Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Antoni Trilla: "L'emergència Covid ha acabat, però la malaltia no"

Per
Cafè d'idees - Antoni Trilla: "L'emergència Covid ha acabat, però la malaltia no"

El metge del servei de Medecina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, qualifica de contundent i simbòlica la declaració de l'OMS que posa fi a la situació d'emergència i de més urgència per la Covid-19 si bé recorda que la malaltia no ha acabat, ni tampoc la pandèmia: "Ha acabat la fase pitjor".

Trilla explica que cada cop les onades de la pandèmia del coronavirus seran més previsibles: "Hem passat d'una molt mala mar a una situació on ens haurem d'acostumar a onadetes".

El Dr. Trilla considera que sempre pot aparèixer una variant més greu del coronavirus SARS-CoV-2, però cada cop és "menys probable": "Es podria donar alguna petita passa endarrere, però no per tornar al 2020".

Trilla: "Tenim casos més lleus"

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, el Dr. Trilla explica que el virus encara circula, però la gran diferència avui és que no hi ha malalts a les UCI, o malalts greus que col·lapsin els hospitals: "Ara ha pujat una miqueta el número d'infectats, però tenim casos més lleus, sempre n'hi haurà de greus, però una proporció més baixa".

Trilla es felicita d'haver arribat a aquesta situació perquè l'OMS hagi fet la declaració de fi de l'emergència de salut: "Ostres quins tres anys portem darrere, hem aconseguit superar una situació molt complicada".

Trilla destaca com a grans èxits de la lluita contra el coronavirus haver aconseguit una vacuna al cap de sis mesos d'aïllar-se el virus i que s'hagin posat 13.000 milions de dosis de la vacuna o que el 70% de la població mundial hagi rebut ja dues dosis.

Recomana el test a casa i les mascaretes "en determinades circumstàncies"

Trilla defensa l'ús de les mascaretes com a "absolutament necessàries en determinades circumstàncies" si bé creu que es podrà modificar el Decret llei que diu que són obligatòries a farmàcies i hospitals: "Això és el que pot canviar, que deixen de ser obligatòries passen a ser convenients o necessàries".

L'expert també recomana continuar fent-nos el test de la Covid en cas de tenir símptomes i quedar-nos a casa 3 dies per evitar propagar el contagi: "Les proves s'han deixat de fer pel circuit oficial, però no es pot abaixar la vigilància".

A favor d'un pacte d'estat per la Sanitat

Trilla reclama fer autocrítica de la gestió de la pandèmia i reforçar el sistema sanitari davant noves emergències: "La situació a les residències era molt pitjor, com corregir-ho, però et quedes amb la solidaritat entre tots els hospitals, públics i privats".

El metge ha demanat reconeixement pels responsables polítics que van fer front a la pandèmia tot i algunes picabaralles: "Hi ha decisions que es revisarien. No els envejo, el màxim respecte".

Reconeix que li han plantejat "indirectament" ser conseller de Salut i que ell escoltaria a tothom, reclamaria a dretes i esquerres que reconeguessin que tenim un bon sistema de salut i plantejaria un pacte d'estat per la Sanitat a llarg termini.