Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El departament de Salut ha de començar a citar aquesta setmana a la població d'entre 70 i 79 anys per vacunar-se contra la COVID 19. Estat i autonomies encara han de decidir què fer amb la població de menys de 60 anys que va rebre una primera dosi d'AstraZeneca. Just quan els efectes de la Setmana Santa comencen a notar-se als centres de Salut. El coronavirus manté més de 1.700 persones hospitalitzades a Catalunya, més de 500 estan a les unitats de cures intensives...

L'actualitat política passa sens dubte per les negociacions entre Esquerra i Junts per desencallar la investidura quan han passat practicament 2 mesos des de les eleccions.

I l'alcadessa de Barcelona, ADA COLAU, anuncia que marxa de twitter, per fer --diu-- bona polítca. Considera que twitter consumeix massa temps i energia i alimenta les polèmiques i els discursos de l'odi. COLAU seguirà activa a d'altres xarxes com Facebook o Instagram.

Salvador Illa, líder del PSC en el parlamento catalán, ha mantenido que no debería haber repetición electoral en Cataluña: “Repetir un fracaso nos llevará a otro fracaso, las elecciones se produjeron por el fracaso de los independentistas y hay que abrir un tiempo nuevo en Cataluña y me siento capacitado y con el deber moral de hacerlo”. Illa ha planteado un “gobierno de izquierdas” con los comunes y ha asegurado que “trabaja” para hablar “con todo el mundo excepto con Vox”. "La fórmula del Gobierno de España replicada en Cataluña permitiría abrir un tiempo nuevo”, ha mantenido y ha declarado que el PSC "no hará una política obstruccionista" y sus votos estará "a favor de políticas útiles”.

“Dos intentos de investidura fallidos de Aragonés indica que es un fracaso”, ha sostenido en 24 horas de RNE. “Aragonés no salió airoso de las sesiones de investidura, los que pretendía que fueran sus socios se abstuvieron y solo pudo exhibir el apoyo de la CUP que no reúne las condiciones para aportar estabilidad a un Gobierno”, ha mantenido y ha destacado que Cataluña no necesita un “planeamiento divisivo como es el proyecto independentista” y ese planteamiento “no llevará a nada bueno”.

El portavoz de ERC, Gabriel Rufián, ha insistido este miércoles en que su formación quiere gobernar con Junts en Cataluña porque "es momento de sumar", pero ha avisado a los postconvergentes que no pueden imponer sus posiciones porque los resultados electorales no les han dado una posición mayoritaria.

"Todo el mundo tiene que asumir los resultados electorales. Tenemos 13 diputados en el Congreso y ellos tienen 4. Es complicado querer imponer tus posiciones cuando son 4", ha señalado en una entrevista en La Hora de la 1 en referencia a la unidad de acción en la Cámara Baja que ha pedido Junts para apoyar la investidura del candidato de ERC, Pere Aragonès.

Aun así, Rufián ha reiterado que la "idea principal" de ERC es que Junts entre en el Govern para que "se haga un frente amplio".

FOTO: Gabriel Rufián, en una rueda de prensa en el Congreso. EFE/Kiko Huesca

Dia de repressa de l'activitat després de la Setmana Santa. Uns dies festius l'efecte dels quals sobre els indicadors de la pandèmia s'han d'analitzar en els pròxims dies abans de decidir que fer amb les restriccions vigents en principi fins el 9 d'abril. En paral.lel avança la campanya de vacunació gràcies a 350.000 dosis de les vacunes de Pfizer i AstraZeneca arribades en els últims dies.

En clau política, Junts aparta a Jaume Alonso Cuevillas de la secretaria segona de la Mesa del Parlament després de què ell es desmarqués de l'estratègia de confrontació amb l'Estat que defensa el seu partit. Ara no només Junts proposa substitut per Cuevillas sino que també els Comuns volen ocupar la segona secretaria de la Mesa del Parlament i demanen a Esquerra que doni suport al seu candidat.

Avui hem de coneixer les xifres de l'atur corresponents al mes de març. A l'Audiència de Barcelona on comença el judici als acusats d'integrar l'anomenada "manda de Sabadell", el presumpte autor i els considerats cooperadors necessaris en la violació múltiple d'una jove de 18 anys el febrer de 2019.

Dels esports, el Barça guanya al Valladolid per 1 gol a zero i es queda a 1 punt del líder, l'Atlético de Madrid.

Negociaciones tensas para formar gobierno en Cataluña y sin final a corto plazo. Este domingo, Junts, centro de todas las miradas, defiende su posición: un acuerdo de legislatura fuerte y no sólo en el Parlament, también, en el Congreso.

FOTO: El candidato de ERC a la presidencia de la Generalitat, Pere Aragonès, junto a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, durante el debate de investidura. EFE/Quique García POOL

A partir de demà, s'endureix l'ús de la mascareta. Serà obligatoria encara que es pugui mantenir una distància de més de metre i mig a l'aire lliure i no serà una excepció ni a les platges ni a les piscines. Mesures que se sumen a les noves restriccions a les fronteres europees i a l'avenç de la campanya de vacunació, enmig d'una situació epidemiològica a l'alça.

