Enlaces accesibilidad
Sisena onada

El Govern recupera el toc de queda de cara a Nadal

Per
Els experts expliquen la necessitat d'aplicar noves restriccions

El Govern presentarà aquest dimecres la resolució amb les noves restriccions al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Entre les noves limitacions que es pretén aplicar hi ha el toc de queda a partir de la mitjanit de dijous a divendres. Aquesta limitació horaria entre les 1 i les sis de la matinada es farà extensible als municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència acumulada a 7 dies de més de 250 casos per cada 100.0000 habitants.

També es limitaran les trobades socials a un màxim de deu persones i tornarà a tancar l'oci nocturn, després que el 8 d'octubre es decidís la seva reobertura. La portaveu ha afirmat que confia que el TSJC avali les mesures, que estan "plenament justificades i argumentades amb fonaments jurídics" en la resolució: "No contemplem la possibilitat que el TSJC les denegui", ha afegit.

Limitació dels aforaments i toc de queda

La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, compareixia aquest dilluns al vespre acompanyada del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, per anunciar noves restriccions per frenar la sisena onada. Entre elles també hi ha la reducció dels aforaments al 50% en el cas de la restauració i el 70% en el cas dels gimnasos, comerços i la cultura. L'altre eix que es recomana és el de recuperar el teletreball, començant per la funció pública.

Les noves restriccions del Govern per frenar la sisena onada

Les noves restriccions del Govern per frenar la sisena onada RTVE

Argimon demana comprensió als sectors afectats

La sisena onada es propaga sense aturador amenaçant a col·lapsar el sistema sanitari. Davant d’aquesta situació, el Govern ha reunit la Comissió Delegada en matèria de Covid-19 on ha analitzat les recomanacions dels experts de cara frenar els contagis. El mateix president català, Pere Aragonès, ha encapçalat la trobada, que s’ha fet de forma telemàtica.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha advertit que cal "fer un pas enrere" per avaluar la gravetat de la situació i ha demanat comprensió als sectors afectats. En aquest sentit, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha recordat "que avui estem pitjor que fa un any" i ha avançat que el Govern aprovarà una línia d'ajuts pels establiments que es vegin perjudicats.

Necessitat de reduir la mobilitat

També han participat a la reunió el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i els consellers d’Interior, Joan Ignasi Elena; de Salut, Josep Maria Argimon; d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i de Drets Socials, Violant Cervera que han discutit la necessitat de reduir les interaccions socials i la mobilitat durant el Nadal.

El Comitè Assessor de Salut ha redactat un document encarat a reduir les interaccions socials. Els assessors apostaven per reduir les trobades socials de diversos grups bombolla. En aquest sentit, s'ha discutit la necessitat de tornar a limitar els horaris i els aforaments de l'oci nocturn i la restauració per frenar els contagis, ampliar el passaport covid a teatres i cinemes o recuperar el teletreball. El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, també ha insistit els darrers dies que cal limitar les trobades de Nadal al grup de convivència.

Una de les propostes que hi havia sobre la taula era la d'augmentar fins a 5 dies el teletreball dels funcionaris davant l’avenç imparable de la variant òmicron. Actualment, els funcionaris i el personal laboral ja podien treballar dos dies en remot i tres a l’oficina.

Restriccions al Parlament

Precisament la Mesa del Parlament ha acordat noves mesures per prevenir els contagis de Covid-19, que passarien per la reducció a la meitat el nombre de diputats al Ple, fer les sessions de comissions de manera telemàtica i incentivar el teletreball.

Davant el creixement de contagis de coronavirus a Catalunya dels últims dies, la Mesa ha establert aquestes noves mesures, que compten amb l’aval dels serveis jurídics de la cambra.

Les mesures afectaran, per tant, el Ple previst per aquest dijous, amb el debat i la votació finals del projecte de llei de pressupostos, i les comissions convocades per aquesta setmana. En aquest sentit, la mesa establirà una reducció fins a només 70 diputats al Ple i que els que no hi assisteixin puguin seguir la sessió per Canal Parlament i votar telemàticament.

Evolució a l'alça

Els contagis segueixen augmentant: 11.434 casos nous avui, més ingressats a planta i 30 crítics més a les UCI, que s'han doblat en les darreres dues setmanes. I els experts avisen que no hem arribat al pic de la sisena onada i que estem pitjor que en el punt àlgid de la cinquena.

L'epidemiòleg de l'Hospital de Can Ruti, Oriol Mitjà, es mostra partidari en una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 de suspendre tots els àpats familiars amb diverses bombolles durant Nadal i fins i tot enrederir l'inici del retorn a les escoles després de festes.

Una de les escletxes per on s'escapen els contagis, diuen els epidemiòlegs, és en l'estudi dels contactes estrets que consideren escassos. Per això aquestes festes de Nadal per alguns sanitaris són una bomba de rellotgeria.

El doctor membre del Comitè Científic Assessor de la COVID-19, Roberto Guerri, alerta que "anem cap a una situació que recorda al mes de juny".

I avisen que el sistema sanitari no podrà sostenir, de nou, tanta pressió assistencial. El Sindicat de Metges assegura que la sanitat catalana està anèmica.