Enlaces accesibilidad

Arrenquen tres dies de disbauxa a la 43a edició de l'Aplec del Caragol a Lleida

  • Cada any acull al voltant de 15.000 collistes i 200.000 visitants
  • Durant els tres dies de festa es consumeixen gairebé 15 tones de caragols

Per
Es calcula que l'Aplec genera un impacte econòmic a la ciutat d'uns 20 milions d'euros.
Es calcula que l'Aplec genera un impacte econòmic a la ciutat d'uns 20 milions d'euros. FECOLL

Els dies 24, 25 i 26 de maig, Lleida celebra la 43a edició de l'Aplec del Caragol, una festa gastronòmica organitzada al voltant de la cuina del caragol. Entre concerts, música, castellers i concursos, els àpats de l'Aplec tenen com a principal ingredient el caragol, el que fa que el seu consum es dispari durant el mes de maig. Tones del gasteròpode amb closca viatgen des d'arreu del món per satisfer els collistes i visitants de la festa tradicional lleidatana. És un cap de setmana en el qual més d'un centenar de colles, el caragol i la música són els elements principals d'aquesta trobada que, amb 12.000 collistes i uns 200.000 visitants, s'ha convertit en un veritable fenomen de masses.

200.000 visitants en tres dies a l'Aplec del Caragol, a Lleida | Informa: PEPA SANGENÍS

Una edició de rècord amb novetats

Les expectatives són molt bones. S'esperen uns 200.000 visitants. Enguany pretenen apostar més pel públic infantil, ja que la festa està enfocada a les famílies. Han organitzat una rua per l'interior del recinte de colles, perquè també se sentin protagonistes. Com a altra novetat, l'organització vol combinar les begudes sense alcohol amb les begudes que sí que en tenen. Proposen una banda de moctails perquè la gent pugui gaudir de les begudes, sortint del producte bàsic com la cervesa sense alcohol.

Des de la central de reserves, la federació de colles ha comprat els productes que utilitzaran aquests tres dies les colles, amb una despesa que voreja el milió d'euros, tot productes de proximitat a empreses lleidatanes. Com a novetat també, l'Aplec crea per primer cop una barra de productes sense alcohol. Amb restaurants i hotels plens, es calcula que l'Aplec genera un impacte econòmic a la ciutat d'uns 20 milions d'euros.

15 tones de caragols

Entre els caragols que es menjaran a la festa i els que serviran als restaurants, es calcula que es consumiran 15 tones aquests dies a Lleida. Pels lleidatans, el caragol representa un símbol ancestral de la cuina tradicional, que envoltat d'horta i fruiters, l'han convertit en el protagonista del banquet. És un plat tradicional de les cartes dels restaurants de la ciutat i està guanyant popularitat com a element essencial en la cuina d'autor i de les noves tendències gastronòmiques.

Els caragols es poden cuinar de moltes maneres diferents: a la gormanda, en cassola... però la manera més popular és a la "llauna". Consisteix en una planxa metàl·lica plana amb nanses. Els caragols dejunats es col·loquen sobre la llauna d'un en un i cap amunt i aquesta es posa sobre les brases. Un cop els caragols estan cuinats, se'ls extreu la closca amb un punxó més gran que els escuradents habituals i se suquen en allioli juntament amb la vinagreta, dues salses molt populars.

15 tones de caragols consumides en el cap de setmana de l'Aplec del Caragol

Una festa amb història

Cada any, des de 1980, s'escull un cap de setmana per transformar la ribera del riu Segre i els Camps Elisis en l'escenari de l'Aplec del Caragol. L'any 80, prop de 12 colles, el que eren unes 300 persones, es van reunir per crear un Aplec improvisat. Cada edició, la infraestructura i l'organització evolucionava i millorava. En el segon any, ja incorporava una cercavila pels carrers de Lleida.

La festa de l'Aplec del Caragol va néixer a partir de tres idees, que juntes, van crear la festa tal com la coneixem: la proposta de José Luís González, regidor d’UCD, de fer una caragolada popular al xoperal de Cappont, l'Ajuntament de Lleida va encarregar a l'hostaler Antoni Costa i Sumell que organitzes un concurs gastronòmic i Manolo Calpe va notificar a l'ajuntament que tenia la intenció de fer un àpat col·lectiu a la vora del riu Segre. La suma dels tres ingredients va crear la recepta perfecta: l'Aplec del Caragol.