Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Els bars i restaurants de Catalunya recupera els sopars després de sis mesos servint només menjar per emportar. És una de les imatges del cap de setmana. L'altra és la concentració de persones a la via pública per celebrar la fi del toc de queda. Imatges que han censurat els màxims responsables de Mossos i Guàrdia Urbana. Mentre la patronal de l'oci nocturn continua reclamant que se'ls deixi obrir, precisament per evitar els botellons.Torna una certa normalitat amb els indicadors de la pandèmia millorant i quan avança la vacunació. Avui comença la inmunització massiva de la població d'entre 50 i 59 anys.

Tot plegat agafa al govern encara amb funcions i enmig d'una màxima incertesa política amb ruptura i intercanvi de retrets entre JxCat i ERC que comença a explorar el suport de CUP i els Comuns a la investidura tot i que encara necessitarà vots dels de Puigdemont i aquests diuen que no els regalaran.

En clau esportiva el Barça femení es proclama campió de Lliga a 5 jornades per a què acabi la competició.

  • La vicepresidenta y portavoz de JxCat, Elsa Artadi, avisa de que su apoyo a la investidura de Pere Aragonès "no será gratis"
  • La CUP asegura que el acuerdo al que llegó para facilitar la investidura de Aragonès es "inamovible"
  • Albiach (Comunes) celebra que ERC haya decidido "emanciparse" de JxCat y se reunirá con ERC "en los próximos días"

En Cataluña, después de 83 días de las eleccciones autonómicas, el candidato de Esquerra Republicana, Pere Aragonès, quiere gobernar en solitario. Asegura que Cataluña no puede esperar más y acusa a Junts de bloquear las negociaciones para formar gobierno.

En Cataluña, Pere Aragonès anuncia que está dispuesto a presidir un gobierno de su partido en solitario. El candidato de Esquerra Republicana ha asegurado que JxCat estaría dispuesto a votar su investidura.

FOTO: El candidato de ERC a la presidencia de la Generalitat, Pere Aragonès. Quique Garcia / EFE.

A partir de dilluns les persones d'entre 50 i 59 anys ja podran vacunar-se contra el coronavirus. La campanya avança a quatre dies per a que decaigui l'estat d'alarma. A partir de diumenge ja no hi haurà toc de queda, els restaurants podran tornar a servir sopars fins les 23 hores, les reunions continuaran restringides a 6 persones. La incidència de la COVID continua a la baixa tot i que prop de 1.600 persones estan hospitalitzades per coronavirus, 479 en cures intensives.

En clau política, Junts per Catalunya ha respost la proposta d'estructura de govern que li va presentar Esquerra Republicana. Les negociacions continuen a tres setmanes per a què acabi el termini per a evitar la convocatòria automàtica d'eleccions.

La Lliga i l'Agència Catalana de Salut Pública investiguen el dinar que MESSI va fer dilluns a casa seva per la plantilla del Barça, podría haver contravingut el protocol anticovid de la lliga.

El govern explica avui com quedarà l'escenari posterior a què decaigui l'estat d'alarma. El vicepresident en funcions, Pere Aragonés, compareix després de la reunió del Consell Executiu. La consellera de presidència en funcions, Meritxell Budó, avançava ahir a Ràdio 4 que el govern no preveu allargar el toc de queda quan decaigui l'estat d'alarma sempre que el virus es mantingui a la baixa.

En clau política ERC descarta governar en solitari després de detectar un punt d'inflexió en les negociacions amb Junts per Catalunya. Esperen tancar un acord el més aviat possible. Els de Puigdemont continuen sense marcar-se límits temporals per arribar a un acord que, a més, haurà de ser votar per al seva militància.

En clau laboral parlem de Norwegian que ha anunciat l'acomiadament de 1.200 treballadors, 600 dels quals a l'aeroport del Prat. Parlem, també, d'una iniciativa pionera de l'ajuntament de Girona on les treballadores disposaran d'un permís quan es trobin malament per la regla.

En plana esportiva, un titular avui de futbolsala, el Barça ha perdut la final de la Champions davant l'Sporting de Lisboa.

L'onze per cent de la població de Catalunya té ja la pauta completa de la vacuna. Avança la campanya en els diferents espais habilitats, entre ells Fira Barcelona on les inoculacions van començar divendres, han continuat durant el cap de setmana i ho faran fins dimecres. Avui Salut repren la vacunació dels agents de la policia nacional i la guàrdia civil que presten servei a Catalunya.

