Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya del 7 de juny de 2023 | El Govern indemnitzarà amb 90 euros els afectats pel caos de les oposicions d'abril

  • Prop de 42.000 alumnes catalans han començat aquest dimecres les Proves d'Accés a la Universitat
  • Renfe restableix el servei a l'R3 entre Torelló i Manlleu després de retirar el tren atrapat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Actualitat avui a Catalunya: tren atrapat a Torelló
Imatge del convoi aturat a l'estació de Torelló després que caigués la catenària de l'R3

L'actualitat d'aquest dimecres passa pels exàmens de les Proves d'Accés a la Universitat. Enguany hi ha un nou rècord d'inscrits amb prop de 42.000 estudiants matriculats a la selectivitat, que finalitzarà la setmana vinent.

Una nova avaria a la catenària ha tornat a obligar a tallar la circulació de les Rodalies. En aquest cas ha estat l'R3 entre Torelló i Manlleu, a Osona. Un comboi va quedar aturat a tocar de l'estació de Torelló amb un centenar de passatgers atrapats a l'interior.

El patronat de la Fundació Jesuïtes Educació ha encarregat al bufet Roca Junyent investigar les denúncies de diversos exalumnes que han acusat una desena de professors del col·legi de Caspe a Barcelona d'haver comès abusos sexuals entre els anys 50 i principis del segle XXI. Precisament aquest dimecres s'ha conegut una nova denúncia contra el sacerdot Francesc Peris.

Aquest dimecres s'inaugura el Saló Internacional de la Logística (SIL) a Barcelona, amb el focus posat a la traçabilitat i la sostenibilitat dins el sector, especialment en àmbits com el del repartiment de paquets dins de les ciutats.

Comença una nova edició de la Patum de Berga, enguany, amb un rècord de despesa en pólvora.

Resum notícies a Catalunya: 7 de juny de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:32

    La Catedral de Barcelona inaugura l''Ou com balla' per primera vegada amb un pregó

     

    La Catedral de Barcelona ha inaugurat l''Ou com balla' per primera vegada amb un pregó i el Capítol de la Catedral pretén que aquest fet s'instauri com una tradició i que cada any s'encarregui del pregó una persona amb recorregut destacat en la defensa dels drets humans.

  • 19:20

    Els Mossos desallotgen la 'rave' d'Ivars de Noguera després d'identificar tots els participants

     

    Els Mossos han desallotjat la festa 'rave' que des de fa uns dies es feia en un paratge d'Ivars de Noguera. La policia, amb un centenar d'efectius, ha encerclat el perímetre i ha anat identificant tots els assistents que quedaven, un centenar. A mesura que els identificaven, els feien tests de drogues i alcohol als que havien de conduir, i els feien fora del perímetre. A una vintena els han denunciat. També han localitzat al detingut que dilluns es va escapar després d'una agressió als agents que custodiaven l'entrada a la zona. 

  • 18:45

    El primer torn del reg de supervivència dels arbres del canal d'Urgell serà entre el 12 i 21 de juny

     

    El ple de la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ha aprovat establir un torn de reg de supervivència d'arbres entre els dies 12 i 21 de juny. Es tracta del primer torn de reg que circularà pel canal principal des del tancament del mateix a finals d'abril per les reserves escasses a causa de la sequera. D'aquesta manera, durant 10 dies es distribuirà aigua per les boqueres d'acord amb una nova pauta de repartiment en funció de la superfície d'arbres, alhora que se subministrarà aigua de manera conjunta per als abastaments. D'altra banda, es preveu establir un segon torn de reg a mitjans de juliol que s'acordarà en una propera assemblea de la comunitat a principis de mes.

  • 18:03

    El primer torn de reg de supervivència dels arbres del Canal d'Urgell serà el 12 i el 21 de juny

     

    El ple de la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ha aprovat aquest dimecres establir un torn de reg de supervivència d'arbres entre els dies 12 i 21 de juny. Es tracta del primer torn de reg que circularà pel canal principal des del tancament del mateix a finals d'abril per les reserves escasses a causa de la sequera. D'aquesta manera, durant 10 dies es distribuirà aigua per les boqueres d'acord amb una nova pauta de repartiment en funció de la superfície d'arbres, alhora que se subministrarà aigua de manera conjunta per als abastaments. D'altra banda, es preveu establir un segon torn de reg a mitjans de juliol que s'acordarà en una propera assemblea de la comunitat a principis de mes.

