caracteritzat per les dates de Nadal, fi i principi d'any i Reis".

La Fiscalia no troba prou justificades les restriccions

En l'escrit, el fiscal veu incongruències en els arguments i considera que les restriccions que introdueix el decret són "severes, extenses, molt restrictives, intenses i generalitzades" i no han estat prou justificades per la Generalitat.

La Fiscalia s'oposa a la ratificació de les restriccions de la Generalitat | Sergi Bassolss

Afegeix que les restriccions proposades “no són idònies ni necessàries per als fins que es pretenen”. Entre les limitacions que rebutja també hi ha de reduir l’aforament de les cerimònies religioses al 70%.

Jordi Nieva: "No hi ha una raó per dir que el toc de queda funciona"

L'oci nocturn demana suspendre el tancament

El ministeri públic recorda que al novembre, quan el TSJC va autoritzar el darrer paquet de mesures, els magistrats ja van advertir que si la Generalitat volia seguir sumant restriccions, ho hauria de justificar de forma reforçada. I considera que ara no ho ha fet. Aquesta valoració arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi rebut el nou paquet de mesures que planteja el Govern.

Aquest decret, que el Govern va anunciar dilluns amb la intenció que entri en vigor la nit de dijous a divendres, també ordena el tancament de les discoteques El sector de l'oci nocturn ja ha demanat mesures cautelaríssimes contra la decisió del Govern.