Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Tres mesos després de les eleccions ERC, JxCat i la CUP tanquen un acord de mínims per mirar de desencallar la legislatura. El pacte passa per desvincular l'espai que ha de dirigir l'estratègia independentista de la resta de les negociacions per formar govern. Queden 13 dies per a què, de no haver president es convoquin eleccions de forma automàtica. Les posicions d'uns i altres no han canviat. Esquerra vol governar en solitari i Junts vol un govern de coalició. El vicepresident en funcions i candidat, Pere Aragonés, se sotmet avui al control del Parlament, després compareix davant el ple per retre comptes sobre la gestió de la crisi sanitària.

El PROCICAT ha aprovat un pla per reobrir les discoteques, tot i que encara no hi ha data per obrir. Els locals hauran de vendre anticipadament les entrades, la pista de ball haurà d'estar perimetrada i serà obligatori portar mascareta. FECASARM, la patronal del sector ja ha dit que ho considera inviable.

La portavoz de la CUP en el Congreso de los Diputados, Mireia Vehí, ha considerado que "una repetición electoral sería la peor noticia para el independentismo". En una entrenvista en La Hora de la 1, ha recordado queel independentismo ha conseguido más del 50% de los votos y eso "hay que mimarlo y cuidarlo".

Para Vehí, la solución pasa por que"se cumpla el acuerdo" que firmaron la CUP y ERC y ha recordado que los 'comunes' "lo ven bien". Y ha señalado que "el independentismo no puede ser un problema".

Vehí se ha mostrado convencida de quela mala relación entre ERC y Junts se debe a "un baile de sillas" y ha considerado que "es una pelea cutre por el poder y el dinero". Por ello, ha pedido "estar a la altura" de Cataluña para evitar la repetición electoral.

FOTO: Mireia Vehí, en rueda de prensa en el Congreso de los Diputados. EFE/ Mariscal POOL

La portavoz de Junts, Miriam Nogueras, ha asegurado este miércoles quela repetición electoral en Cataluña solo "depende de ERC", porque ha señalado que su formación sigue "en la mesa" esperando alcanzar un acuerdo para formar un "gobierno independentista".

En una entrevista en La Hora de la 1, ha criticado que ERC haya "preferido reunirse con otros partidos" cuando tenían un acuerdo "casi terminado" y ha recordado que solo les "separa un diputado".

En este sentido, ha avanzado que Junts no va a "regalar" los votos que le harían falta a ERC para investir a Pere Aragonès en presidente y que en todo caso, dependerá del acuerdo de Gobierno que les presente ERC y que someterán a su militancia. "Si encuentra otros socios para hacer un gobierno que no es independentista, no daremos apoyo", ha advertido.

FOTO: Miriam Nogueras, en rueda de prensa en el Congreso de los Diputados. EFE/ Mariscal POOL

La líder de En Comú Podem en el Parlament de Cataluña, Jéssica Albiach, ha celebrado que ERC haya decidido "emanciparse" de JxCat tras años de "malas relaciones" y ha abogado por un Gobierno "progresista" de los republicanos catalanes con los 'comunes'. 

En una entrevista en La Hora de la 1, Albiach ha anunciado que en los "próximos días" se reunirá su formación con ERC, y aunque no ha querido avanzar en qué términos se desarrollarán las conversaciones con los republicanos, ha dejado claro que En Comú Podem quiere entrar en el Govern. "Es mejor para Cataluña tener un Govern que cuente con el apoyo de 50 de diputados o de 41 diputados, mejor que de 33", ha señalado.

Preguntada por la necesidad de más votos aunque lleguen a un acuerdo con ERC, Albiach ha subrayado que "no se entendería que el PSC se pusiera de perfil ante una posible repetición electoral".

FOTO: Jessica Albiach, en una rueda de prensa. EFE/Andreu Dalmau

A partir de dilluns les persones d'entre 50 i 59 anys ja podran vacunar-se contra el coronavirus. La campanya avança a quatre dies per a que decaigui l'estat d'alarma. A partir de diumenge ja no hi haurà toc de queda, els restaurants podran tornar a servir sopars fins les 23 hores, les reunions continuaran restringides a 6 persones. La incidència de la COVID continua a la baixa tot i que prop de 1.600 persones estan hospitalitzades per coronavirus, 479 en cures intensives.

En clau política, Junts per Catalunya ha respost la proposta d'estructura de govern que li va presentar Esquerra Republicana. Les negociacions continuen a tres setmanes per a què acabi el termini per a evitar la convocatòria automàtica d'eleccions.

La Lliga i l'Agència Catalana de Salut Pública investiguen el dinar que MESSI va fer dilluns a casa seva per la plantilla del Barça, podría haver contravingut el protocol anticovid de la lliga.

