Enlaces accesibilidad

Ruta gastronòmica per Catalunya amb la xef Ada Parellada

  • Del Forn Gil de Barcelona a Can Met de Mieres, 15 propostes úniques per menjar bé arreu del territori
  • Bars, restaurants i cafeteries amb història al Cafè d'Idees
Ruta gastronòmica per Catalunya amb la xef Ada Parellada
La xef Ada Parellada et recomana llocs per gaudir de la gastronomia

La xef Ada Parellada et convida a un viatge gustatiu per tot el territori català a través d’una selecció de bars, fondes, forns, tavernes i establiments amb història. Des d’esmorzars de forquilla fins a estancs reconvertits a cases de menjars familiars. Cada parada és una història d’arrels, producte i passió per la cuina. Aquí tens 15 llocs que pots visitar per gaudir de la gastronomia del territori català!

1. Brunch català en plena Rambla

Forn Gil va iniciar la seva història a Barcelona, al carrer Navas de Tolosa. Actualment, tenen 4 forns a la ciutat, el darrer, a les Rambles, on envoltats de turistes, ous benedict, torrades d’alvocat i salmó, te matcha i carrot cake pots tenir un moment d’al·lucinació absoluta!

Ada Parellada et recomana fer un Brunch a la catalana

Trobaràs una versió del Brunch… a la catalana. Torrades de trinxat, d’escalivada, d’espinacs, de botifarra amb mongetes… Coca de forner amb anís, crema cremada… un deliri de cuina catalana!

2. On dinar al Mercat de Sant Antoni

Hi ha gentrificació i hi ha gastrificació. La primera ha fet fora els veïns de tota la vida de les seves cases; la segona, els plats de sempre de les cartes dels restaurants. Però si a Barcelona hi ha un lloc on encara et pots reconciliar amb l’autenticitat, és al Pinotxo.

Ada Parellada i el seu bar preferit del Mercat de Sant Antoni

Al Pinotxo tot segueix com abans: la carta, l’equip i els xuixos de la pastisseria Lis. L’únic que ha canviat és l’adreça. Ja no són a la Boqueria, sinó al mercat de Sant Antoni. I en lloc del mític Juanito, avui en porta les regnes el seu nebot Jordi Asín, acompanyat de la seva parella, la Maria José, i el seu fill, en Dídac.

3. La pastisseria més antiga de Barcelona

Entrar a L’Estrella és fer un viatge en el temps. Fundada l’any 1825 al cor del Raval, és la pastisseria més antiga de Barcelona i una peça viva del patrimoni de la ciutat. L’interior conserva tot el seu encant: fusteria modernista, taulells de marbre i una aroma que sembla aturada en el temps.

Ada Parellada et porta a la pastisseria més antiga de Barcelona: L'Estrella

Aneu directes als croissants de llard de porc, els originals, d’abans que la mantega francesa s’imposés com a model.

4. Dijous de mercat i esmorzar de forquilla a la Fonda Europa

Si és dijous… toca mercat a Granollers, i sobretot, esmorzar a la Fonda Europa. El mercat, amb arrels mil·lenàries, ha estat sempre un punt de trobada vital, situat en una cruïlla comercial des de temps romans. Encara avui manté el batec d’aquell passat vibrant.

Dijous de mercat i esmorzar de forquilla a la Fonda Europa amb Ada Parellada

I on hi ha mercat, hi ha fonda. A primera hora, pagesos i marxants s’hi reunien per l’esmorzar de forquilla. Avui, hi trobareu més turistes que pagesos, però l’essència roman intacta.

Aneu-hi al gra: arrossos, capipota, peus de porc, menuts, i per acabar, mantecado de canyella i carquinyolis.

5. La Cova Fumada, un tresor amagat al cor de la Barceloneta

Un local sense rètol però amb ànima, història i cua permanent. La Cova Fumada, oberta el 1944, és molt més que un bar de tapes: és una institució viva del barri mariner de la Barceloneta. Gestionada avui pels germans Josep Maria i Magí Solé, amb la seva mare Palmira als fogons, aquest negoci familiar conserva intacta la seva essència original.

El local respira autenticitat: portes de fusta, barra de marbre gastada i taules compartides on es barreja la gent del barri amb visitants encuriosits. No s’hi fan reserves: aquí s’hi ve a fer cua, i amb gust. La carta, escrita a la pissarra centenària, fa olor de mar i memòria: sardines a la brasa, musclos, pop, calamars amb ceba...

