Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Més de dos milions de persones tenen ja almenys la primera dosi de la vacuna a Catalunya. Mollerussa és la ciutat amb un risc de rebrot més elevat amb 972 punts i s'han encetat cribratges a la població amb automostra. Primers sopars a restaurants de Girona fruit d'una prova pilot.
La diada de Sant Jordi va omplir els carrers i es van vendre més d'un milió de llibres i 4 milions de roses. Entrevistem l'escriptor grec, Petros Márkaris, cronista de la crisi del 2008 a través de les seves novel·les negres. Al Besòs hi tornen a viure llúdrigues i ara es vol aconseguir que les espècies que hi habiten s'hi puguin reproduir. El Barça encara la recta final de la Lliga visitant demà el camp del Vila-real.

Diada de Sant Jordi amb els carrers plens de gent novament, tot i la pandèmia. I tot i els espais perimetrats per evitar la covid-19. Les previsions de llibreters i floristes s'han vist desbordades. S'han venut 4,2 milions de roses i s'ha facturat més del 60% del que es va fer el 2019. Xavier Bosch i María Dueñas i Oriol Mitjà i Paz Padilla, els més venuts de ficció i no ficció en català i castellà. Marta Sugrañes ha copsat l'ambient al centre de Barcelona i ha entrevistat dos dels supervendes, María Dueñas i Javier Cercas. L'anàlisi de l'actualitat avui amb Marina Fernàndez Torné, Rafael de Ribot i Mar Calpena.

'Aquí Parlem', dirigit i presentat per Lluís Falgàs, repassa l'actualitat parlamentària de la setmana i celebra el dia del llibre amb les publicacions 'Picar pedra' i 'El pla Necker'. Lluís Falgàs parla amb el polític Josep Huguet, que juntament amb Joan Puigcercós i Francesc Codina, publica 'Picar pedra. 50 reflexions republicanes sense jugades mestres'. D'altra banda, el periodista i analista polític Jordi Mercader presenta 'El pla Necker. Una via d'urgència per fer l'Espanya Federal'. A més, 'Aquí Parlem' repassa l'actualitat política i parlamentària de la setmana, centrada en els pactes entre els partits per crear govern.

El Govern i el Parlament han recuperat aquest Sant Jordi alguns dels actes tradicionals com la missa a Palau o la benedicció de roses. Enguany, encara no hi ha president de la Generalitat, i per tant, com al Nadal, tampoc hi ha hagut missatge institucional. Això sí tant el vicepresident, Pere Aragonès i la presidenta del Parlament, Laura Borràs s’han referit a les presses per la investidura. Si el republicà encara confia en assolir un acord aquest mateix més d’abril, la líder de Junts insisteix que no hi ha pressa i prefereix esperar a un acord fort. Mentrestant els partits de l'oposició tornen a demanar que es formi Govern ja. Ciutadans i Vox consideren, a més, que la Diada de Catalunya hauria de ser avui i no l'11 de setembre.

Les parades de llibres i roses tornen a prendre els carrers de Catalunya per Sant Jordi. Una Diada més ordenada, organitzada a les ciutats més grans com Barcelona en espais perimetrats. Els escriptors també es retroben amb els seus lectors després que la pandèmia ho impedís fa un any. El Govern i el Parlament també ha recuperat alguns actes tradicionals com la benedicció de les roses.

Sant Jordi també ha arribat als hospitals, sense oblidar que encara estem en pandèmia. El jurat popular del crim de la nena de Vilanova considera culpable d'assassinat i violació a Juan Francisco López, l'autor confés. El Bcn Film Fest , que acaba avui, dedica bona part de la seva programació a l'adaptació de novel·les i vides d'escriptors, portades a la gran pantalla.

Feia tres dies que no vèiem el color blau del cel i que no podíem deixar els abrics a casa... però aquest Sant Jordi gaudim dels elements més buscats aquesta primavera: el sol i la caloreta. El cap de setmana estarà marcat per la borrasca Lola. Quedarà estancada davant de Portugal, per tant no ens afectarà directament però sí que ens enviarà línies d’inestabilitat carregades de núvols, algunes precipitacions i... pols sahariana en suspensió. Per tant, els ruixats de diumenge al matí aniran acompanyats de fang.