En clau política queden poc més de tres setmanes per a què s'esgoti el termini per ressoldre la investidura d'un nou president de la Generalitat abans de què s'hagin de convocar noves eleccions. ERC va donar a JxCat fins l'1 de maig per tancar un acord. Superada aquesta data ara ha de dir si contempla o no vies alternatives. En qualsevol cas, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, diu que no convocarà cap ronda de consultes fins a estar segura que la investidura no serà fallida.

Aquest divendres comença la vacunació massiva en l'espai habilitat a Fira Barcelona. Entre avui i el diumenge es preveu inmunitzar a 6.000 persones d'entre 70 i 79 anys i repetir el següent cap de setmana en funció de la disponibilitat de dosis. El govern, a més, anuncia com queden les restriccions per frenar la pandèmia a partir de dilluns. Mentrestant el govern prepara ja la arquitectura necessària per poder seguir aplicant mesures a partir del 10 de maig, quan decaigui l'estat d'alarma.

En el terreny polític, ERC torna a pressionar Junts per Catalunya per tancar un acord de govern. És el que li demanen els agents socials per recuperar l'economia. El govern parla d'un canvi de tendència després que ahir les dades de l'enquesta de població activa diguessin que l'atur s'ha reduït a Catalunya de 38.000 persones en els tres primers mesos de l'any.

L'ex consellera Meritxell Serret declara al Tribunal Suprem com a investigada com a investigada per desobediència en relació a l'1 d'octubre. En plana de tribunals la jutge de violència vers la dona de El Vendrell ha enviat a presó l'home detingut dilluns per haver presumptament matat a la seva parella ruixant-la amb benzina i calant-li foc.

En clau esportiva el Barça s'allunya del liderat a primera divisó després de perdre ahir 1 a 2 davant el Granada.

Cap acord concret però sí bones sensacions, després de la reunió que els negociadors d'Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya mantenien ahir a la tarda a la presó de Lledoners. Una trobada d'alt nivell on per primer cop es va posar sobre la taula l'estructura del futur govern.

El govern comença a estudiar avui com queden les restriccions a partir de la setmana vinent. La transmissió del virus s'ha estabilitzat però la pressió als hospitals continua sent elevada amb 500 persones crítiques per COVID. Un punt d'inflexió en tot això és el fet que no s'hagin acreditat contagis al concert de Love of Lesbian celebrat fa un mes al Palau Sant Jordi.

Sobre la vacunació avui hi ha Consell Interterritorial de Salut, Catalunya insistirà davant Sanitat en que estudii espaiar fins les 8 setmanes les segones dosis. En paral.lel ha d'accelerar la inmunització als agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a casa nostra per ordre del Tribunal Superior de Justícia que li demana equiparar la proporció d'agents vacunats a la dels Mossos d'Esquadra.

A partir d'avui la circulació torna a ser lliure a tot Catalunya en aixecar-se el confinament comarcal, tornen a obrir els bars i restaurants dels centres comercials, mentre la Generalitat continua preparant l'obertura de punts de vacunació massius i posa en marxa una campanya de cribratges amb test d'auto-mostra. La pandèmia manté 500 persones malaltes de COVID encara a les unitats de cures intensives.

Atents també a les negociacions entre Esquerra i Junts per Catalunya que haurien de portar a una investidura. Queda un mes exacte per a què s'esgoti el termini abans de que les eleccions es convoquin de forma automàtica. L'aspirant republicà, Pere Aragonés, no vol anar més enllà de l'1 de maig, és a dir de dissabte vinent.

Els comités d'empresa de Nissan analitzen avui amb els líders sindicals com van els projectes de reindustrialització de les plantes i comença la 080 Barcelona Fashion, passarel.la de moda que torna a ser virtual en un context de pandèmia.

En clau esportiva Rafa NAdal guanya el torneig Compte de Godó de Tenis, en guanyar ahir al grec Tsitsipás en una final de més de tres hores i mitja.

Pilar Vallugera (ERC) confiesa en el Rincón de Parlamento que lo que más le sorprendió del Congreso, cuando entró por primera vez, fue "lo polvoriento, lo solemne...lo lejos que está de la realidad de la mayoría de la gente". La diputada se fía menos de un periodista que de un político, no usa aplicaciones para ligar para no llevarse "la decepción de no ligar ni con una aplicación" y reconoce que su posesión material más preciada es una Thermomix que se va a comprar próximamente.

