Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Pablo Iglesias no se retracta y mantiene sus palabras sobre Puigdemont y los exiliados republicanos. Reconoce que "son contextos diferentes", pero dice que no va a contribuir a la "criminalización del independentismo". El vicepresidente advierte: "Lecciones de los que en este país gobiernan con unafuerza que reivindica los gobiernos terroristas de la dictadura, ninguna", y añade: "Lecciones de los que impiden que se investiguen los presuntos delitos del rey Juan Carlos, ninguna".

Informa David Fernández.

Con los partidos ya en clave electoral en Cataluña, las palabras del vicepresidente Pablo Iglesias este domingo, equiparando a Carles Puigdemont con los exiliados del franquismo, le han costado un aluvión de críticas. Desde Podemos, este lunes, han matizado esas declaraciones: no equiparan el sufrimiento al de las víctimas de la dictadura, pero mantienen: "Como dice la RAE, exiliado es tanto uno como los otros".

Foto: EFE/Kiko Huesca

Los principales partidos se lanzan a la precampaña en Cataluña. Los Comunes y el PP han criticado la gestión de la pandemia. Los socialistas creen que esta es la oportunidad de que el proximo Govern no sea independentista. Esquerra dice que no entra en la batalla por ver quién es más independentista y Puigdemont habla de desbordar al Estado.

Enla imagen, el expresidente de la Generalitat Carles Puigdemont interviene ante la Asamblea de Representantes independentistas. FOTO: Consell per la República /Europa Press

Laura Borràs será la nueva presidenciable de JxCat para las elecciones catalanas, previstas para el 14 de febrero, tras imponerse a Damià Calvet con el 75,8 % de los votos de la militancia, tras una votación en preimarias que se ha celebrado desde el viernes, con la incógnita aún de si el expresidente de la Generalitat y actual eurodiputado Carles Puigdemont encabezará la lista. Informa Roger Franco

Laura Borràs será la nueva presidenciable de JxCat para las elecciones catalanas, previstas para el 14 de febrero, tras imponerse a Damià Calvet con el 75,8 % de los votos de la militancia, tras una votación en preimarias que se ha celebrado desde el viernes, con la incógnita aún de si el expresidente de la Generalitat y actual eurodiputado Carles Puigdemont encabezará la lista. Informa Roger Franco

Després de la fusió entre Caixabank i Bankia ara són BBVA i Banc Sabadell els qui negocien la seva possible fusió. Tot i que encara no hi ha certesa que s'arribi a un acord la unió d'ambdues entitats podria derivar en el banc més gran d'Espanya.

Aquest dilluns la pandèmia ha deixat a Catalunya 1.100 nous contagis, la confirmació a la baixa de la velocitat de transmissió i el risc de rebrot... però encara 52 defuncions i prop de 600 persones a les unitats de cures intensives per COVID19. El govern planteja una desescalada prudent i per fases de 15 dies a partir del pròxim dilluns. El govern treballa ja amb les farmàcies per a què aquestes puguin fer també test d'antígens.

.Parlem dels canvis en el sí del Departament de Treball, una setmana després de la polèmica gestió dels ajuts als autònoms, el conseller Chakir el Homrani relleva al fins ara secretari general de treball i al secretari d'assumptes socials i families.

El Parlamento Europeo comienza este lunes a revisar las peticiones de la justicia española para que se levante la inmunidad del expresidente de la Generalitat, Carles Puigdemont, y los exconsellers Toni Comín y Clara Ponsatí. Se trata del inicio de un proceso que no acabará hasta dentro de unos meses, cuando se vote en la Comisión de Asuntos Jurídicos de la Eurocámara. El presidente de esa Comisión, el español Adrián Vázquez, ha explicado en 'Las mañanas de RNE' en qué consiste el procedimiento. Vázquez ha dicho que no se trata de un juicio paralelo, sino que únicamente tienen que valorar si el procesamiento judicial contra los tres afectados es a causa de opiniones emitidos por ellos en su actividad como europarlamentarios. Vázquez ha subrayado que es evidente que el procesamiento judicial es previo a su elección como eurodiputados y han asegurado que el Parlamento Europeo concede el 95% de los suplicatorios.

La velocitat de transmissió de la COVID19 a Catalunya baixa fins a 0,8 i el risc de rebrot cau més de 40 punts i se situa per sota dels 500. La pandèmia deixa més de 2.000 nous positius i 67 noves defuncions aquest diumenge. Repassem les dades, ens aturem en les residències de gent gran, també focus d'aquesta segona onada i en els assajos clínics de diferents vacunes; la de Can Ruti busca voluntaris per afrontar la fase 3.

Comença la dotzena edició del Gran Recapte. Dotzena que aquest any és eminentment virtual. El Banc d'Aliments calcula que més de 260.000 persones a Catalunya necessiten de la seva ajuda, és un 40 per cent més que l'any passat. El Gran Recapte suposa la quarta part d'allò que el Banc d'Aliments recull en tot l'any.

Atents també al Parlament Europeu que repren aquest dilluns el suplicatori per treure la inmunitat com eurodiputats a Carles Puigdemont, Toni Comín y Clara Ponsatí. La defensa de tots tres al.legarà persecució política.

Salut i el PROCICAT avaluen avui si es mantenen o suavitzen algunes de les restriccions vigents per combatre la segona onada del coronavirus quan la velocitat de transmissió continua instal.lada per sota de l'1, però encara no es donen menys de mil contagis diaris i hi ha 600 persones a les UCI, el doble de les què el govern considera necessàries per aixecar el peu del fre a l'activitat. La pressió continua sent molta des de diferents sectors (la restauració, l'oci, la cultura, l'esportiu) i en el sí del govern sorgeix de nou la polèmica davant propostes de reobertura filtrades a la premsa.

Tercera jornada del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils. Els investigadors que han declarat aquest dimecres han confirmat la implicació dels 3 acusats en els preparatius de les accions terroristes.

De la política, l'ex president Carles Puigdemont, descarta ser el cap de cartell de Junts per Catalunya a les eleccions del 14 de febrer però diu que continuarà liderant el projecte. Seran doncs Damià Calvet i Laura Borràs els qui disputaran el priemr lloc a les primàries de Junts per Catalunya.