Enlaces accesibilidad
Vocabulari

És el mateix dir que una cosa és "gran" o que una cosa és "grossa" en català?

  • Hi ha paraules en català que poden semblar sinònims, però no ho són.
  • Una cosa que és “gran” no ha de per què ser “grossa”.

Per
"Gros" i "gran" no és el mateix
La Shalana explica la diferència entre "gros" i "gran"

L'ús de sinònims dins de les converses ajuda a evitar la repetició excessiva de paraules, oferint alternatives per expressar la mateixa idea de manera diferent. Malgrat que dues paraules siguin sinònimes en general, poden tenir matisos de significat lleugerament diferents i no sempre són totalment intercanviables. El context i la connotació són importants. I és que com en tots els idiomes hi ha paraules que poden semblar sinònims, però que en realitat no ho són. És el cas de gran i gros. Quan s’ha d’utilitzar cada mot

Gran o gros? 

Si es parla de dimensions, gran i gros no són el mateix. Es pot parlar d’una plaça gran, però si enmig de la plaça hi ha una escultura de dimensions considerables s’ha de dir que és grossa, no gran. Perquè gran serveix per parlar de superfícies i gros serveix per parlar de coses amb volum, de coses 3D. Per això la plaça és gran, però l’escultura és grossa.

Gran també té altres significats. Tothom sap que una persona gran és una persona vella, ja d’una certa edat… També saben que una gran persona és aquella que és molt bona persona, d’aquelles que fins i tot fa ràbia. I que un gran dia és un dia que val la pena recordar, un dia per emmarcar. 

Cal recordar que, tot i que les paraules siguin sinònimes, pot ser que en determinats contextos una paraula sigui més apropiada o precisa que una altra. És important seleccionar sinònims amb cura per assegurar la precisió i la claredat en la comunicació.

Per aprendre a parlar el català correcte i no cometre cap error gramatical ni ortogràfic, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.