Enlaces accesibilidad
Eleccions municipals 2023

Diari de Campanya | Pedro Sanchez aterra a Catalunya enmig de la polèmica Maragall

Per
Pedro Sánchez protagonitza l'acte final del PSC a Barcelona
Pedro Sánchez acompanya Jaume Collboni, Salvador Illa i Jose Luís Rodríguez Zapatero a l'acte final de campanya

L'actualitat del darrer dia de la campanya de les eleccions municipals del 28M passa pels darrers atacs entre els candidats a Barcelona, que s'han intensificat coincidint amb el final de la cursa electoral. El candidat d'ERC, Ernest Maragall, ha estat al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, on ha acusat l'alcaldable socialista Jaume Collboni d'"oferir submissió a Sánchez" i li ha retret haver superat totes les línies vermelles "utilitzant abusivament" la figura del seu germà Pasqual.

Protagonistes destacats de la jornada de tancament han estat el president del Govern, Pedro Sánchez i la vicepresidenta Yolanda Díaz, conscients d'aconseguir un bon resultat a Catalunya. Tots dos han acompanyat els seus alcaldables a Barcelona, Jaume Collboni i Ada Colau. Els socialistes han apel·lat a obrir "una nova etapa" i apostar per mantenir "els drets i la convivència". Mentrestant, els comuns han insistit en la idea de mantenir una coalició progressista al consistori barceloní i evitar una entesa entre Trias i Collboni.

Xavier Trias, des dels Jardinets de Gràcia s'ha erigit en el vot més útil per fer fora Ada Colau i ha tornat a rebutjar qualsevol sospita de rebre ordres de la formació de Puigdemont. ERC, per la seva banda, crida a anar contra els cacics i s'ofereix com a alternativa d'esperança per Barcelona.

El PP insisteixen fins al darrer dia en la necessitat de concentrar el vot constitucionalista per recuperar l'espai perdut a mans de Cs, Valents o Vox. Els més bel·ligerants han estat la formació taronja que els acusen d'empassar-se els seus cigrons negres i animen als votants a no deixar-se portar "pels cants de sirena". Valents, per la seva banda, s'erigeix en alternativa a l'statu quo, el nacionalisme i el comunisme. Vox, en la mateixa línia, s'ofereix per acabar amb "les polítiques de sempre".

Campanya de les municipals a Catalunya: 26 de maig de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:56

    De Oro veu Barcelona ferida i insegura i reivindica Vox davant les "polítiques de sempre"

     

    El candidat de Vox a l'alcaldia de Barcelona, Gonzalo de Oro, ha qualificat Barcelona de ciutat ferida i insegura i ha reivindicat la seva candidatura davant de "l'abandonament i de les polítiques de sempre". "Té problemes seriosos: és una ciutat ferida de gravetat, no valen les tiretes, necessita operar, coses quirúrgiques, per guarir de debò", ha remarcat durant l'acte de tancament de la campanya de Vox a la plaça Artós. De Oro ha assegurat que durant aquesta campanya ha percebut "una realitat que en alguns barris és molt evident, que és que Barcelona és una ciutat que està ferida i és insegura".

  • 21:45

    Sirera fa una última crida al "vot útil" i assegura que l'únic objectiu de Cs, Valents i Vox és "ocupar l'espai" del PP

     

    El candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, ha fet una última crida a concentrar en els populars el "vot útil del constitucionalisme de dreta i centredreta" a les eleccions municipals de diumenge. En un míting a l'Hotel AC Victoria, Sirera ha demanat aconseguir "un PP fort" per poder tenir "la clau" de l'Ajuntament. "Faré fora a Ada Colau i evitaré que la ciutat caigui en mans dels separatistes", ha promès. A més, ha lamentat els "atacs" rebuts per part de Cs, Valents i Vox els darrers dies. 

  • 21:30

    Maragall crida a votar ERC per anar en contra dels "cacics": "Serem llavor de dignitat. Alliberarem Barcelona!"