Un Sant Jordi de nou al carrer però amb espais acotats, amb mesures de seguretat per evitar contagis de coronavirus. Els llibreters esperen facturar el 60% d'un Sant Jordi pre-pandèmic i els floristes calculen que vendran 3,5 milions de roses. En tot cas, s'intentarà recuperar l'essència de la festa col.lectiva que és aquest dia.

Dilluns aixecarà dilluns el confinament comarcal. Es permetrà, doncs, la lliure circulació per tot Catalunya i també obriran els restaurants dels centres comercials. Limitant, això sí, el seu horari com la resta fins les cinc de la tarda.

El Barça goleja al Getafe 5 a 2 i manté vives les seves opcions a la Lliga.

El govern anunciarà canvis en les restriccions a Catalunya. És dona per fet que a partir de dilluns s'aixecarà el confinament comarcal a partir de dilluns i que permetrà la mobilitat per tot el territori. També es planteja la reobertura dels bars i restaurants dels centres comercials. Mentre han de començar a administrar-se les 24.000 dosis de la vacuna de Janssen contra la COVID, el que ha de permetre accelerar el ritme d'inmunització ja que només requereix d'una dosi.

Esquerra i Junts per Catalunya tornen a reunir-se per desencallar la investidura i un acord de govern.

El judici per la violació i assassinat d'una nena a Vilanova i la Geltrú ha quedat pendent de veredicta.

La Generalitat que anuncia que començarà a sancionar els habitatges que es lloguin a preus per sobre dels marcats als index de referència.

En plana esportiva el Barça s'enfronta al Getafe en partit de lliga.

El 9 de mayo finaliza el estado de alarma y, este martes, socios del Gobierno como Esquerra y Compromís se muestran dispuestos a estudiar el plan B jurídico que ha presentado el PP.  El Ejecutivo de Pedro Sánchez insiste en que hay mecanismos legales suficientes para mantener a raya al virus.

[Coronavirus: última hora, en directo]

Foto: El portavoz de Compromís en el Congreso, Joan Baldoví y el de ERC, Gabriel Rufián, este martes en la Junta de Portavoces del Congreso de los Diputados. EFE/J.J. Guillén POOL

El portavoz de ERC en el Congreso de los Diputados, Gabriel Rufián, descarta que su partido intente mirar hacia otras fuerzas de izquierdas para formar Gobierno y excluir a Junts. Dice que es bueno que se haya llegado a un acuerdo con la CUP, confían en acercarse a los Comunes, pero se niegan a sacar del tablero a Junts per Catataluña. “Sería una falta de respeto excluirles. Nosotros queremos hacer un gobierno amplio. No contemplamos que no quieran, ya sea dentro o fuera”, ha dicho en RNE. Rufián defiende que todo el independentismo está esperando que se forme Gobierno y no termina de entender “por qué hay una parte que se lo está pensando tanto”. Sobre la negociación cree que debe ser discreta y asumir que el equilibrio de fuerzas ha cambiado. Mirando al futuro, para que ese posible gobierno funcione, Rufián apuesta por reuniones periódicas y espacios donde se pueda debatir de todo. El portavoz advierte del peligro que puede suponer una repetición electoral. “Se está instaurando en la calle la frase de ‘todos son iguales’ y es muy peligroso porque los únicos que se benefician de esto son los partidos de la ultraderecha. (…) Nosotros no podemos cargar sobre nuestra conciencia que Vox pase de 11 a más diputados y ese es un riesgo muy alto”. El republicano se muestra muy crítico con el Poder Judicial, al que acusa de estar “desatado y con pocos controles”. Según Rufián “tendrían que poder ser jueces o juezas quienes no se sometan a ciertas presiones y esto actualmente no pasa”.

El govern a l'espera de saber si s'accepta la proposta d'espaiar el temps entre la primera i segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna per a tenir-ne més per a inmunitzar més persones. Avui es debat en el si de la comissió de Salut Pública.

Interior ha publicat el protocol d'us de projectils de foam per part dels Mossos que interior ha publicat aquest dilluns. Estableix que només es pot fer ús d'aquesta eina amb un avís previ i per sota de l'abdomen excepte en casos de violència extrema.

En clau política, es reactiven les negociacions entre ERC i Junts per Catalunya després de la pressió pública feta ahir per l'equip negociador dels republicans.

En plana de tribunals declara l'acusat de violar i matar una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú l'any 2018.

Sant Jordi estarà marcat per seon any consecutiu per les restriccions de la pandèmia.