Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

L'Ajuntament de Barcelona exigeix una aplicació de la llei de desnonaments garantista per a protegir els drets de les persones vulnerables després que ahir un home de 58 anys es suïcidés quan anaven a desallotjar-lo de casa seva al barri de Sants per impagament. Segons fonts del TSJC l'informe de vulnerabilitat presentat pels serveis socials de l'Ajuntament no justificava la vulnerabilitat econòmica amb la documentació necessària i per això el jutge va decidir executar el desnonament. El govern català serà present demà al sopar oficial de les jornades del Cercle d'Economia presidit pel rei Felip VI. Serà amb la figura del vicepresident Jordi Puigneró. Aragonès divendres serà a Bruseles per reunir-se amb Carles Puigdemont. Respecte la covid, la velocitat de transmissió continua per sota del punt i el risc de rebrot es situa en 83 punts. Però ha pujat el nombre de pacients ingressats a l'hospital, avui són 546, 7 MÉS que ahir... també augmenta el nombre de pacients a les UCI, avui són 185, 5 MÉS que en l'anterior recompte. En les darreres hores s'han notificat més de 500 nous contagis i 4 defuncions. I avui és el dia per a la consciència respecte el maltractament de la gent gran.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, inicia amb Junts la roda de reunions amb els Grups Parlamentaris. L'objectiu és arribar a un consens sobre l'etapa actual, especialment amb els indults, que centren el debat polític.

En paral·lel, el Govern ha presentat un nou paquet d'ajudes amb més de mil milions d'euros d'inversions, en forma d'ajuts, orientats als empresaris, autònoms i treballadors en ERTO per afrontar la crisi econòmica derivada de la pandèmia.

Un context, que continua la seva tendència a la baixa, però de forma lenta. A Catalunya ja hi ha 2 milions 50 mil persones que han rebut la pauta completa i més de 3,3 milions amb almenys una dosi.

Després de 15 mesos de tancament, l'oci nocturn a Catalunya torna a aixecar la persiana. Ho farà el dia 21 de juny, després que els Departaments de Salut i Interior hagin arribat a un acord amb els representants del sector.

Des de la patronal FECASARM, el secretari General, Joaquim Boadas, ha dit a Ràdio 4, que amb aquesta reobertura es reduirà l'oci nocturn il·legal.

La reobertura es farà amb límits a l'aforament; obertura fins a dos quarts de quatre de la matinada i la possibilitat d'utilitzar les pistes de ball sense distància, però amb l'ús obligatòri de mascareta.

El Departament de Salut activa el certificat COVID Digital a Catalunya per tal de facilitar els desplaçaments pels Estats membres de la Unió Europea en aquells ciutadans que ja estiguin vacunats contra el coronavirus, hagin passat la malaltia o acreditin una prova amb resultat negatiu.

Se suma així a altres autonomies i ho fa tres setmanes abans que entri en vigor de forma oficial a tota la Unió... El document es pot descarregar a la pàgina web 'La meva salut'.

El president del govern central, Pedro Sánchez, torna a defensar els indults als líders independentsites com l'eina per obrir una nova etapa. Amb la dreta i part del PSOE també en contra, Sánchez ha restat importància al cost polític que puguin tenir. No ha donat dates però diu que el govern decidirà en consciència.

Sense data tampoc per la Mesa de diàleg, diu que el primer ha de ser reunir-se amb Pere Aragonès. Esquerra obre un nou front i creu que seria bó que Oriol Junqueras pogués participar-hi.

Sant Joan es podrà celebrar aquest any a la platja. L'any passat la pandèmia ho va fer impossible. Parlem de la nova factura de la llum que entra en vigor aquest primer de juny. En clau de succesos els Mossos detenen una dona a Sant Joan Despí per haver pressumptament acabat amb la vida de la seva filla de 4 anys. La dona està detinguda a l'hospital on va arribar greu després d'haver-se intentat treure la vida.

El Gobierno defiende los indultos como un instrumento democrático y constitucional, ante un rechazo rotundo de PP, VOX y Ciudadanos de aplicarlos para los presos del procès. El Supremo ha expresado su opinión desfavorable en este caso, que no es vinculante.