     

     

    El candidat a les eleccions de Barcelona el 28M, Ernest Maragall, ha cridat a votar ERC per anar en contra dels "cacics": "Serem llavor de dignitat i de llibertat. Alliberem Barcelona!". Amb aquestes paraules Maragall ha clos la seva darrera intervenció en campanya, aquest divendres a la nit a la sala de La Paloma (Barcelona). Acompanyat de la plana major del partit, l'alcaldable ha agraït l'esforç de tothom que ha treballat durant la campanya, i ha apel·lat al sentit més pur de la política en contra dels qui volen "subordinar" la capital catalana a Madrid. El candidat a Santa Coloma de Gramenet, Gabriel Rufián, ha preguntat a la cap de llista de BComú, Ada Colau: "Ets responsable d'alguna cosa, després de tot aquest temps?".

  • 21:20

    Eva Parera promet una alternativa a l''statu quo', el nacionalisme i el comunisme

     

    La candidata de Valents a Barcelona, ha tancat la campanya del 28-M prometent una alternativa política a "allò que no ha servit per a res". "Els grans canvis requereixen compromís i nosaltres en tenim, ho hem demostrat", ha afirmat la regidora en un míting a Sarrià que ha aplegat uns 200 simpatitzants. "No hi ha vot més útil que el que es fa a qui no el vendrà ni el subhastarà", ha proclamat Eva Parera acompanyada de l'expresident del PP català Alejo Vidal-Quadras. El també fundador de Vox, per la seva part, ha beneït el nou partit i l'ha descrit com una formació necessària i "insubornable" contra la "plaga nacionalista".

  • 21:15

    Díaz demana que els votants socialistes facin costat a Colau davant l'amenaça d'un pacte entre Collboni i Trias


    La vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, s'ha dirigit als votants socialistes per a demanar-los el suport a l'alcaldessa de Barcelona i candidata de BComú a la reelecció, Ada Colau, com a única garantia per a mantenir una coalició progressista i davant l'advertiment d'un possible pacte entre els candidats del PSOE i Junts, Jaume Collboni i Xavier Trias, respectivament. I Colau ha apel·lat al votant socialista: "Si voleu un govern progressista, voteu a BComú".

  • 21:00

    Xavier Trias reclama un "vot massiu" i guanyar de manera clara per a tirar a Colau


    El candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona demana un "vot massiu" i guanyar de manera clara perquè ningú li discuteixi la possibilitat de ser alcalde i poder fer fora Ada Colau. En l'acte de final en els Jardinets de Gràcia davant unes 700 persones acompanyat de l'expresident de la Generalitat Artur Mas, dels exconsellers Jaume Giró i Joaquim Forn, Xavier Trias ha apel·lat de nou al "vot útil" d'aquells que volen que Colau no repeteixi com a alcaldessa. Després d'assegurar que no ha rebut ordres de Junts en aquesta campanya, ha afegit que el que li ha traslladat l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont és que guanyi les eleccions: "I les guanyarem, també per ell", ha exclamat, guanyant-se l'aplaudiment dels assistents.

  • 21:00

    La CUP es reivindica com "dic de contenció" contra el feixisme des del seu bastió municipalista

     

    La CUP ha tancat la seva campanya electoral des de Berga, el bastió municipalista dels cupaires, on governen des de fa dos mandats. L'acte, a més, ha tornat a reunir per primer cop sobre un escenari Anna Gabriel i David Fernández, d'ença de l'exili de l'exdiputada. En els seus parlaments, Gabriel i Fernández han reivindicat la CUP com a força veritablement independentista i avisen que el 28-M l'estat espanyol "contarà vots independentistes" per mesurar la seva força. Fernández va més enllà i diu que els municipis seran un "dic de contenció" contra el feixisme.

  • 20:25

    Grau (Cs): "Jo no crec en les enquestes, jo crec en els vots"


    En l'acte final de campanya al costat del líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, Anna Grau ha advertit que "el que es decideix el 28 de maig no ha de ser el millor per a Alberto Núñez-Feijóo ni per a Pedro Sánchez, sinó per a Barcelona i Catalunya". Grau ha demanat als votants de Ciutadans no deixar-se portar "pels cants de sirena" en relació al PP i s'ha mostrat convençuda que "depèn de nosaltres il·lusionar a la gent" i ha ofert el seu compromís, "sense excuses, sense por, amb tot el coratge i tota la valentia". Carrizosa de la seva banda s'ha mostrat convençut que Grau ha sumat a la formació taronja i també ha atacat el PP assegurant que "es mengen els nostres cigrons negres".  

