Enlaces accesibilidad

Dia Mundial de l'Aigua: un recurs cada cop més preciat

  • El conflicte pels recursos hídrics, un tema cada cop més recurrent per l'escalfament global
  • Els objectius per al desenvolupament sostenible, més enllà del canvi climàtic

Per
Dia Mundial de l'Aigua i Dia Mundial de la Meteorologia
Logotip del Dia Meteorològic Mundial del 2024

Tot i que l’origen és bastant recent, cada 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua. Aquest va ser una proposta de les Nacions Unides durant la seva famosa Conferència Sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament a Rio de Janeiro l’any 1992. L’any següent, es va declarar oficialment aquesta celebració, on cada any s’enfoca un tema concret.

Aquest 2024, la temàtica escollida és el conflicte pels recursos hídrics al món. En un context en què la disponibilitat d’aquest recurs es troba en hores baixes en molts indrets del planeta, inevitablement passa a ser un bé molt preuat que tothom vol i necessita, i no sempre és fàcil delimitar. De fet, més de 3.000 milions de persones depenen de l'aigua dels estats veïns. No obstant això, només 24 països disposen de tractats de cooperació, motiu pel qual en molts d’aquests indrets s’esdevé una problemàtica.

Dia Mundial de l'Aigua i Dia Mundial de la Meteorologia

Mapa dels conflictes mundials pels recursos hídrics

Sota el lema “Aigua per la Pau”, enguany es posa de manifest la importància de la cooperació entre persones i estats per l’aigua. Hi ha tres missatges principals que es volen transmetre al món.

  • En primer lloc, l’aigua pot crear pau o desencadenar conflictes i, per tant, establint acord entre les diferents parts es pot aconseguir satisfer les necessitats de les persones dels diferents bàndols sense haver de recórrer al conflicte armat.
  • El segon punt justifica que la prosperitat i la pau depenen de l’aigua.
  • Finalment, s’indica que aquest recurs pot fer sortir al món d’una crisi mitjançant l’harmonia entre comunitats i països.  

A l'avantguarda per l'acció del clima

Cada 23 de març és el Dia Meteorològic Mundial, que commemora la inauguració de l'Organització Meteorològica Mundial el 1950. Aquest fet se celebra des del 1961, on a cada aniversari es tracta una temàtica concreta dins d’aquest àmbit arreu del món, amb l’objectiu de conscienciar a la societat de la importància de la meteorologia pel benestar i el desenvolupament sostenible en tots els àmbits.

El lema d’enguany és “A l’avantguarda de l’acció pel clima” i s’aprofundeix sobre l’estat del clima a escala mundial, regional i nacional per promoure la urgent necessitat d’incloure polítiques d’acció climàtiques. Per fer-ho, s’ha fet una anàlisi comparativa del període del 1980 fins a l’actualitat, on es mostra un escalfament constant per dècades.

De fet, durant aquests 42 anys, la temperatura mitjana del planeta ha estat gairebé 1,5ºC superior a l’interval que comprenen els 50 anys anteriors. Els principals factors que han contribuït a aquest escalfament són les activitats humanes i el fenomen del Niño, que acompanyen al creixement de fenòmens extrems i catàstrofes naturals.

D’altra banda, també s’indiquen les prioritats per a la mitigació del canvi climàtic, com són la reducció de les emissions de CO2 i el foment de l’ús d’energia neta o ecològica, responent així a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 7, dedicat a garantir l’accés a una energia assequible, fiable, sostenible i moderna.

Conjuntament amb el punt anterior, un dels altres aspectes destacats és l’adaptació a aquesta situació de canvi climàtic des de tots els àmbits, des de l’agricultura i la seguretat alimentària, la salut i el benestar de la societat i la gestió dels recursos hídrics. Destaca que tots els punts dels ODS estan interrelacionats i que no es pot planificar una acció sense tenir en compte les conseqüències que tindran aquestes activitats sobre el clima.

Finalment, l’últim punt d’enguany és el futur, on s’intenta fer veure que els acords i tractats mediambientals que s’han fet darrerament han ajudat a contribuir amb els punts anteriors, però s’ha de seguir insistint a incloure les mesures climàtiques. Tal com diu l’última línia de la OMM sobre la celebració d’aquest 2024, “volem que els nostres fills no només sobrevisquin, sinó que prosperin”.