Algunos de los nuevos senadores de designación autonómica elegidos en el Parlament de Cataluña han tomado posesión presencialmente en el Senado. Dos de ellos, de ERC, en catalán y haciendo alusión a los presos del procès, una fórmula que PP y VOX denunciaron ante el Constitucional en otras ocasiones.

Alicia Romero, portavoz de PSC en el Parlament, ha indicado que su partido “respetará y defenderá” la decisión que tome el Gobierno central respecto a los indultos. “El problema catalán no preocupaba hace años a los que ahora critican la posibilidad de los indultos y se rasgan las vestiduras”, ha sostenido en 24 horas de RNE, donde ha añadido que “rebajar la tensión ayudaría en Cataluña”. “Es grave lo que hicieron los independentistas, pero necesitamos diálogo y reencuentro para iniciar un camino distinto que desbloquee la política catalana”, ha mantenido la portavoz del PSC en el parlamento catalán.

Pere Aragonès ja ha signat els decrets de nomenament dels membres del Consell Executiu. 14 consellers, la meitat de junts i l'altra meitat d'esquerra.

En total seran 8 conselleres i 6 consellers que prendran possessió demà al matí, quan també tindrà lloc la primera reunió del nou executiu.

Un govern amb moltes cares noves i amb perfils més tècnics. Un dels últims noms que hem conegut és el Xavier Bernardí, que serà el nou secretari de Govern.

En Cataluña este lunes, a dos días de que expire el plazo para evitar la repetición de elecciones, Pere Aragonès tomará posesión como presidente de la Generalitat número 132. Será el primer president de Esquerra Republicana desde Josep Tarradellas, hace 41 años.

FOTO: Pere Aragonès camina frente al Parlamento de Cataluña tras su investidura, el pasado viernes. Nacho Doce / REUTERS.

El candidato de ERC, Pere Aragonès, ha sido investido 'president' de la Generalitat gracias a la mayoría absoluta de los 74 diputados independentistas en el Parlament. Una vez investido, Aragonès ha destacado el “honor y gran responsabilidad” que siente sobre sus “espaldas”. “Trabajaré con honorabilidad, poniendo por delante la ciudadanía de Cataluña”, ha afirmado. “Tienes que servir a los que sufren porque serán siempre tus señores”, ha expuesto, por lo que se ha presentado “con toda la humildad” pero también “con toda la ambición colectiva”,  con “espíritu de servicio y valores republicanos”. Y ha concluido su discurso con un ‘viva Cataluña libre’.

ERC i JxCat han tancar un pre-acord per un govern de coalició. Serà un executiu paritari de 14 conselleries, amb una estratègia independentista que combinarà diàleg amb l'Estat i confrontació. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, obre avui la ronda de consultes amb els grups abans de proposar Pere Aragonès per al que serà el seu segon debat d'investidura.

Sobre la pandèmia, baixen tots els indicadors tret del de persones ingressades als hospitals. Creix la preocupació pels botellons d'ençà la fi del toc de queda. L'Ajuntament de Barcelona demana la reobertura de l'oci nocturn amb mesures de seguretat.

El diputado del PSC en el Congreso José Zaragoza ha insistido en que en Cataluña tiene que haber un Govern presidido por el socialista Salvador Illa, ganador de las elecciones autonómicas del 14F, y ha criticado que "ERC sigue empecinada en un proyecto fracasado como es el independentismo".

En una entrevista en La Hora de la 1,  ha subrayado que "por primera vez en diez años hay una mayoría de izquierda en el Parlament", por lo que ha instado a ERC a abandonar la vía del independentismo y explorar un Gobierno de izquierdas.

"La gente está cansada del vodevil del independentismo, pues son incapaces de dar soluciones a los problemas de los catalanes", ha señalado el diputaado socialista.

A su juicio,  ERC y Junts mantienen "una pulsión por tener el poder y no por gobernar". "Se están peleando por las sillas y por ver quién tiene razon. Es un desastre que no se pongan de acuerdo", ha lamentado. Zaragoza ha recordado también que el expresidente de la Generalitat Quim Torra dijo en febrero de 2020 que la legislatura estaba acabada por ser imposibe gobernar esas dos fuerzas.

FOTO: El diputado del PSC en el Congreso José Zaragoza, en un debate electoral organizado por el Foro Barcelona Tribuna. EFE/ Quique García