Aquest divendres comença la vacunació massiva en l'espai habilitat a Fira Barcelona. Entre avui i el diumenge es preveu inmunitzar a 6.000 persones d'entre 70 i 79 anys i repetir el següent cap de setmana en funció de la disponibilitat de dosis. El govern, a més, anuncia com queden les restriccions per frenar la pandèmia a partir de dilluns. Mentrestant el govern prepara ja la arquitectura necessària per poder seguir aplicant mesures a partir del 10 de maig, quan decaigui l'estat d'alarma.

En el terreny polític, ERC torna a pressionar Junts per Catalunya per tancar un acord de govern. És el que li demanen els agents socials per recuperar l'economia. El govern parla d'un canvi de tendència després que ahir les dades de l'enquesta de població activa diguessin que l'atur s'ha reduït a Catalunya de 38.000 persones en els tres primers mesos de l'any.

L'ex consellera Meritxell Serret declara al Tribunal Suprem com a investigada com a investigada per desobediència en relació a l'1 d'octubre. En plana de tribunals la jutge de violència vers la dona de El Vendrell ha enviat a presó l'home detingut dilluns per haver presumptament matat a la seva parella ruixant-la amb benzina i calant-li foc.

En clau esportiva el Barça s'allunya del liderat a primera divisó després de perdre ahir 1 a 2 davant el Granada.

El primer trimestre d'aquest 2021 deixa el total d'aturats a Catalunya per sota del mig miler i una taxa d'atur que baixa fins al 12,9%, segons l'última enquesta de població activa publicada aquest dijous.

Tot i l'augment de l'ocupació, l'impacte de la pandemia ha provocat un increment de 88.000 persones a les llistes de l'atur i la destrucció de més de 77.000 llocs de feina.

Des del Govern de la Generalitat parlen de canvi de tendència i asseguren que ara cal consolidar-lo gràcies a l'impuls en la vacunació i la reobertura de l'economia.

El Departament de Salut ha començat aquest dilluns les proves pilot del nou punt de vacunació habilitat a la Fira de Barcelona. Un espai on es podran administrar fins a 20.000 dosis al dia, un cop s'acceleri l'arribada de dosis les pròximes setmanes.

En paral·lel, aquest dilluns Catalunya enceta desescalada. Ja es pot tornar a circular lliurement per tota la comunitat independentment de si es va amb grup bombolla o no. També s'ha reobert els bars i restaurants dels centres comercials després de 6 mesos de tancament.

El Procicat anunciarà demà les noves restriccions que entraran en vigor a partir del dilluns vinent.

Sobre la taula hi ha l'ampliació del confinament comarcal o l'obertura de la restauració al vespre. Una modificació de les mesures que coincideix amb la millora dels indicadors de la pandèmia.

Tot plegat, a més, quan aquesta mateixa tarda Salut ha confirmat que ja han arribat a Catalunya les primeres 24.000 dosis de la vacuna monodosi de Janssen.

El portavoz de ERC en el Congreso de los Diputados, Gabriel Rufián, descarta que su partido intente mirar hacia otras fuerzas de izquierdas para formar Gobierno y excluir a Junts. Dice que es bueno que se haya llegado a un acuerdo con la CUP, confían en acercarse a los Comunes, pero se niegan a sacar del tablero a Junts per Catataluña. “Sería una falta de respeto excluirles. Nosotros queremos hacer un gobierno amplio. No contemplamos que no quieran, ya sea dentro o fuera”, ha dicho en RNE. Rufián defiende que todo el independentismo está esperando que se forme Gobierno y no termina de entender “por qué hay una parte que se lo está pensando tanto”. Sobre la negociación cree que debe ser discreta y asumir que el equilibrio de fuerzas ha cambiado. Mirando al futuro, para que ese posible gobierno funcione, Rufián apuesta por reuniones periódicas y espacios donde se pueda debatir de todo. El portavoz advierte del peligro que puede suponer una repetición electoral. “Se está instaurando en la calle la frase de ‘todos son iguales’ y es muy peligroso porque los únicos que se benefician de esto son los partidos de la ultraderecha. (…) Nosotros no podemos cargar sobre nuestra conciencia que Vox pase de 11 a más diputados y ese es un riesgo muy alto”. El republicano se muestra muy crítico con el Poder Judicial, al que acusa de estar “desatado y con pocos controles”. Según Rufián “tendrían que poder ser jueces o juezas quienes no se sometan a ciertas presiones y esto actualmente no pasa”.

El govern a l'espera de saber si s'accepta la proposta d'espaiar el temps entre la primera i segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna per a tenir-ne més per a inmunitzar més persones. Avui es debat en el si de la comissió de Salut Pública.

Interior ha publicat el protocol d'us de projectils de foam per part dels Mossos que interior ha publicat aquest dilluns. Estableix que només es pot fer ús d'aquesta eina amb un avís previ i per sota de l'abdomen excepte en casos de violència extrema.

