Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Salut a l'espera avui del dictamen de l'Agència Europea del Medicament sobre la segurat de la vacuna d'AstraZeneca en un moment en què a més repunten els contagis i s'ha frenat el descens de la corba epidèmica. Tot plegat a les portes de Setmana Santa. Després d'aixecar-se el confinament comarcal la consellera de Salut, Alba Vergès, demana no especular amb les mesures a prendre en un futur.

En clau política la CUP reclama a Esquerra i JxCat gosadia i sortir de la zona de comfort per formar govern proposa una taula de diàleg de partits i entitats independentistes per plantejar un full de ruta comú.

El Tribunal Suprem condemna a Uralita a indemnitzar no només als familiars dels treballadors de la fàbrica de Cerdanyola del Vallés afectats per amiant sino també als veïns de l'entorn afectats igualment per les emanacions de la planta.

Els taxistes de Barcelona han convocat una marxa lenta per protestar contra el retorn d'UBER a la capital catalana.

Dels esports, Joan Laporta, ja és oficialment president del Futbol Club Barcelona

La suspensió cautelar de la vacunació contra la COVID19 amb AstraZeneca ha arribat a Catalunya quan més de 148.000 treballadors dels col.lectius considerats essencials havien rebut ja la primera dosi. Salut llença un missatge de tranquil.litat especialment a aquestes persones. Alerta però de què el descens de casos de coronavirus a Catalunya s'ha estancat justament quan comença a permetre's una major mobilitat. El govern afirma que la decisió de retardar l'inici del toc de queda o de permetre a la restauració recuperar els sopars no es prendrà en funció de les dates de Setmana Santa.

Es reuneix per primer cop la Mesa del Parlament. La reunió no ha estat exenta de polèmica en haver tingut lloc després d'un altre encontre que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha convocat exclusivament per a coordinar als membres independentistes de la Mesa.

Els taxistes de Barcelona convoca la primera marxa lenta contra el retorn d'UBER a la capital catalana.

Joan Laporta prendrà posessió en les pròximes hores com a president del Barça després d'haver aconseguir reunir els 124 milions d'aval que ha de presentar a la Lliga.

Salut paralitza cautelarment la vacuna d'AstraZeneca a l'espera de què l'Agència Europea del Medicament analitzi els casos de trombosi detectats en persones a les què s'havia inmunitzat contra la COVID amb aquesta marca. El consell inter-territorial de Salut, Estat i autonomies, han acordat la suspensió cautelar en l'administració d'aquesta vacuna. Se seguiran inoculant, però, les de Pfizer i Moderna. Salut fa una crida a la tranquil.litat.

En clau política la nova presidenta del Parlament, Laura Borràs ha convocat als independentistes de la Mesa de la Cambra a primera hora del matí abans de què s'hagi de reunir la Mesa al complet. El PSC, que ocupa la resta de seients en l'organ de govern de la cambra catalana, tilla a Borràs de sectària.

La plataforma nordamericana UBER torna a operar a Barcelona dos anys després d'haver marxat. Ho fa sense cotxes VTC, només com a plataforma per oferir servei de taxi.

El Barça escurça la distància amb el líder, l'Atlètico de Madrid, després de guanyar ahir a l'Osca.

En vigor des de la passada mitjanit el nou relaxament de les restriccions per contenir la pandèmia. Un dels canvis més destacats és l'aixecament del confinament comarcal sempre que el desplaçament es faci amb el grup de convivents, el que s'ha anomenat el grup bombolla. Un altre, la possibilitat que els comerços no essencials de fins a 800 metres quadrats obrin amb el 30% de l'aforament també el cap de setmana. Aquests i altres canvis que explicarem en detall estaran vigents fins el 28 de març.

I això en un context de millora de les dades, tot i que aquest diumenge el grup BIOCOM de l'UPC encarregat dels informes diaris de la incidència ha alertat d'un estancament de la millora a la Catalunya Central i a Lleida i fins i tot un empitjorament en alguns indicadors a la zona metropolitana nord.

