Enlaces accesibilidad
Augment de contagis

Les noves restriccions indignen el sector de la cultura i l'oci nocturn

  • El sector cultural, l’oci nocturn i la restauració són els més afectats per les noves mesures
  • El secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona considera que les restriccions són "un desastre absolut"
  • FECASARM portarà les noves mesures al TSJC

Per
L'oci nocturn: el més afectat per les restriccions

L'oci nocturn, la restauració i les sales de festes consideren les noves restriccions anunciades la Generalitat com "l'estocada definitiva al Nadal" i les recorreran davant del TSJC. Les troben desproporcionades i es lamenten que aquestes festes esperaven recuperar part de les pèrdues que els van suposar els tancaments patits durant el 2021.

L'oci nocturn i de la restauració recorreran als tribunals les mesures | Núria Alcalà

Notícia dura i inesperada

De fet, l'anunci de les restriccions per frenar l'avenç de la variant òmicron ha enxampat els locals d'oci nocturn i els restaurants amb les comandes ja fetes. Molts restaurants tenien totes les taules reservades de fa temps i estimen que podrien perdre més de 50 milions d'euros. En aquest sentit, han reclamat compensacions, tot i que han insistit que no tenen altre remei que demanar l'anul·lació judicial de les mesures.

Si el TSJC ho aprova, a partir de la matinada de dijous a divendres l’aforament en el món cultural, els gimnasos i els comerços es limitarà al 70%. Els teatres han lamentat aquestes noves restriccions i asseguren que ha estat una "notícia dura" i "inesperada".

FECASARM portarà les mesures al TSJC

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha confirmat en un comunicat que portarà al TSJC les mesures que s’aplicaran a partir de la matinada de dijous a divendres i demanarà la seva suspensió. El secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas, ha assegurat que la Generalitat està actuant d’una manera “contradictòria” i apel·la a què el TSJC “no avali el toc de queda nocturn”.

En la mateixa línia que l’ASACC, FECASARM ha recordat que tancar l’oci nocturn “fomentarà els botellots i les festes il·legals” i pot causar el "caos més absolut". D’aquesta forma, segons la patronal, continuarà “la propagació del virus” però s’haurà “arruïnat innecessàriament el sector”.

Les sales de concerts no ho veuen com a solució

Des de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) asseguren que "esperaven un tancament general" i han denunciat que les noves mesures "afecten només a un sector". El president de l’ASACC i gerent de Razzmatazz, Lluís Torrents, ha afirmat que el tancament de l’oci nocturn "afecta un sector petit de la població, majoritàriament jove" i ha alertat que "els joves buscaran la forma clandestina i sense control per divertir-se de nit".

Torrents ha admès que estan "emprenyats i decebuts" davant la intenció del Govern de tancar totalment l’oci nocturn i reduir al 70% l’aforament al sector cultural. També ha recordat que baixar les persianes de les discoteques "no serà una solució efectiva", ja que aquesta mesura "només afectarà un 10% de la població".

Les discoteques "decebudes"

En la mateixa línia, el secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona i Província, Ramon Mas, ha carregat en una entrevista al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i la 2, contra les restriccions. Ha afirmat que està “absolutament decebut” per les mesures “absolutament restrictives”.

En l'aspecte econòmic, Mas ha explicat que la majoria de sales de concerts de Barcelona tenen els estocs d'alcohol plens i ja s'havia contractat el personal per a les pròximes setmanes. A més, el secretari General del Gremi de discoteques ha recordat que ja tenien "més de 200.000 entrades venudes" i en els pròxims dies s'haurà de gestionar "el retorn d'aquestes entrades i l'ERTO del personal de les sales".

El teatre sorprès per les restriccions

Les noves mesures arriben en l’època de recaptació més important de l’any en el món de la cultura i, particularment, els teatres. La presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETECA), Isabel Vidal, ha afirmat que "no esperaven" aquestes restriccions. També ha reconegut que abans que una reducció d’aforament, els teatres "esperaven l’ampliació de l’ús del passaport COVID".

El vicepresident de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, Toni Albadalejo, assegura que la nova limitació d’aforaments suposa un cop molt dur a la vigília de Nadal. Adverteix que tenien els aforaments plens i ara hauran de trucar als espectadors per dir-los que no podran venir, obligant-los a fer “llistes negres”. D’altra banda, Albadalejo ha explicat que han demanat al Govern que justificants perquè els mateixos espectadors puguin tornar a casa saltant-se el toc de queda.

Toni Albadalejo: "Ens obliguen a fer llistes negres dels espectadors"

D’altra banda, Vidal també ha fet referència a les pèrdues econòmiques que suposarà haver de limitar l’aforament i ha demanat ajuda a les administracions per "rescabalar aquesta pèrdua d’ingressos tan rellevant".

PIMEC reclama "ajudes directes i immediates"

Les conseqüències de les noves restriccions seran "demolidores" per a les pimes segons el president de PIMEC, Antoni Cañete. En una roda de premsa, ha exigit al Govern que anunciï noves ajudes. Cañete ha recordat que, com a molts altres sectors, la campanya de Nadal és un moment en què moltes empreses aconsegueixen la facturació de bona part de l'any. Ha afirmat que aquestes noves mesures poden causar "un efecte demolidor" en molts comerços.

Més enllà de les restriccions anunciades per a les pròximes setmanes, una de les qüestions que preocupen les pimes és l'evolució econòmica del 2022. Cañete ha afirmat que percep "una certa incertesa" i ha rebutjat "l'optimisme" dels comptes estatals i catalans: "Cal posar els peus a terra".