Receptes amb tomàquet i plats estrella de l'estiu amb Carme Ruscalleda
- La xef Carme Ruscalleda et convida a menjar un dels grans protagonistes de l'estiu: el tomàquet
- Propostes fresques i saludables per l'estiu a L'Entrellat de Ràdio 4


La reconeguda xef Carme Ruscalleda et convida a gaudir de l’estiu amb les seves receptes més fresques i creatives, totes protagonitzades per un ingredient estrella: el tomàquet. Acompanyada d'Elisabet Carvajal, portaveu dels majoristes de producte fresc de Mercabarna, celebren les millors propostes de temporada a L'Entrellat de Ràdio 4.
La síndria i el meló, reines de l’estiu
Carvajal destaca l’arribada de la síndria d’Almeria i València, així com del meló anomenat "pell de gripau" de Cartagena, dues fruites molt hidratants i icones del bon temps. Carme Ruscalleda, per la seva part, comparteix idees creatives, com fer granissat de síndria, o bé cuinar la fruita al forn per obtenir una textura única i sorprenent. "Queden com si fossin escalivades", ha dit.
Els mercats s’omplen de cogombres, carbassons, albergínies llargues, pastanagues i, sobretot, una gran varietat de tomàquets com el Montserrat, Barbastro o el rosa. La xef creu que hi ha preparacions que són molt bona opció per l'estiu com: escalivats al forn, amanides amb maduixes i ametllons o plats amb vinagretes de iogurt. Fins i tot recorda un treball fet amb Mercabarna sobre les combinacions ideals per a cada varietat de tomàquet, que es compartirà pròximament a les xarxes socials.
Radio 5
Peixos del moment: lluç, corball i sorell
Pel que fa al peix, des de Mercabarna recomanen el lluç de palangre gallec, el corball del litoral valencià i murcià, i el sorell del Mediterrani. Carme Ruscalleda suggereix receptes amb tomàquet rosa i alls tendres per al lluç, i una cocció lleugera per al corball. Els seitons en tempura amb all i julivert també són protagonistes: "Passeu-lo per la paella, volta i volta… i la guarnició que l’acompanya del seitó". La cuinera també destaca la importància de preparar la massa amb antelació i mantenir-la ben freda.
RTVE Catalunya
El cargolí, estrella inesperada
Tot i no estar previst, els cargols han estat uns convidats destacats. Carvajal apunta que els cargolins blancs arriben del Mediterrani en el seu millor moment, i la cuinera explica com bullir-los amb llorer, farigola i vinagre per servir-los com a aperitiu. El cargol mongeta, petit i blanquinós, també és una altra variant, tradicional de la zona de Lleida.
Amb propostes fresques, creatives i plenes de color, Carme Ruscalleda i els professionals de Mercabarna han tornat a demostrar que la cuina d’estiu és sinònim de producte de qualitat, senzillesa i plaer gastronòmic. I com sempre, amb una mirada posada al que ofereix el territori català, que no és poc!