  • 20:00

    Collboni anima a obrir una nova etapa: "Ni Colau, ni Trias, ara toca PSC". Pedro Sánchez anima a omplir les urnes "de futur" 
     

     

    El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha animat als socialistes i els que encara estiguin dubtant que "Ni Colau, ni Trias, ara toca PSC. Ara toca nova etapa, ara toca nou alcalde, ara toca obrir una nova etapa a Barcelona". "El nostre enemic és l'abstenció", ha dit durant l'acte de tancament de campanya al Pavelló de  Barcelona al costat del president del Govern i secretari general del PSOE.

     

    Pedro Sánchez ha fet una crida a omplir les urnes el proper 28 de maig de "futur". "Hi ha una immensa majoria que volen seguir avançant en convivència, drets i feina", ha assenyalat. L'expresident del Govern, Jose Luís Rodríguez Zapatero, ha assegurat que els socialistes tenen "la consciència molt tranquila "per "complir amb el seu deure amb Catalunya i Espanya". El primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, també ha aprofitat per reivindicar la figura del "nostre Pasqual Maragall". 

  • 19:30

    BLOC DE CAMPANYA | Pedro Sánchez, Yolanda Díaz i Inés Arrimadas, protagonistes del tancament de campanya

     

    El president del Govern, Pedro Sánchez, fa parada a Tarragona des d'on ha fet una crida a la convivència i concòrdia. Al vespre acompanya l’alcaldable socialista Jaume Collboni.  De la seva banda, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, torna a Barcelona per fer costat a l’alcaldessa Ada Colau, al Parc Central de Sant Martí.

    ERC s’erigeix en l'alternativa d'aquells que volen sotmetre el govern municipal al govern central. L'exalcalde Xavier Trias apostat per tornar a dignificar el pessebre i la Festa de Santa Eulàlia o la muntanya de Montjuïc.La CUP demana el vot per acabar amb el que titlla de "sociovergència", avalada per ERC i que dona poder als lobbys. 

    El PP adverteix que si pot condicionarà el dia a dia de l'Ajuntament de Barcelona. Daniel Sirera al·ludeix a la candidata Valents, que ha criticat les crides a concentrar el vot i les ha qualificat de vot útil induït.

  • 16:48

    72.470 ciutadans han votat per correu en les eleccions municipals a Catalunya

     

    El vot per correu a Catalunya representa el 7,36% dels 984.000 vots comptabilitzats per Correus per a les municipals de tot el país. Barcelona és la província que més vots ha rebut amb 54.261; Tarragona és la segona amb 6.761; Girona la tercera amb 5.885, i Lleida és l'última amb 5.563 vots.  A nivell estatal, els vots per correu han augmentat un 6,4% respecte als admesos en les anteriors eleccions autonòmiques i municipals celebrades el 26 de maig del 2019, que també van coincidir amb les eleccions al Parlament Europeu.
     

  • 16:38

    AGENDA | Xavier Trias tanca la campanya a l'alcaldia de Barcelona als Jardinets de Gràcia 

     

    Els màxims dirigents de Junts acompanyaran l'alcaldable de Barcelona, Xavier Trias, en l'acte de tancament que es farà als Jardients de Gràcia a les 19:45h.

  • 16:36

    AGENDA | Alejo vidal Quadras acompanya l'alcaldable de Valents

     

    La candidata de Valents, Eva Parera, rebrà el suport de l'expresident del PP a Catalunya, Alejo Vidal Quadras durant l'acte de tancament que se celebrarà a la Plaça Adriano de Barcelona a les 19:30h. 

  • 16:35

    AGENDA | Daniel Sirera tanca la campanya del PP a l'Hotel AC Victoria Suite

     

    El candidat del Partit Popular a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, celebra el tancament de la campanya electoral l'Hotel AC Victoria Suites a les 20 h.