Sobre les vacunes, debat obert al voltant de la seguretat de la d'AstraZeneca després que alguns països hagin deixat d'administrar-la davant la sospita que podria provocar trombosi o problemes de coagulació. Els investigadors demanen tranquilitat.

En matèria política els partits independentistes continuen aquesta setmana les converses que permetin arribar a un acord per investir president Pere Aragonés després de la proclamació de Laura Borràs divendres passat com a presidenta del Parlament.

Laura Borràs, de Junts, es la nueva presidenta del Parlament de Cataluña gracias a los votos de su partido y Esquerra. Su elección es el primer pacto entre los partidos independentistas en la nueva legislatura catalana que comienza este viernes. Borràs presidirá una Mesa de mayoría independentista y en la por primera vez, está la CUP.

Foto: EFE/Enric Fontcuberta

Laura Borràs, la candidata de JxCat, ha sido elegida este viernes nueva presidenta del Parlament de Cataluña, al recabar en la segunda votación de la sesión constitutiva de la cámara catalana un total de 64 votos, frente a los 50 que ha obtenido la candidata socialista, Eva Granados, -los 33 del PSC, más 6 de Ciudadanos, 3 del PPC y 8 de los comunes-, mientras que los diputados de Vox y la CUP han votado en blanco. Borràs ha obtenido los votos de los diputados de JxCat y ERC -salvo uno, no identificado-, además de uno de la CUP, que lo ha cedido para compensar el hecho de que al diputado de Junts Lluís Puig, huido en Bélgica, no le hayan permitido delegar su voto. La CUP ya expuso este jueves sus reparos a votar a favor de Borràs, dada la causa judicial que arrastra en el Tribunal Supremo por presuntas irregularidades durante su etapa al frente de la institución de las Letras Catalanas.

Laura Borràs, de Junts per Catalunya, serà la nova presidenta del Parlament.Si no hi ha sorpreses i en virtut d'un acord de l'independentisme. Borràs té garantit el vot d' ERC i la CUP ha dit que no dificultarà una presidència de la cambra independentista tot i retreure que Borràs estigui investigada al Suprem per presumpta corrupció.

A partir de dilluns s'aixeca el confinament comarcal sempre que el desplaçament per Catalunya sigui amb el grup bombolla. Els comerços podran tornar a obrir els caps de setmana sempre que no superin els 800 metres quadrats.

Es compleix un any del confinament de la Conca d'Òdena, tres dies abans de que fos confinat tot el pais després que es detectés un brot de COVID19 a l'Hospital d'Igualada que afectava bona part dels sanitaris. Tornem a aquell escenari per coneixer com ho van viure els veins.

El Mobile World Congress continua acumulant baixes, les últimes són les de Facebook i Oracle.

El PROCICAT ha aprovat una flexibilització dels confinaments comarcals a partir de dilluns dia 15 de març, dia en que es permetran els desplaçaments només amb els grups bombolla de convivència. Una flexibilització que també afecta a l'àmbit comercial i esportiu i que tindrà una durada de 14 dies.

Des del Departament de Salut han explicat que aquest relaxament NO és sinònim de més trobades socials.

El conseller d'interior, Miquel Samper i el secretari general de Salut, Marc Ramentol compareixen avui per explicar quines modificacions s'aplicaran a partir de dilluns pel que fa a les restriccions per contenir la pandèmia. Sobre la taula hi ha la possibilitat d'aixecar el confinament comarcal. Catalunya s'ha abstingut de votar en la reunió que les autonomies ha mantingut amb el Ministeri per decidir uns minims de cara a Setmana Santa. No comparteix que el nombre de persones a les reunions es limiti a 4. Sobre el toc de queda diu que el mantindrà a les 10 de la nit com fins ara. La Comisió de Salut Pública té previst decidir avui si la vacuna d'AstraZeneca es pot administrar a persones de més de 55 anys tal i com demana entre d'altres territoris Catalunya. La Generalitat insinuava que podria actuar pel seu compte si el Ministeri no canviava el criteri.

Els partits polítics apuren les hores per intentar arribar un acord abans de què demà es constitueixi el nou Parlament de Catalunya. Junts per Catalunya vol presidir la Mesa però encara no ha proposat cap candidat.