El secretari de salut pública, Josep Maria Argimon, ha constatat el repunt de TOTS els indicadors. Insisteix en demanar prudència davant els dies festius que venen.

En l'àmbit polític, Pere Aragonès encara no ha aconseguit la presidència en la sessió de segona volta celebrada avui. Investidura fallida per l'abstenció de JxCAT. Tot plegat, en una jornada de canvis al govern central després de la sortida del vicepresident Pablo Iglesias.

Desde Moncloa y desde el Congreso se mira con mucha atención el resultado de la investidura en Cataluña, ya que los votos de Esquerra Republicana han sido claves para el Gobierno en este último año. El pacto independentista para gobernar la Generalitat podría cambiar el escenario en el Congreso. Que los dos voten lo mismo, condición del partido de Puigdemont para hacer presidente a Aragonés, dificultaría las cosas al Gobierno de Pedro Sánchez y podría hacer peligrar algunos de sus proyectos. Foto: EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

[Sigue la actualidad política de la jornada, minuto a minuto]

Cataluña seguirá sin tener presidente ni Govern por un tiempo. El candidato de ERC, Pere Aragonès, ha fracasado en su intento de ser investido 'president' de la Generalitat este martes. El resultado de la votación ha sido 42 votos a favor -los de ERC y la CUP-, 32 abstenciones -de Junts- y 61 votos en contra del resto de partidos. Fracasada la investidura, se abrirá un plazo de dos meses para intentar que una candidatura prospere antes del 26 de mayo o, de lo contrario, ese día serán convocadas automáticamente nuevas elecciones para julio. 

El líder del PSC, Salvador Illa, ha advertido de que un nuevo Govern independentista con ERC, Junts y la CUP sería “repetir el fracaso” del anterior, que acabó en un adelanto electoral en Cataluña: “No tienen la más mínima lealtad y cohesión”. 

También ha asegurado que, si fracasa la investidura de Pere Aragonès (ERC) este martes, él intentará someterse a la investidura y así se lo propondrá de nuevo a la presidenta del Parlament, Laura Borràs (Junts). “Me siento con la obligación moral de intentar liderar esta nueva etapa con una alternativa distinta”. 

Aunque ha insistido en que volverá a votar ‘no’ a Aragonès, ha asegurado que Cataluña “no necesita” elecciones en estos momentos

También ha asegurado que el compromiso del Gobierno es reformar el delito de sedición en esta legislatura, si así lo avala el Congreso de los Diputados, y sobre el indulto a los líderes del ‘procés’, ha dicho que esperará a pronunciarse cuando termine la tramitación y que nadie debe tener “privilegios” pero tampoco “perjuicios”.

Si no hi ha sorpreses majúscules, Pere Argonés, no aconseguirà els vots que necessita, majoria simple de vots afirmatius, en la segona sessió del debat d'investidura. Junts per Catalunya manté la seva abstenció a manca encara d'un acord de legislatura. ERC parla d'oportunitat perduda.

La Generalitat, les administracions locals i ENDESA tanquen un acord per condonar el deute a les famílies en situació de pobresa energètica. Hi ha més de 35.000 famílies a Catalunya i un deute acumulat de prop de 39 milions d'euros.

Es consolida el repunt lent però constant de la transmissió del coronavirus a Catalunya. El personal de neteja dels hospitals està cridat a fer vaga el proper 30 d'abril. La convoquen UGT i Comissions Obreres per reclamar la gratificació que el govern va atorgar a sanitaris i socio-sanitaris per treballar en primera línea per combatre la COVID.

La situació epidemiològica a Catalunya registra, novament, un empitjorament en les dades. Els indicadors tornen a pujar, especialment la incidència acumulada que s'enfila fins als 215 casos per cada 100.000 habitants.

Una situació que preocupa a les portes de les vacances de setmana santa i que podria comportar una nova onada de contagis.

Mentrestant, en l'àmbit econòmic, augmenta el dèficit en el PIB de la comunitat en un 0,9% per les despeses derivades de la pandèmia.

De fet, el total de diners invertits supera els 32.000 milions d'euros, un 20% més que l'any 2019.

JXCAT no facilitarà la investidura de Pere Aragonès en la sessió de segona volta prevista per demà. Els de Puigdemont mantindran la seva abstenció després d'un cap de setmana de contactes amb ERC, que insisteix en demanar responsabilitat. Tot i així, els republicans veuen factible un acord més endavant. Tenen dos mesos per ratificar-ho i evitar així eleccions anticipades.

En Cataluña, el candidato de ERC, Pere Aragonès, no será investido mañana presidente de la Generalitat. Junts per Catalunya ha anunciado que sus diputados volverán a abstenerse, como ya hicieron en la votación del viernes, y eso dejará al candidato de Esquerra sin los apoyos suficientes. Foto: EFE/Quique García