Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Asens creu que el PSOE no accepta la llei d'amnistia per conviccions: "Ho fa per oportunitat. Creuen que és un mal menor"

  • El negociador de Sumar assegura que durant les negociacions es va sentir "espiat"
  • Asens creu que la llei d'amnistia no sorprendrà: "Si sorprèn alguna cosa és l'argumentació de l'exposició de motius"

Per
Cafè d'idees - Asens, sobre l'amnistia: "El PSOE no ho fa per conviccions"

El negociador de Sumar per arribar a una investidura de Pedro Sánchez, Jaume Asens, creu que el PSOE no accepta la llei d'amnistia per conviccions: "Ho fa per oportunitat. Creuen que és un mal menor".

Sobre el redactat de la llei d'amnistia, que s'espera que es registri aquest dilluns, Asens creu que no sorprendrà i si sorprèn alguna cosa, serà el detall de l'argumentació i de l'exposició de motius.

Asens no confirma que la llei d'amnistia quan és possible que es registri aquesta mesura de gràcia perquè encara, assegura, falta el vistiplau de tots els grups politics que hi donaran suport: "No crec que tots els grups hagin donat el vistiplau encara".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Asens explica que el seu paper en les negociacions ha estat aplanar el camí per a la investidura que el PSOE ha pogut transitar: "El nostre paper ha sigut com el Marco Polo de les negociacions". En aquest sentit, ha celebrat els socialistes reconeguin que el conflicte català ve de lluny: "Jo no havia sentit mai al PSOE parlar del Decret de Nova Planta".

Asens: "Segurament veurem Puigdemont a Catalunya l'any vinent"

Asens dona per fet que un cop tramitada la llei d'amnistia, el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, plantejarà una qüestió d'inconstitucionalitat pel 'procés' a Carles Puigdemont i se suspendrà la llei en aquell procés concret, si bé Asens reconeix que pot passar que tots els jutges facin el mateix: "És una possibilitat. Els jutges no s'han quedat de braços plegats". El negociador de Sumar creu que hi ha jutges que voldrien desnaturalitzar l'acord i adverteix que si ho fan poden caure a la prevaricació: "Que tinguin el marge mínim".

Asens: "Estem en una etapa post-'procés'"

El negociador de Sumar considera que l'independentisme ha abandonat la unilateralitat i accepta ara "un referèndum acordat": "Ni ERC ni Junts parlen de DUI. Estan pactant i en una taula de diàleg. I el PSOE està per la flexibilització. Si fos el PSOE de fa 5 anys, no seríem en aquest escenari".

De fet, creu que el catalanisme s'ha aglutinat en una sola veu i creu que l'amnistia en reconstrueix l'eix bàsic: "De la CUP al PSC i d'Òmnium a CCOO, tot està darrere la bandera de la conquesta de l'amnistia".

Els moments crítics de la negociació

Asens explica que hi va haver moments "crítics" durant la negociació per la investidura de Pedro Sánchez que li van fer pensar que no se'n sortiria: "Hi va haver un moment que es va sobreactuar molt. Vaig pensar que es podria torçar. Tothom va actuar amb responsabilitat".

En aquesta línia, reconeix que un d'aquests punts és que si Carles Puigdemont hagués dit "referèndum o referèndum" no hi hauria hagut espai per la negociació perquè el PSOE no l'hauria acceptat: "Ho planteja com a qüestió a abordar durant la legislatura. És el que ha sigut".

Un altre moment difícil, segons Asens, admet que es va produir quan el jutge Manuel García-Castellón va imputar a Carles Puigdemont i Marta Rovira va provocar un endarreriment de les negociacions: "Vam fer un text més rigorós, més clar pels jutges que volen sabotejar aquesta llei".

Sobre els casos de 'lawfare' inclosos a l'acord PSOE-Junts, Asens diu que seran els jutges els qui hauran de decidir si el cas de Laura Borràs és un cas de guerra judicial que es presenti la llei d'amnistia: "Jo tinc la meva opinió. Ara prefereixo ser prudent".

Asens denuncia espionatge

Durant l'entrevista, Asens ha denunciat una campanya d'intoxicació informativa de la dreta i posa d'exemple que Junts poses com a condició que Ada Colau no fos ministra.

El negociador de Sumar ha explicat que es va sentir espiat en algun moment durant les negociacions i concretament, quan la vicepresidenta Yolanda Díaz va visitar Carles Puigdemont a Brussel·les: "Van sortir dades personals que no són de fàcil accés. Podria ser un servei secret, el CNI suposo".