  • 17:44

    Aragonès anuncia un acord amb la regió Sud de França per fixar criteris compartits sobre la contaminació en els ports

     

    El president del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat un acord amb el president de la regió Sud de França, Renaud Muselier, per crear una "gran aliança" de ports amb l'objectiu de fixar criteris compartits sobre la contaminació. Per ara, estarà integrada pels ports de Barcelona, Tarragona, Marsella, Niça i Toló. L'objectiu d'ambdós presidents és estendre el pacte "a tota la Mediterrània". "Si cadascun de nosaltres batallem individualment no ens en sortirem: les operadores buscaran ports que siguin menys exigents", ha subratllat Aragonès.

  • 17:24

    Les escoles bressol municipals de Barcelona iniciaran el curs el 8 de setembre, dos dies més tard que els centres de primària i els instituts. 

     

    Les vacances s'iniciaran el 12 de juliol. L'Institut Municipal d'Educació i l'Ajuntament han fixat aquest calendari després de considerar insuficients els dos dies de setembre que Educació havia establert perquè els docents preparessin l'arribada de l'alumnat. 
     

  • 17:03

    Renfe ja ha posat a la venda els bitllets pels joves d'entre 18 i 30 anys que vulguin viatjar aquest estiu amb rebaixes del 50%. 

     

    Els interessats s'han de registrar al formulari de la pàgina web del ministeri transports per validar que es compleixen els requisits exigits i obtenir el codi personal que hauran d'utilitzar per adquirir els bitllets de tren rebaixats. Les rebaixes són aplicables en trens AVE, AVLO, ALVIA, INTERCITY i EUROMED amb un màxim de descompte de 30 euros per bitllet. Les rebaixes són vàlides per a viatges compresos entre el 15 de juny i el 15 de setembre de 2023. 
     

  • 17:02

    Els mossos entren a la 'rave' d'Ivars de Noguera per desallotjar-la

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han desplegat un dispositiu per desallotjar la 'rave' a Ivars de Noguera. L'operatiu policial està integrat per diverses unitats de la Brimo que s'han desplaçat des de Barcelona i també de l'Arro, des de Lleida. Un dels objectius de la policia és el de localitzar els organitzadors de la festa il·legal abans que abandonin el lloc. Cinc agents van resultar ferits quan intentaven evitar l'accés d'alguns participants en la festa la matinada de dissabte. Des de llavors s'ha controlat l'accés per evitar que hi entri més gent i fer testos d'alcoholèmia i drogues als que en surten.

  • 17:01

    Meritxell Batet serà cap de llista del PSC en les eleccions generals

     

    El PSC ha proposat aquest dimecres la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, com a cap de llista per Barcelona en les eleccions generals del 23 de juliol. La candidatura de Batet es presentarà a la comissió electoral del partit, que es reunirà diumenge, i haurà de ser ratificada en el Consell Nacional. El ministre de Cultura, Miquel Iceta, i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, aniran de número 2 i 3 respectivament. 

  • 16:22

    Continua la 'rave' a Ivars de Noguera amb prop de 80 persones

     

    Continua la 'rave' que es fa al costat de l'embassament de Santa Anna a Ivars de Noguera des de dissabte. Encara queden prop de 80 persones, però es preveu que la festa il·legal acabi durant el dia. Els Mossos continuen fent controls i el sindicat de comandaments ha demanat que Departament d'interior actuï amb fermesa, en casos com aquest en què hi ha 5 Mossos ferits.

  • 14:26

    El 17% de les llars catalanes no es poden permetre despeses bàsiques

     

     

    La Cambra de Barcelona alerta que un 17% de les llars no es poden permetre les despeses bàsiques, un màxim històric molt per sobre d'abans de la pandèmia. L'informe dels indicadors de progrés i benestar de la Cambra de Comerç de Barcelona exposa que més d'un terç de les llars a Catalunya no tenien capacitat per fer front a despeses imprevistes l'any 2022. A banda, dues de cada cinc famílies no es podien permetre tenir una temperatura adequada al seu habitatge l'any passat.

  • 14:21

    El SIL celebra el seu 25 aniversari amb rècord de participants

     

    El gran saló de la logística i el transport SIL obre una nova edició al recinte de Fira de Montjuïc, amb més de 650 empreses expositores i l'ambició de superar àmpliament els 12.000 assistents que va reunir en l'edició de l'any passat. Un certamen que celebra el seu 25 aniversari. El saló se celebrarà fins al 9 de juny al pavelló 8 de Fira de Barcelona i tindrà un impacte econòmic a la ciutat i l'àrea metropolitana d'uns 40 milions d'euros. Entre els reptes que planteja el sector del transport i la logística al SIL destaca el del repartiment de paqueteria, per evitar que col·lapsi la circulació a les ciutats. En el cas de Barcelona es planteja la recollida en pàrquings o quioscos.

