Enlaces accesibilidad
Jardineria

La maranta, una planta tropical que pots tenir a casa i és molt fàcil de cuidar

Per

Va de Verd - La Maranta, una planta de la família Marantaceae

Coneixes la maranta? Aquesta planta es diu així pel botànic que la va descriure al segle XVI, Bartolomeo Maranta. La biòloga Cristina López Rosso explica a ‘Va de Verd’ com tenir cura d’aquestes plantes subtropicals que pertanyen a la família Marantaceae. Les calateas i les ctenanthes també pertanyen a aquest grup, però les marantes, a diferència d’aquestes dues, són molt fàcils de cuidar i, per això, són molt recomanables per a persones que s'inicien en el món de la jardineria.

La lluminositat poc intensa

La maranta és una planta reptant, és a dir, en un test penjant creixerà molt millor. En el seu hàbitat natural, creix el sòl de les selves on la quantitat de lluminositat és baixa en comparació a la dels arbres que tenen al voltant. De fet, el revés de les seves fulles és de color vi negre, un pigment que fan servir moltes plantes que viuen en el sotabosc per retenir millor la llum durant més temps. I com cuidar-la a casa? No és necessari que estigui a prop d’una finestra ni que rebi una quantitat de lluminositat molt intensa. Sabies que la teva maranta tindrà uns colors més bonics i vius si la col·loques en un lloc on no li doni la llum directament?

Revers de la fulla de la maranta

Revers de la fulla de la maranta RTVE Catalunya

La importància del substrat

La biòloga Cristina López Rosso remarca a ‘Va de Verd’, programa disponible a RTVE Play Catalunya, la importància del substrat. Com que les marantes creixen en un sòl tropical on hi ha molts nutrients i aigua constantment, és necessari que el substrat que fiquis al test sigui ric en matèria orgànica i emmagatzemi durant un llarg temps la suficient humitat, sense ofegar la planta. L’experta recomana fer servir-ne un universal amb perlita que generi un substrat drenant, i vermiculita, un material que manté la humitat per més temps i l'anirà deixant anar de manera gradual. Evitarà embassades, però alhora generarà un ambient humit ideal per a les arrels.

La planta de l’oració

Una de les curiositats botàniques de la maranta, que segur que et sona si la tens a casa, és que es denomina planta de l'oració perquè durant les nits tanca les seves branques i les seves fulles i durant els matins les expandeix. Segons la biòloga, no s’ha demostrat científicament per què passa això ni quina és la seva utilitat, però es creu que es tanquen a la nit per a evitar que les gotetes de la rosada s'acumulin i puguin generar fongs i s'obren al matí per captar la quantitat més gran de llum possible. Sigui com sigui, les marantes ballen -o preguen- cada dia!