  • 16:33

    AGENDA | Junqueras, Aragonès i Vilalta acompanyen Maragall i Rufián en l'acte final de campanya 

     

    L'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, celebra l'acte final de campanya de la seva candidatura al costat del president del partit, Oriol Junqueras, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la secretaria general adjunta, Marta Vilalta, i el candidat per Santa Coloma de Gramenet, Gabriel Rufián. Els d'Esquerra fan l'acte a la Sala La Paloma a les 19:30 h.

  • 16:32

    AGENDA | Ciutadans tanca campanya a la Sala DECODE de Barcelona

     

    El líder de la formació taronja, Carlos Carrizosa, acompanyarà l'alcaldable de Cs, Anna Grau, a la sala DECODE del carrer Aribau de Barcelona a les 19:00. Posteriorment, tots dos faran una passejada ciutadana des de la plaça Universitat,  a la Ronda de Sant Antoni fins a la seu del partit. 

  • 16:31

    AGENDA | La CUP situa a Berga l'escenari de tancament de la cursa electoral

     

    La CUP fa l'acte final de campanya a Berga amb la participació dels exdiputats al Parlament David Fernández i Anna Gabriel i el candidat Ivan Sànchez. Ho celebren al passeig de la Indústria a les 19:30 h.

  • 16:29

    AGENDA | Gonzalo de Oro i Joan Garriga tanquen la campanya electoral de Vox

     

    L'alcaldable de Vox a Barcelona, Gonzalo de Oro, i el president de Vox Barcelona, Joan Garriga, celebren una trobada amb afiliats i simpatitzants del partit per tancar la campanya electoral. Acte a la plaça Artós a les 19 h.

  • 16:28

    AGENDA | Yolanda Díaz, Jéssica Albiach i Jaume Asens acompanyen Colau en el tancament de la cursa electoral

     

    Els comuns celebren l'acte final de campanya electoral amb Yolanda Díaz, Jéssica Albiach i el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens. Acte al parc de Sant Martí de Barcelona a les 19 h.

  • 16:25

    AGENDA | Pedro Sánchez participa en el tancament del PSC a Barcelona

     

    El president del Govern, Pedro Sánchez és el protagonista de l'acte de tancament de campanya del PSC que se celebra al Pavelló de la Vall d'Hebron de Barcelona. També acompanyaran l'alcaldable Jaume Collboni l'expresident Jossé Luis Rodriguez Zapatero i el primer secretari del PSC, Salvador Illa.  

  • 16:15

    BLOC ELECTORAL | Últim alé per la cita electoral de diumenge: els candidats es reivindiquen

     

    Els socialistes s'han reivindicat amb força com els de la política útil i els de la justícia social. Ha estat l'eix central d'aquest acte a Tarragona on Pedro Sánchez i Salvador Illa han acompanyat el candidat Ruben Viñuales. Ernest Maragall ha reivindicat el seu compromís amb la ciutat. Ada Colau fa una crida a concentrar el vot progressista i llença un missatge als indecisos.  Xavier Trias diu que la cultura és la millor targeta de presentació al món de Barcelona.

     

    La CUP insisteix que són l'únic vot, diuen, nítidament d'esquerres i independentista. Inés Arrimadas torna a Barcelona per demanar el vot, sobretot d'aquells que la van fer guanyadora a les eleccions al Parlament del 2017. El PP, que té la seguretat i la necessitat de més agents com una de les seves prioritats, diu que vol aconseguir prou força per condicionar el futur govern de la capital catalana. Valents ha volgut mostrar suport a la restauració i l'oci nocturn. I Vox encara la cita de diumenge com una oportunitat per acabar amb les polítiques de l'esquerra a totes les institucions.