  • 14:18

    Junts i ERC reediten el pacte de govern en la Diputació de Girona

    Junts i ERC han reeditat aquest dimecres el pacte de govern en la Diputació de Girona, que presideix en funcions Miguel Noguer (Junts) i el vicepresident de les quals primer en funcions és el republicà Pau Preses. En un comunicat dels republicans, han explicat que tots dos han estat els encarregats de les converses per a revalidar el govern de coalició després de les eleccions municipals del 28 de maig. La presidenta de Junts en la vegueria de Girona, Maria Àngels Planas, i Preses, com el president també de la federació regional d'ERC a Girona, han confirmat l'acord.

  • 14:13

    Pena màxima per matar la parella i la filla la nit de Reis de 2020 a Esplugues.

     

     

    L'Audiència de Barcelona ha imposat la pena màxima a l'autor confés de la mort de la seva parella, la Mónica, i de la filla de 3 anys que tenien en comú, la Xiara. BETA Va ser la nit de Reis de 2020, a Esplugues de Llobregat. Presó permanent revisable per l'assassinat de la nena, 25 anys pel de la dona i 2 anys més per maltractament habitual. El condemnat ja està a presó des de la nit dels fets. El jurat, que el va considerar culpable per unanimitat, ha demanat expressament que no pugui optar a cap mena d'indult.
     

     

  • 13:20

    Arrenca la Patum 2023 amb el passacarrers

     

    És dimecres de Corpus i, per tant, una data marcada en vermell al calendari de tots els amants de la Patum de berga. El passacarrers ha marcat l'inici d'aquesta festa tradicional que s'allargarà fins diumenge. Andreu Comas, regidor de Turisme, Festes i Participació de l'Ajuntament de Berga explicava al Cafè d'Idees que el pressupost es destina bàsicament a pòlvora i al manteniment de les comparses. Algunes d'elles daten del segle XVII.

  • 12:26

    La ministra de Transports, Raquel Sánchez, garanteix que el 23-J no aturarà les inversions a Rodalies

     

    Durant la inauguració del SIL a Barcelona, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha destacat la "ràpida resposta" davant la darrera avaria de l'R3 a Torelló. Sánchez ha destacat que s'investiguen les causes de la caiguda de la catenària, sembla que per "la tempesta elèctrica" que va afectar la zona. La ministra de Transports també ha garantit que tot i la convocatòria de les eleccions generals del 23 de juliol, el Govern pensa "seguir aplicant el calendari d'inversions". 

  • 12:16

    L'ATM es planteja allargar la prohibició dels patinets al transport públic

     

    Després de prohibir l'ús dels patinets elèctrics fins a l'1 d'agost arran d'explosions a vagons de trens, l'Autoritat del Transport Metropolità es planteja ara allargar el veto per poder tenir temps per redactar el reglament. L'empresa estudia com reincorporar-los i, alhora, minimitzar els riscos de dur aquest vehicle de mobilitat personal a trens i autobusos.

  • 12:14

    La Generalitat preveu una indemnització de 90 euros per a les persones que han de repetir les proves del procés selectiu d'estabilització.

     

     
    El Departament de la Presidència inicia d’ofici un expedient per declarar la responsabilitat patrimonial de l’Administració de la Generalitat i indemnitzar les persones aspirants a les proves selectives del concurs oposició d’estabilització del passat 29 d’abril. Així ho han comunicat els representants de l’Administració a les organitzacions sindicals aquest matí en la reunió de seguiment dels processos selectius d’estabilització.

  • 12:12

    Un centenar d'agents de la Urbana ja patrullen les platges de Barcelona per prevenir furts

     

    La Guàrdia Urbana de Barcelona destina un centenar d'agents a patrullar a les 10 platges de la façana marítima de la ciutat, en un operatiu que ha començat aquest cap de setmana i que s'allargarà fins a finals de setembre. El tinent d'alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, ha vaticinat un estiu "intens, calorós, amb molta afluència de visitants i una ocupació de les platges massiva". La policia centrarà els seus esforços a combatre els delictes contra el patrimoni, especialment els furts; en prevenir l'assetjament, les violències masclistes i la venda ambulant; així com en garantir la mobilitat.

  • 12:03

    Els Jesuïtes demanen perdó "pel patiment causat" i assumiran les responsabilitats.