Les parades de llibres i roses tornen a prendre els carrers dels municipis de tot Catalunya aquest Sant Jordi en una diada organitzada enmig de la pandèmia. Des de primera hora del matí, taules plenes de roses i llibres han inundat el Passeig de Gràcia. La tornada als carrers, el contacte amb la gent i el bon temps, després d'un any de pandèmia, han fet d'aquest any una diada màgica i plena d'il·lusió. A Lleida s'ha gaudit des de primera hora del matí d'un acte institucional en clau artística davant la porta dels apòstols de la Seu Vella amb lectura i representació de textos. A Tarragona les parades de llibres i roses s'han instal·lat a la Rambla Nova dins d'un espai delimitat. A Girona es disposaran entre l'esplanada de La Copa i el Passeig de la Devesa i a Lleida a l'Avinguda Francesc Macià. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida aquest divendres a gaudir d'una festa de Sant Jordi "més carregada d'esperança i alegria que mai" després que el 23 d'abril passat fos "traumàtic" amb carrers deserts. Els partits de l'oposició tornen a demanar que es formi Govern ja.

Les parades de llibres i roses tornen a prendre els carrers dels municipis de tot Catalunya aquest Sant Jordi en una diada organitzada enmig de la pandèmia. Des de primera hora del matí, taules plenes de roses i llibres han inundat el Passeig de Gràcia. La tornada als carrers, el contacte amb la gent i el bon temps, després d'un any de pandèmia, han fet d'aquest any una diada màgica i plena d'il·lusió.

La Casa Batlló és un dels punts més emblemàtics de la diada, com cada any ha cobert la façana amb roses vermelles, un jardí vertical que guarneix el Passeig de Gràcia. Aquest matí moltes persones han decidit endinsar-se al passeig per adquirir nous llibres i roses de tots els colors.

Les roses seran les protagonistes a la Rambla aquest any. Des de primera hora del matí els floristes hi han instal·lat les parades. Aquest any el sector espera vendre 4,2 milions de roses, un 40 % menys que abans de la pandèmia

A Lleida s'ha gaudit des de primera hora del matí d'un acte institucional en clau artística davant la porta dels apòstols de la Seu Vella amb lectura i representació de textos.

Tarragona les parades de llibres i roses s'han instal·lat a la Rambla Nova dins d'un espai delimitat. A Girona es disposaran entre l'esplanada de La Copa i el Passeig de la Devesa i a Lleida a l'Avinguda Francesc Macià.

Aquesta és una de les jornades preferides dels autors perquè poden trobar-se amb els seus lectors. Avui valoren que gràcies a aquest Sant Jordi menys massificat. Poden conversar amb més tranquil·litat que mai, gràcies a les mesures de control.

Javier Cercas, María Dueñas, Gerard Quintana, Eva García Sáenz de Urturi o Maria Barbal són alguns dels autors més reclamats aquesta Diada. Són autors entregats als seus lectors que, pacients, fan cua per tenir una firma. Calia fer reserva de cita per internet. Però també s'hi han pogut sumar, després, els que no n'havien fet. Altres protagonistes inesperats han estat els epidemiòlegs com Oriol Mitjà o Josep Maria Argimon que també s’han estrenat amb força. Qui els hauria dit que viurien la jornada amb un llibre sota el braç.

  • Les floristeries històriques de la Rambla opten pel tracte personalitzat mentre creixen apostes online com Rosistirem
  • Les vendes en línia de flors augmentaran entre un 10% i 15% per a la campanya d'enguany
  • Només els floristes tindran parades al carrer a ciutats com Barcelona i el 20% de les compres seran per Internet

La consellera de Cultura de la Generalitat de CatalunyaÀngels Ponsa, creu que "es deu estar avançant" en la formació del nou govern. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, assegura que "s'està fent amb la voluntat de fer les coses ben fetes" i que, per això, les negociacions van més lentes. Ponsa no es mulla sobre la seva continuïtat a l'Executiu català: "El futur no està a les nostres mans", diu. En la diada de Sant Jordi 2021, la consellera espera un dia molt viscut i participatiu, reconeix que ha augmentat la lectura durant el confinament i ens regala recomanacions literàries.