  • 15:00

    Parera critica les crides al "vot útil" el 28M: "Si votes convençut, passi el que passi, no te'n penediràs"

     

    La candidata de Valents a Barcelona, Eva Parera, ha criticat les crides a concentrar el vot, que ha qualificat de "vot útil induït", i ha demanat als electors que el diumenge escullin "amb consciència". "No hi ha millor vot que el que fas convençut. Si votes convençut, passi el que passi no te'n penediràs", ha assegurat. També ha afirmat que molts catalans que van optar pel PSC per fer un "vot útil" contra l'independentisme el 14-F ara veuen amb "decepció" els pactes de Salvador Illa amb el govern de Pere Aragonès

  • 14:21

    TARRAGONA | Sánchez acusa el PP d'enfangar la campanya per a desmobilitzar: "No volen que anem a votar"
     

     

    El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, acusa el PP d'intentar desmobilitzar a la ciutadania davant les municipals i autonòmiques d'aquest diumenge 28 de maig. "No volen que anem a votar", ha indicat. En un míting de campanya a Tarragona, al costat del líder del PSC, Salvador Illa, el candidat a l'alcaldia, Rubén Viñuales, també reivindicat els socialistes com la força de la justícia social i el vot útil per garantir la convivència i la concòrdia a Catalunya. 

  • 14:00

    BLOC DE CAMPANYA | Pedro Sánchez aterra a Catalunya enmig de la polèmica Maragall

     

    El president del Govern, Pedro Sánchez, participa en un acte de campanya a Tarragona en suport del candidat Rubén Viñuales que aspira a recuperar l’alcaldia ara a mans del republicà Pau Ricomà. L’alcaldable de Junts a Lleida, Toni Postius, reclama el vot útil contra els partits del 155. La CUP es reivindica com a vot útil per evitar la sociovergència. 

    L’alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall manté que Collboni ha creuat el límit en reivindicar la figura del seu germà. Ada Colau demana que no s’utilitzi la figura de Pasqual Maragall en campanya i reivindica el model transformador dels comuns. 

    Xavier Trias vol acabar amb els pessebres moderns de Colau. El PP insisteix en la crida a concentrar els vots constitucionalistes. Valents acusa els populars d’intentar induir el vot. Inés Arrimadas acompanya l’alcaldable de Ciutadans, Anna Grau, en la crida del vot de la il·lusió i la confiança.

  • 13:30

    Arrimadas fa costat a Ciutadans des de Barcelona i apel·la als electors de la victòria de 2017

     

    La portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, ha aterrat a Barcelona en el darrer dia de campanya per donar la darrera empenta als candidats que la formació presenta al 28M. Durant un passeig amb la candidata per Barcelona, Anna Grau, Arrimadas ha apel·lat als electors que li van donar la victòria en les eleccions de 2017 al Parlament de Catalunya perquè Cs tingui ara una força decisiva als ajuntaments: "Som els únics que hem guanyat a les urnes al separatisme". Arrimadas diu que el vot a Cs és "imprescindible" per combatre també "el populisme i el bipartidisme".

  • 13:15

    Sirera demana "força" per entrar a l'Ajuntament: "No vinc a ser ni un observador ni un turista"

     

     

    El candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, ha avisat que vol aconseguir suficient força a les eleccions per poder "involucrar-se realment" en el govern municipal. "Jo no vinc a ser ni un observador ni un turista, com Jaume Collboni", ha assegurat. També ha remarcat que no donarà mai "un xec en blanc", sinó que imposarà algunes condicions, i ha subratllat que una de les seves prioritats serà la seguretat. De fet, en una atenció a mitjans des del Carmel ha insistit que a Barcelona hi calen 3.000 agents més dels Mossos i ha assegurat que es "partirà la cara" per exigir-los al Govern.

  • 13:10

    Trias promet "dignificar" el pessebre de Nadal de la plaça Sant Jaume

     

     

    El candidat per Barcelona Xavier Trias promet "dignificar" el pessebre de Nadal de la plaça Sant Jaume. Avui Trias ha presentat les seves propostes culturals, entre les quals destaquen la promoció dels museus de la ciutat i la defensa de la llengua catalana. Ara bé, el candidat creu que l'Ajuntament "no ha de fer la cultura del país". "Això ho fan els promotors i els artistes", ha afegit, reivindicant sobretot el paper dels promotors. Trias veu un "escàndol" que l'alcaldessa Ada Colau doni subvencions culturals a "amiguets" i ell es compromet a "ajudar a tothom, siguin del color que siguin". 