El pròxim Mobile té dues noves baixes destacades, Sony i Nokia han dit que no vindran al certamen previst per finals de juny.

En clau esportiva la remuntada no va ser possible i el Barça ha quedat fora de la Lliga de Campions.

És 8 de Març, Dia Internacional de la Dona. L'impacte de la pandèmia en la vida de les dones marquen enguany les revindicacions. La pandèmia a més obliga a repensar els actes al carrer i a substituir les manifestacions per concentracions estàtiques. La de Barcelona enguany porta per lema "Juntes, diverses i rebels. Juntes imparables".

Catalunya modifica a partir d'avui les restriccions anticovid. Bars i restaurants podran obrir de forma ininterrompuda entre dos quarts de vuit del matí i les cinc de la tarda. La universitat recuperar la presencialitat a tots els cursos amb el 30 per cent de l'aforament.

El ple del Parlament Europeu vota si retira la inmunitat als eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont, Toni Comín y Clara Ponsatí. La votació serà telemàtica i secreta. El resultat es coneixerà dimarts.

En plana esportiva Joan Laporta torna a ser president del Barça després d'haver rebut el 54% dels vots emessos en les eleccions del club.

El govern es reuneix aquest dilluns amb els alcaldes de les ciutats afectades pels aldarulls en les manifestacions contra l'empresonament del raper Pablo Hasel. La primera d'aquestes trobades serà amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després dels greus incidents de dissabte, quan es va arribar a calar foc a una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent dins. El conseller d'interior en funcions, Miquel Samper, parla de violència desbocada. En plena polèmica pels aldarulls i a 12 dies de la data límit per constituir el Parlament han de continuar les negociacions polítiques que garanteixi una investidura i un nou govern.

Catalunya reobre avui els centres comercials i de les botigues de més de 400 metres quadrats, s'ampia l'aformanet a gimnasos i piscines i es permeten sortides escolars amb pernotació. Tot això coincidint amb una lleugera millora de les dades epidemiològiques.

A les nou del matí el govern explica com queden les restriccions per combatre la COVID. En els darrers dies responsables de Salut han parlat d'un cer relaxament amb prudència però per l'empitjorament d'alguns indicadors. El vicepresident en funcions, Pere Aragonés, nega desavinences entre els departaments de Salut i Empresa.

El govern i els sectors comercial i turístic de Barcelona es conjuren per aïllar els violents de les manifestacions contra l'empresonament del raper Pablo Hasel. Un jutge investiga la pèrdua d'un ull per part d'una de les manifestants. El conseller d'interior, Miquel Sàmper, s'ha mostrat partidari de modernitzar els mecanismes de control dels Mossos.

Nou cop a la indústria de l'automoció catalana. La multinacional Bosch ha anunciat que tanca la planta de Lliçà de Munt el que suposa més de 300 acomiadaments.

Los resultados de las elecciones catalanas, con el PSOE como partido mas votado pero varias mayorías posibles en el Parlament centra los debates de la semana.

Una trentena de ferits i una quinzena de detinguts en els aldarulls amb què acabaven anit les manifestacions en suport al raper lleidetà Pablo Hasél, empresonat per injúries a la corona i enaltiment del terrorisme. Aldarulls a Barcelona, a Lleida, a Girona o a Vic on els atacants han ocasionat importants destrosses en la comissaria dels Mossos.

En matèria política el PSC i Esquerra Republicana fan passes per tirar endavant una investidura. No sembla que hagi de ser fàcil ni per Salvador Illa ni per Pere Aragonès.

Sobre la vacuna contra la COVID19, avui comença a administrar-se la d'AstraZeneca entre els treballadors d'escoles i instituts de menys de 55 anys.

El món de la cultura lamenta la mort del poeta i arquitcte Joan Margarit, guanyador entre d'altres, del Premi Cervantes l'any 2019.

En plana esportiva, el Barça perd 1 a 4 davant el Paris Saint Germain el partit d'anada de vuitens de final de la Lliga de Campions.