     

     

    Enric Puiggròs, responsable dels jesuïtes a Espanya, demana perdó pels abusos denunciats per exalumnes i assegura que assumiran les responsabilitats civils que pertoquin després del procés d'investigació interna que continuarà i amb ajut extern. 

     

  • 11:13

    La rave d'Ivars de Noguera continua activa amb menys assistents

     

    La rave que es fa al costat de l'embassament de Santa Anna a Ivars de Noguera des de dissabte continua activa, però cada vegada hi ha menys assistents. Segons els Mossos d'Esquadra, dimarts a la tarda en quedaven uns 300 i aquest dimecres la xifra ha anat a la baixa. La policia continua controlant l'accés i la sortida a la zona per evitar que hi vagi més gent i també per fer testos d'alcoholèmia i drogues als que en surten. Precisament en un d'aquests controls hi va haver un incident dimarts a la tarda quan una jove que va ser aturada i se li va demanar que obrís el maleter del cotxe, va aprofitar per fugir i tornar a la festa i en aquell moment va estar a punt d'atropellar un policial. Els mossos han obert diligències al respecte.

  • 10:40

    Reunió extraordinària dels Mossos arran dels darrers casos d'agressions sexuals a Badalona

     

    Els mossos d'esquadra mantindran demà una reunió extraordinària per abordar els casos d'agressions sexuals a Badalona on participaran els màxims comandaments regionals, la divisió investigació criminal metropolitana nord. En paral·lel, l'ajuntament de la ciutat també celebrarà demà un ple extraordinari per condemnar l'última agressió sexual que ha transcendit. En aquest cas una agressió grupal a una menor. El consistori també es reunirà amb la Generalitat per abordar aquests casos.

  • 10:48

    La síndica de greuges investiga els presumptes abusos sexuals al centre Jesuïtes Casp. 

     

     

  • 10:20

    Continua interrompuda l'R3 entre Torelló i Manlleu (Barcelona) en espera de retirar el tren afectat

     

     

    Adif ha atribuït la incidència, que dimarts a la tarda va provocar que un tren amb un centenar de passatgers quedés bloquejat entre les dues poblacions, a una tempesta elèctrica. Els tècnics ja han reparat l'avaria de la infraestructura i que restabliran la circulació quan retirin el comboi afectat.
     

  • 10:00

    Arrenquen amb total normalitat les Proves d'Accés a la Universitat

     

     

    Un total de 41.671 estudiants han començat aquest dimecres les proves d'accés a la universitat (PAU) a Catalunya. Unes xifres que suposen 1.108 alumnes més examinant-se que el 2022. Les proves es fan durant tres dies, igual que l'any passat i a diferència del 2021 i el 2020, que havien estat de quatre dies a causa de la pandèmia de coronavirus. Enguany, igual que l'anterior, es preguntarà per escrit als estudiants de les PAU en quina llengua volen rebre els enunciats de les proves i podran triar entre català, castellà i aranès -en aquest últim cas només per a història-. A més, s'incorpora un codi de conducta pel personal de l'organització. 

  • 9:30

    Nova denúncia al jesuïta Francesc Peris per abusos sexuals.

     

     

    Un exalumne, un home de 41 anys, denunciar els fets que van passar el 95-96. Aquests dimecres està preparada una roda de premsa dels Jesuïtes sobre aquests casos. 

     
  • 9:10

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, tanca files davant l'embolic sobre les negociacions d'ERC i Podemos per tancar acords de cara a les eleccions generals del 23 de juliol. Albiach reconeix que van confirmar a la premsa la informació que el va arribar, però no ha volgut revelar qui els va transmetre aquestes informacions ni les nega. 

    La presidenta dels Comuns ha dit que no creu que Pablo Iglesias vulgui torpedinar negociacions: "No entenc les paraules d'Iglesias, però no tiraré més llenya al foc".

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 7 de juny d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    Podem trasllada als comuns que negocia concórrer amb ERC al 23J, però els republicans ho neguen.

  • 8:10

    Comencen els exàmens de la PAU per l'accés a la universitat.

     

     

    Enguany hi ha un nou rècord d'inscrits amb prop de 42.000 estudiants matriculats a la selectivitat per a la setmana vinent.

     
  • 8:05

    Continua tallada l'R3 a Torelló per una avaria. 

     

     

    L'R3 de Rodalies segueix tallada entre Torelló i Manlleu, a Osona, després d'una avaria a la catenària que va tenir lloc dimarts al vespre i que va provocar que un comboi quedés aturat a tocar de l'estació de Torelló amb un centenar de passatgers atrapats a l'interior.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dimecres 7 de juny de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.