Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Antoni Cañete: "Rodalies necessita l'acord pel traspàs i inversions"

Per
Cafè d'idees - Antoni Cañete: "Rodalies necessita l'acord pel traspàs i inversions"

El president de PIMEC, Antoni Cañete, veu amb bons ulls una l'aliança de país que proposa el president Pere Aragonès per reclamar el traspàs de Rodalies: "Tot el que siguin acords, sempre és bo. El tema del transport i de Rodalies necessita aquest acord i aquestes inversions".

Cañete demana que més enllà de les grans inversions en l'AVE cal donar resposta "al dia a dia" dels usuaris de Rodalies, perquè suposa una pèrdua d'eficàcia i diu que sempre estaran d'acord en una "gestió més propera".

Millors salaris però lligats a la productivitat

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, el president de PIMEC celebra el pacte per apujar els salaris un 10% fins al 2025: "Tot el que sigui l'acord, és bo perquè ve de la concertació. Estem encantats".

Cañete és favorable a salaris "tan alts com sigui possible" i posa com a condició que estiguin indexats a la productivitat dels recursos: "Estem disposats a parlar del millor salari, però que tinguin en compte la productivitat. Calen empreses viables i competitives".

En aquest sentit, demana no generalitzar els beneficis empresarials i diferenciar entre grans empreses i Pimes i autònoms: "Parlar en un terme generalista és injust i no concreta la realitat".

Demana una gestió de l'aigua "competitiva"

El president de PIMEC assenyala el consum com l'element que "continua tirant de la nostra economia", però adverteix sobre els efectes futurs de les pujades d'interessos i de l'encariment de les matèries primeres: "L'escenari en el qual estem caminant cada vegada és pitjor". Cañete diu que l'empresa i el turisme són sectors que van bé i que una part del sector serveis i especialment el sector primari de producció d'aliments està en més dificultats, agreujats per la sequera: "Els sectors on la pluja els condiciona la producció com el de l'oli d'oliva ha comportat un encariment de preus".

Sobre la gestió de l'aigua, Cañete demana una gestió de l'aigua de rec "millor que el nostre entorn" per fer front a la sequera i reclama inversions: "La gestió és fonamental per optimitzar aquesta situació, si tenim una gestió millor dels recursos, som més competitius".

Turisme: més enllà del turisme de "xancleta"

El president de PIMEC creu que els creuers poden ser menys contaminants i que la seva activitat respecti la sostenibilitat, el medi ambient i que no generin aglomeracions: "Prohibir els creuers no és la solució i n'hem de fugir dels ingressos i l'activitat que generen i que sigui dins la racionalitat".

En aquesta línia, Cañete ha remarcat la importància del sector del turisme, que representa el 18 % del producte interior brut i demana pensar en el turisme "del visitant": "Si perdem el 18 % del PIB el problema que tindrem serà un altre. Una altra qüestió és que li donem una mirada, una estratègia més enllà del turisme de xancleta".