En clau política, es reactiven les negociacions entre ERC i Junts per Catalunya després de la pressió pública feta ahir per l'equip negociador dels republicans.

En plana de tribunals declara l'acusat de violar i matar una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú l'any 2018.

Sant Jordi estarà marcat per seon any consecutiu per les restriccions de la pandèmia.

La Generalitat llença una campanya de conscienciació sobre la necessitat de vacunar-se contra el coronavirus mentre es manté una setmana més el confinament comarcal. Una mesura que no satisfà gairebé ningú, tot plegat quan augmenta el nombre de pacients ingressats per COVID19 als hospitals catalans, baixa el nombre de persones en estat crític, es frena la transmissió i baixa també el risc de rebrot.

La setmana política comença pendent d'un acord entre Esquerra i Junts per Catalunya per desencallar la investidura

En l'àmbit esportiu hi ha polèmica després que una dotzena de clubs, entre els quals hi ha el Barça hagin anunciat una nova competició que portarà per nom Superlliga. La UEFA diu que els qui participin poden ser expulsats fins i tot de les seves lligues nacionals.

En plana cultural Radio Nacional d'Espanya a Catalunya es vesteix de llarg per entregar els Premis Sant Jordi de Cinema en la seva seixanta-cinquena edició.

L'encara elevada ocupació de pacients amb coronavirus a les unitats de cures intensives ha motivat al Govern de la Generalitat a mantenir les actuals restriccions -que inclouen els confinaments comarcals- durant 7 dies més.

Argumenten que cal esperar més temps per tal de poder afrontar la desescalada de forma segura a partir del pròxim 26 d'abril.

Les autoritats sanitàries continuen revisant les dades epidemiològiques amb la vista posada al pròxim dilluns, dia en què finalitzen els actuals confinaments comarcals. Si bé reconeixen que la mobilitat de setmana santa no ha implicat un important augment en els contagis, sí que els preocupa l'alta ocupació de les UCI.

Tot i que en les últimes hores alguns membres del govern sí que han obert la prota a una modificació dels tancaments perimetrals, des de Salut han evitat especular amb qualsevol canvi.

Catalunya demanarà avui poder retardar la segona dosi de la vacuna de Pfizer per poder administrar la primera a més persones en un moment d'incertesa pel que fa altres vaccins com el d'AstraZeneca i ara Janssen. Aquesta última ajorna la seva distribució a Europa després que es detectessin 6 casos de trombosi als Estats Units, entre prop de 7 milions de persones vacunades.

La pressió hospitalària continua sent elevada a Catalunya amb més de 500 pacients a les UCI. L'evolució de la pandèmia aquesta setmana serà la que marqui si el confinament que ara es comarcal s'amplia a un altre ambit territorial, o si com demana el sector cultural es crea un salconduit per poder saltar-se'l per anar al teatre o a concerts.

De la política es compleixen avui dos mesos de les eleccions, sense que s'hagi format govern ni hi hagi acord encara per fer-ho.

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional contra una organització d'origen xinès presumptament dedicada al tràfic internacional de marihuana i al blanqueig de capitals. S'estan fent una vintena d'entrades i registres, a Barcelona, altres poblacions catalanes i també a Astúries.

Alguns hospitals comencen a reprogramar o desprogramar les intervencions que consideren no urgents per atendre la quarta onada de la pandèmia quan les UCI catalanes acumulen més de 500 pacients amb coronavirus. La desprogramació ha començat al Trueta de Girona o l'Arnau de Vilanova de Lleida. A les escoles el nombre d'alumnes confinats dobla el de la setmana passada. El govern confia en la vacunació, a la que a partir de demà s'incorporen les vacunes de Janssen, es mostra obert a modificar el confinament comarcal i alhora preocupat per l'augment de festes en domicilis particulars.

És dimarts i hi ha una nova reunió del govern en funcions, mentre Esquerra i Junts continuen negociant un acord de legislatura. Els republicans acusen als de Puigdemont de dilatar les converses.

Caixabank que avui comença a negociar amb els sindicats l'ajustament de plantilla després d'haver-se fusionat amb Bankia.

De tribunals, familiars de la menor presumptament violada i assassinada per un veí dels avis de la nena declaren avui com a testimonis en el judici que ha començat aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona.

La situació epidemiològica continua empitjorant alguns dels seus indicadors en les últimes hores. Especialment les Unitats de Cures Intensives i el total d'hospitalitzats que se situa per sobre de les 1.760 persones.

Un increment que es dona els dies posteriors a les vacances de setmana santa i que no només afecta als ingressos... En l'àmbit escolar, el nombre d'alumnes en confinament s'ha duplicat des del passat divendres i és de gairebé 16.000 estudiants.