La Cova Fumada, un tresor amagat al cor de la Barceloneta

Però l’estrella és la bomba: una tapa mítica creada per l’àvia Maria —una bola de patata farcida de carn, arrebossada i servida amb allioli i salsa picant—, amb recepta secreta que encara avui ningú no ha desvetllat. Imprescindibles també els cigrons amb botifarra negra i pinyons, i el pa torrat amb allioli.

6. Tripa de corder, pa de llenya i un estanc amb ànima

A Adrall, un petit poble de l’Alt Urgell a tocar de la Seu, encara batega un dels últims estancs amb essència de poble. No hi busquis tabac, perquè fa temps que les capses de Ducados van deixar pas a les cassoles fumejants. Aquí, l’estanc s’ha convertit en refugi gastronòmic, on cada esmorzar de forquilla és un homenatge a la cuina de tota la vida. La tripa de corder és la reina de la casa, i el pa —fornejat a llenya al forn del poble per la mateixa família— és imprescindible per sucar fins a l’última gota de salsa.

Amb Ada Parellada a Adrall: tripa de corder, pa de llenya i un estanc amb ànima

Un estanc que, amb el temps, va començar a servir gotets de vi, després olives i embotit, i finalment plats sencers per donar resposta als qui preguntaven on podien dinar.

7. Una aturada deliciosa a Aiguaviva

Potser no us vindria mai de gust parar a Aiguaviva, un poblet de pagès amb un nucli antic encantador que amb els anys s’ha anat convertint en poble-dormitori de Girona. Però si aneu per la carretera de Girona a Santa Coloma de Farners, feu una parada al restaurant Aiguaviva. Hi trobareu uns calamars a la romana espectaculars: tendres, molsuts i cruixents. També hi fan caragols deliciosos i una carn de perol de categoria.

Ada Parellada recomana: una aturada deliciosa a Aiguaviva

8. L’Ona Font reobre la fonda de l’àvia a Sant Guim

A Sant Guim de Freixenet —aquest poble jove i singular de la Segarra nascut a redós del tren— hi ha passat un petit gran miracle. Després d’anys amb la persiana abaixada, torna a obrir Ca la Maria, la històrica casa de menjars del carrer Major. I ho fa amb força, il·lusió i herència: l’Ona Font, besneta de l’àvia fundadora, pren el relleu de la quarta generació i reobre les portes d’aquest espai tan estimat pel poble i la contrada.

Ca la Maria torna a bullir: l’Ona Font reobre la fonda de l’àvia a Sant Guim

Fa uns anys semblava que es tancava un capítol irrepetible: l’Àvia, que havia deixat l’ànima (i les estovalles fetes amb llençols), es va acomiadar dels fogons i els menjadors plens. Però avui l’esperit torna a brillar.

9. Gelida i Migrat, tradició que omple taules i cors des de fa 75 anys

Hi ha llocs que no passen de moda perquè mai han necessitat seguir-la. El Gelida n’és un. Amb 75 anys d’història, aquesta bodega i casa de menjars del barri continua fidel als seus principis: cuina catalana autèntica, plats casolans i preus honestos. Aquí no hi ha floritures, però sí emoció: cigrons amb botifarra, fricandó, conill al forn, sardines amb albergínia arrebossada i, sobretot, el capipota —el plat estrella— del qual se’n cuinen 20 quilos diaris.

Gelida i Migrat, tradició catalana que omple taules i cors des de fa 75 anys

En Gerard, tercera generació, va deixar la seva carrera com a enginyer industrial per continuar el llegat familiar quan els seus pares es van jubilar el 2016. I el públic li ho agraeix cada dia amb cues constants. La bona nova és que ara la història continua... just al davant! Han obert el MIGRAT, una ampliació del Gelida on es poden tastar els mateixos plats de sempre.

10. La millor coca de Perafita

Segur que tots heu tastat les coques de Perafita perquè des del cor del Lluçanès les trobareu en qualsevol fira al llarg i ample de tota la geografia del país, a molts mercats ambulants, a punts de venda i supermercats i també a botigues pròpies a Barcelona, Girona, Platja d’Aro, Vic, Berga, Besalú. Però a banda de trobar-les per tot el país, tota una gernació de feligresos es desplacen a Perafita en romeria i processó a comprar la coca d’anís, la de forner, la de vidre o la de pinyons. S’han guanyat la fama!