  • 13:00

    ENTREVISTA | Maragall: "L'acord PSC-Junts-PP està anunciat i ningú l'ha acabat de rebutjar"

     

    El candidat a l'alcaldia de Barcelona per ERC, Ernest Maragall, fa un balanç positiu de la campanya electoral pel 28M, i afegeix que "sempre penses que ho podries haver fet millor". L'alcaldable assegura que ha sigut una campanya "més determinant i decisiva" amb amplis espais de debat. L'alcaldable creu que durant la cursa, hi ha hagut bastant joc creuat de "petites consideracions personals o de pactes", més que centrar-se en la ciutat i les seves qüestions.

     

    Quant al que va passar a les eleccions del 2019, Maragall considera que preferiria que hi hagués hagut "negociacions". "El pacte de la vergonya", així és com Maragall defineix l'acord entre Colau, Collboni i Valls del 2019. Actualment, creu que l'acord PSC-Junts-PP "està anunciat i ningú l'ha acabat de rebutjar", ha pronosticat l'alcaldable d'Esquerra. I creu que és un "perill" que el PP entri a l'Ajuntament de Barcelona.

  • 12:40

    Maragall es compromet a acompanyar Aragonès a Madrid per demanar un nou referèndum

     

    El candidat d'ERC a les eleccions del 28M a Barcelona, Ernest Maragall, s'ha compromès a acompanyar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Madrid per demanar un nou referèndum. Maragall ha subratllat que, si governa, recuperarà el "rol actiu de gosadia i compromís". "L'Ajuntament és la segona institució del país", ha reiterat. El candidat d'ERC ha tornat a acusar el cap de llista del PSC, Jaume Collboni, d'"apropiar-se" de la figura del seu germà, exalcalde de la ciutat i expresident del Govern: "Pasqual Maragall no és seu ni meu, és de tothom".

  • 12:15

    Colau demana "un vot de confiança" als indecisos per fer una ciutat "més verda, més justa i més feminista"

     

    La candidata de BComú, Ada Colau, ha demanat "un vot de confiança" als indecisos coincidint amb el darrer dia de campanya electoral. Colau ha apuntat que encara hi ha molta gent indecisa, amb qui ha volgut compartir una idea: "Cada vot que vagi a les urnes servirà directament o indirectament per triar entre dos possibles models de govern". Un, ha explicat, és el d'un govern progressista encapçalat per ella i l'altre un govern Trias-Collboni. Per això, ha convidat tota la ciutadania a votar-la per fer una ciutat "més verda, més justa i més feminista".

  • 12:09

    Podem vol que els directius i presentadors dels grans mitjans hagin de fer públic el seu patrimoni

     

    La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha anunciat que "en els pròxims dies" la seva formació registrarà una proposició de llei al Congrés perquè els directius de les empreses privades de comunicació i els presentadors dels "programes de més audiència" hagin de presentar una declaració de béns igual que ho han de fer els càrrecs públics. Segons Belarra, "la gent té dret a saber quins interessos econòmics tenen".

  • 12:00

    Collboni demana "omplir les urnes" de vots del PSC

     

     

    L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha demanat anar aquest diumenge a "omplir les urnes" de vots socialistes: "Res no està decidit, malgrat que tothom pensi que guanyarem i que ho tenim a tocar". El candidat ha pronosticat que està "a punt de guanyar les eleccions" i "a un pas de tornar a tenir una alcaldia socialista". I ha demanat "un esforç de mobilització", avisant els indecisos que "si volen tenir un alcalde socialista, han de votar el PSC".

  • 10:40

    RESUM | Maragall, Collboni i Trias visiten tots els districtes mentre que Cs, Valents i PPC centren els esforços a la zona alta

     

    Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC) i Xavier Trias (Junts), han visitat els 10 districtes de Barcelona durant la campanya electoral. La candidata de Bcomú, Ada Colau, no ha fet actes amb premsa a Sant Andreu ni Sarrià-Sant Gervasi.

