Enlaces accesibilidad
Comença l'estiu meteorològic

Com acostuma a ser i com serà l'estació més càlida i seca de l'any?

  • L'estiu meteorològica arriba amb temperatures normalitzades, però els pròxims mesos es presenten notàblement més càlids del normal
  • Arriba l'estació més seca de l'any. Quants dies de pluja hi ha? I de tempesta? Com serà l'estiu d'enguany?

Per

Precipitació mitjana a l'estiu (mm), dies de pluja i dies de tempesta

El maig s'acaba després de deixar-nos diferents episodis de ruixats i tempestes en diverses poblacions, sobretot el que vam tenir la setmana passada. Arriba, doncs, el juny i amb ell comença l'estiu meteorològic. Cal recordar que en meteorologia les estacions s'agrupen en períodes de tres mesos. L'estiu compren els mesos de juny, juliol i agost. Aquesta és l'estació menys plujosa de tot l'any, després de l'hivern.

Com acostuma a ser l'estiu?

A les comarques de Ponent cauen menys de 60 litres, al Camp de Tarragona entre 70 i 80, a la Costa de Barcelona poden fregar els 100 i cap a Girona els 140 mm, la majoria de les pluges cauen a l'agost, coincidint amb l'època de tempestes d'estiu.

De mitjana a l'estiu hi ha entre 5 i 15 dies de tempesta, molts més al Pirineu i al Prepirineu, seguit del nord-est i a l'Ebre i on menys a Ponent, al Camp de Tarragona i a la Costa Central. Pel que fa a dies de pluja, tret del Pirineu, a la resta són molt poquets en tot l'estiu i els acabem comptant amb els dits de les mans i de mitjana no superen els deu dies en tres mesos.

Com es preveu l'estiu d'enguany?

Doncs que aquestes xifres que us hem donat podrien incrementar-se en algunes comarques de la costa i del centre i sud de Catalunya on tal com indiquen les taques verdes, podria ser un estiu una mica més humit de l'habitual. Un estiu una mica més plujós que podria arribar a bona part de la Mediterrània.

 Anomalia de precipitació a Europa els mesos de juny, juliol i agost (mm)

Pel que fa a temperatures, es preveu entre 1 i 3 graus més càlid del normal a bona part de Catalunya, la península i, també, a Europa. Per tant, cal aprofitar la bonança tèrmica d'aquestes setmanes, ja que tot indica que aquest estiu tornarem a suar de valent.