Si encara no sabeu quin llibre regalar aquest Sant Jordi i sou uns apassionats de la meteorologia, l’astronomia o us interessa el canvi climàtic, us proposem algunes propostes que us ajudaran a decidir quin llibre comprar. El canvi climàtic i els fenòmens adversos prenen protagonisme. Lectures que ens transporten des dels ruixats de tarda als planetes més llunyans.

Diada de Sant Jordi radiant, amb domini del sol arreu. A la tarda arribaran núvols prims per Ponent i el sud. A més, creixeran nuvolades al Pirineu que no deixaran pluja. Les màximes s'enfilaran fins els 17 a 20 ºC a la costa i per amunt dels 20/22 ºC a l'interior. Dissabte de cel més enterbolit i diumenge amb ruixats de fang. 

La viròloga i investigadora del CSIC, Margarita del Val, es mostra contrària a utilitzar dues vacunes diferents amb els menors de 70 anys que hagin rebut un primer vaccí d'AstraZeneca. Alerta que no hi ha evidències científiques que funcioni i primer s'hauria de provar en un assaig clínic. Del Val ha apostat fermament per seguir vacunant per trams d'edat prioritzant els majors de 70 anys que són els que més risc tenen de morir. Per contra, s'ha oposat decididament a espaiar les dosis de Pfizer i Moderna perquè no se sap com poden reaccionar. D'altra banda, també ha advertit del risc de relaxar l'ús de la mascareta una vegada vacunats perquè podem seguir contagiant-nos i en aquest sentit ha demanat responsabilitat durant els dos pròxims mesos per poder tenir un estiu força normal.

Catalunya enceta aquest dilluns un relaxament de les restriccions començant per la mobilitat arreu del territori. També podran tornar a les classes presencials els alumnes de batxillerat i FP. En canvi, els restauradors es queixen que encara no podran servir sopars.

Salut posa el fre a relaxar l'ús de la mascareta fins que no hi hagi més vacunats. De moment, s'ha començat a vacunar amb Janssen. La primera ha estat l'Antònia al barri de Sant Martí de Barcelona. La farmacèutica gironina Hipra estima que la seva vacuna tindrà l'aprovació de l'EMA a finals d'any. Entrevistem la viròloga i investigadora del CSIC, Margarita del Val. Sortim al carrer a viure la segona jornada de Sant Jordi.

Si fa dos dies va ser Caixabank, avui ha sigut el BBVA qui ha comunicat la sortida de 3.800 empleats, el 16 per cent del total, i el tancament de 530 oficines, una de cada cinc sucursals de l'entitat. Catalunya és la comunitat més afectada per l'ERO. Es preveuen quasi un terç dels acomiadaments, 1.200 en total, 800 només a Barcelona, i la desaparició de 200 oficines.

En aquest context d'anunci de retallades de plantilla a la banca, el Govern espanyol ha tornat a advertir que vetllarà, juntament amb el Banc d'Espanya, perquè els sous dels directius no siguin desproporcionats, i el ministre de seguretat social, José Luís Escrivá, ha demanat als bancs pensar en totes les ajudes públiques que han rebut abans de fer acomiadaments.

Dilluns s'aixecarà el confinament comarcal i es permetrà la mobilitat a tot Catalunya. Els restaurants dels centres comercials podran reobrir. S'incrementen els aforaments a botigues i gimnasos i els estudiants de Batxillerat i cicles formatius podran fer totes les classes presencials. I hi haurà nous cribratges massius a les zones amb més contagis. Europa es planteja per primera vegada relaxar l'ús de la mascareta per a les persones ja vacunades.

El BBVA planteja acomiadar 3.800 treballadors. El tems diari de lectura s'ha doblat i el Gremi de Llibreters preveu que aquest Sant Jordi puguin recuperar part de la caiguda de vendes de l'últim any. A Catalunya només hi ha dos únics productors de roses, només el 2% de les vendes de la Diada seran d'aquí.