     

    Els candidats de Cs, Valents i PPC han centrat els seus esforços a la zona alta de la ciutat i, concretament, a Sarrià-Sant Gervasi. A les últimes eleccions municipals del 2019 en aquest districte va guanyar Barcelona pel Canvi-Cs. I ara, Valents, el partit hereu de Manuel Valls, i Ciutadans, es presenten per separat.

  • 10:30

    ANÀLISI | L'abstencionisme a les municipals regna a les grans ciutats, i menys a les comarques despoblades i envellides

     

    Les ciutats catalanes amb més població són on menys participació en les eleccions municipals hi ha. Les zones més despoblades i envellides, però, registren més nombre de votants a les urnes. Segons un estudi des del 1979 al 2019, 19 de les 20 ciutats amb més població se situen per sota de la mitjana de participació arreu del país, que és del 60,86%. Els 36 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona es troben en el 58%, amb Badia del Vallès (50,04%) i Sant Adrià de Besòs (51,59%) a la cua de tot Catalunya. Per contra, la Terra Alta (77%), el Priorat (76%), la Ribera d'Ebre (74,62%) i el Pallars Sobirà (74,56%) encapçalen el rànquing.

  • 10:05

    AGENDA | Acte final de campanya del PSC a Tarragona amb Pedro Sánchez, Salvador Illa i l'alcaldable Rubén Viñuales. A les 12:30 h.

  • 10:00

    AGENDA | Roda de premsa de l'alcaldable de Valents, Eva Parera, a les 12 h.

  • 9:55

    AGENDA | Roda de premsa de l'alcaldable del PP a Barcelona, Dani Sirera, a les 11:30 h.

  • 9:50

    AGENDA | Roda de premsa de l'alcaldessa i candidata dels comuns, Ada Colau, a Barcelona. Amb Jordi Martí i Janet Sanz a les 11:30 h.

  • 9:45

    AGENDA | Acte del PSC amb l'alcaldable Jaume Collboni i Marta Villanueva a Barcelona. A les 11 h.

  • 9:40

    AGENDA | Roda de premsa de l'alcaldable Xavier Trias per presentar les seves propostes en cultura i llengua a Barcelona. A les 11 h.

  • 9:35

    AGENDA | Declaracions de Jéssica Albiach (comuns) a Sabadell, de la mà de l'alcaldable Joan Mena. A les 11 h.

  • 9:30

    ENTREVISTA | Ernest Maragall: "Collboni ens ofereix submissió a Sánchez"

     

    L'alcaldable d'ERC per Barcelona, Ernest Maragall, carrega contra el candidat del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, a qui acusa de ser un  candidat "submís" a Pedro Sánchez i, "pitjor", que "ens ofereix submissió": "La seva oferta és que Barcelona deixi de ser qui decideix"", ha dit a una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga. També l'ha criticat per "utilitzar abusivament" la figura del seu germà Pasqual: "Va fer una ostentació d'apropiació. Fins aquí hem arribat. En política no tot s'hi val".

  • 9:20

    BLOC ELECTORAL | Més retrets entre els candidats al 28M poques hores abans de la cita electoral

     

    Ernest Maragall carrega contra Jaume Collboni: "és hereu dels que el van trair". Collboni demana un esprint en els darrers metres de la cursa electoral. Vol que la ciutat aculli, cada any, un gran esdeveniment esportiu. Jéssica Albiach critica el to triomfalista d'alguns candidats. I amb l'entrada en vigor de la llei d'habitatge, Ada Colau es reivindica.

     

    Picada d'ullet d'Anna Grau als seus, als qui promet bilingüisme i mà dura contra l'okupació. Des del Poblenou, la CUP adverteix que passarà amb el vot d'esquerres que no vagi per ells. Carreguen contra la massificació turística i l'abandó, diuen, del català. Des del PP, Dani Sirera defineix la seva proposta. 

     

    Vox crida a una mobilització massiva aquest diumenge per acabar amb les polítiques d'esquerra promogudes des dels governs. De fer activisme des de les institucions i d'insultar els catòlics. És del que acusa Eva Parera a Colau, que creu que canvia els noms dels carrers de Barcelona per ideologia.

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les municipals 28M del divendres 26 de maig de 2023. 

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.