Ada Parellada et recomana la millor coca de Perafita

El Forn Franquesa va obrir el 1952 i actualment són la tercera generació qui n’està al capdavant. Gent molt emprenedora que ja ha obert, també, un allotjament rural i una agrobotiga on pots trobar productes de la zona.

11. El cafè de Girona que enamora Ada Parellada

A Girona hi ha un cafè on el temps no té pressa. A tocar de l’Ajuntament, s’hi amaguen taules de marbre, peus de ferro forjat i una aroma inconfusible de xocolata desfeta, suïssos amb nata, melindros i coca de l’àvia. Però no tot és dolç: les truites de patata tenen fama de provocar reverències.

Un segle servint coca i records: el cafè de Girona que enamora Ada Parellada

Amb més de cent anys d’història, l'Antiga ha vist passar generacions d'avis, famílies i estudiants que hi troben alguna cosa més que un esmorzar: hi troben un tros de memòria. Ada Parellada et convida a aturar-te, seure i gaudir d’un clàssic.

12. Can Roca, el bressol humil d’una llegenda

Aquesta no és només la història d’un restaurant, sinó la d’un llegat. A Can Roca, al barri obrer de Taialà (Girona), la Montserrat Fontané i en Josep Roca van obrir portes l’any 1967 amb una idea clara: donar menjar honest, casolà i assequible a la gent del barri. Amb molt d’esforç, van aixecar un projecte familiar que avui és patrimoni sentimental de la cuina catalana.

Can Roca, el bressol humil d’una llegenda gastronòmica

Allà, entre mandonguilles amb sèpia, cua de bou i mousse de mango, van créixer els seus fills: en Joan, en Josep i en Jordi Roca. Els mateixos que, anys més tard, portarien el Celler de Can Roca al cim de la gastronomia mundial.

13. Ranxos de por i peix fresc a l’Ametlla de Mar

Quan vagis a un port amb tradició pesquera, demana sempre on s’esmorza o es dina bé. A l’Ametlla de Mar —La Cala pels caleros—, aquest lloc és claríssim: La Taverna del Port. Un local autèntic, sense pretensions, però amb una matèria primera que fa plorar d’alegria.

La Taverna del Port, ranxos de por i peix fresc a l’Ametlla de Mar

Aquí no busques floritures, sinó peix fresquíssim, de temporada i del dia, guisat amb respecte i sabor. Hi fan ranxos de por —com els anomenen al sud: guisats de peix amb sofregit, patata i picada—, i també un peixet fregit que és una lliçó de cuina marinera.

14. Caragols de traca a Mieres, als peus dels volcans

A l’entrada de Mieres, entre Banyoles i Olot, hi ha un restaurant rústic que és un secret a veus per als amants de la cuina catalana autèntica: Can Met. Allà, la Fina prepara caragols a la llauna un a un, amb paciència de sants i sabor de festa major. Però el que de veritat fa parar taula és el seu esmorzar de forquilla per 14 €: embotits, carn a la brasa, pa amb tomàquet, allioli, cafè i un bon glopet per fer baixar.

Caragols de traca a Mieres, als peus dels volcans

I ja que hi ets, aprofita per descobrir la Garrotxa més volcànica i gustosa: passeja per la Fageda d’en Jordà, tasta les mongetes de Santa Pau, compra formatges, patates del bufet i embotits d’alt nivell.

15. Esmorzar de muntanya al cor de Tor

Tor és més que crims i llegendes. Al petit poble del Pallars, avui envaït per curiosos, hi ha qui hi viu amb amor i ganes de compartir el territori: Casa Sisqueta, una autèntica casa pallaresa on la Pili i en Lázaro han decidit fer memòria i cuina. A la seva taula, hi trobareu embotits de veritat, ous ferrats, arròs de muntanya i carn a la brasa com cal.

Esmorzar de muntanya al cor de Tor

Però el final feliç el posa el Filiberto, unes postres nascudes a Sort que combinen iogurt de cabra, gelat de nata i xarop de grosella. No feu preguntes incòmodes. Respecteu el silenci de Tor. I si pugeu a Casa Sisqueta, feu-ho amb gana, respecte i boca tancada.