Enlaces accesibilidad
Dia Internacional de l'Alzheimer

Un 30% dels casos d'Alzheimer estan sense diagnosticar

  • El lema d'enguany és "Zero omissions. Zero Alzheimer" contra l'infradiagnòstic
  • A Catalunya hi ha 90 mil persones que pateixen aquesta malaltia neurodegenerativa
  • Les famílies assumeixen la major part dels costos que suposa cuidar un pacient d'aquest tipus de demència

Por
A Catalunya hi ha 90.000 persones que pateixen Alzheimer

Un bon diagnòstic a temps és vital per a millorar els tractaments i el benestar dels pacients d'Alzheimer. Per això, avui, els afectats per aquesta malaltia neurodegenerativa criden "Zero omissions. Zero Alzheimer" contra l'infradiagnòstic i denuncien que hi ha un 30% de casos que no es detecten quan encara es pot intervenir en la seva evolució.

A Espanya hi ha més de 900 mil malalts d'Alzheimer, 90 mil a Catalunya. Moltes famílies s'enfronten a aquesta malaltia quan el pacient ja es troba en una situació de dependència extrema. Les famílies acaben assumint un 87% dels costos que implica cuidar un pacient d'Alzheimer, fins a 24 mil euros l'any.

L'Alzheimer és una malaltia del cervell que no té cura i que es caracteritza, sobretot, per la pèrdua de la memòria, però té molts altres símptomes moltes vegades desconeguts per la societat. L'Alzheimer també empitjora la capacitat de moviment, altera la personalitat i provoca depressió i ansietat, entre molts d'altres. Tampoc és una malaltia que només pateix gent gran, un 9% dels afectats tenen menys de 65 anys.

Per saber-ne més...

Per aprofundir molt més en aquesta malaltia incurable us proposem un recorregut sonor que ha elaborat RNE especialment pel Dia Internacional de l'Alzheimer. També repassa alguns dels personatges públics que han patit aquest tipus de demència.

A més, a RTVE Play podeu recuperar alguns documentals sobre com pacients, familiars i metges viuen el dia a dia d'aquesta malaltia. 'Resistir al olvido' aborda la necessitat d'invertir més en investigació i recursos per als pacients i les famílies.

'¿Se puede frenar el Alzheimer?' Científics i farmacèutiques protagonitzen una carrera contrarellotge per a trobar una cura. Aquesta malaltia progressiva i incurable que ataca al cervell i destrueix la seva funcionalitat afecta 50 milions de persones a tot el món.

'Bicicleta, cuchara, manzana' de Carles Bosch descobreix els primers passos de Pasqual Maragall contra l'Alzheimer. Un documental que mostra el dia a dia de l'expresident i la seva família poc després d'haver rebut el diagnòstic.

'Las Voces de la memoria' és un documental interactiu en el que assistim al concert d'un cor de 40 malalts d'Alzheimer al Palau de la Música i podem comprovar el poder terapèutic de la música per a aquestes persones.