Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya del 2 de maig de 2023 | El Govern amplia l'excepcionalitat per sequera a la meitat dels municipis de Catalunya

  • Cessada la directora general de la Funció Pública per les irregularitats en les oposicions
  • Matí de caos a Rodalies per una avaria a les instal·lacions d'Adif a Gavà
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Embassament Darnius-Boadella - Notícies avui Catalunya
Imatge de l'embassament Darnius-Boadella en plena sequera

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera. Es duplica la xifra de municipis amb restriccions per la sequera, fins a prop de 500. Set zones més de les conques internes passen a fase d'excepcionalitat.

A la Conca de l'Ebre, els regants del Canal Segarra-Garrigues tenen des d'avui racionada la quantitat d'aigua pels cultius. Porta 3 dies tancat per l'extrema sequera.

El Govern reconeix que no es va fer el control ni el seguiment necessari de la logística de les oposicions del cap de setmana i estudiarà si es repeteixen les proves després de les irregularitats detectades.

Una de cada 5 dones tindrà un trastorn mental durant l'embaràs o el postpart. Des de fa 5 anys l'hospital Clínic compta amb una unitat on se'ls ofereix atenció especialitzada.

Continua la investigació de la mort d’un jove de 15 anys a Sant Hipòlit de Voltregà. Aquest matí, els Mossos d’Esquadra han escorcollat el domicili del principal sospitós, un home de 40 anys que l’hauria disparat.

Resum notícies a Catalunya: 2 de maig de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:46

    Controlat l'incendi al magatzem del polígon de Cova Solera de Rubí

     

     

    Els Bombers han controlat a les set de la tarda d'aquest dimarts l'incendi que crema des de tres quarts de tres a una nau del polígon de Cova Solera de Rubí (Vallès Occidental). La fàbrica d'embalatges i envasos té dos pisos i ocupa uns 7.500 metres quadrats en forma de ela. És un edifici aïllat i, segons els Bombers, el foc ha començat a la primera planta. La gran quantitat de material combustible emmagatzemat, sobretot cartró i fustes, ha generat un foc intens que ha fet caure part de la coberta. S'ha desallotjat una cinquantena de treballadors de naus properes i una illa de cases pròxima.

  • 19:20

    Els retards en l'R2 sud de Rodalies podrien allargar-se fins a quatre setmanes

     

    Dia de retards i afectacions a Rodalies de Catalunya i Regionals i que podrien allargar-se entre 3 i 4 setmanes. És el temps que ADIF calcula que necessita per solucionar la incidència que afecta la línia R2, però també els trens regionals, que s'aturaran a totes les estacions, allargant, per tant, el temps de trajecte habitual.

  • 17:08

    El Parlament permet tramitar una proposició de Junts per a modificar el decret de sequera
     

    Junts, ERC, PSC, Cs i PPC hi han votat a favor; En Comú Podem i la CUP hi han votat en contra, mentre que Vox s'hi ha abstingut. El debat ha estat marcat per quan s'han d'aplicar sancions als ajuntaments que incompleixen amb les restriccions per la sequera. El text de Junts proposa una moratòria fins a l'1 de juliol mentre que el PSC ha registrat una esmena perquè es comencin a aplicar les multes un mes després de la convocatòria dels ajuts als ajuntaments. 

  • 16:49

    Mor un motorista en sortir de la via a la C-25 a Gurb

     

    L'avís del sinistre s'ha rebut a les 11.44 hores d'avui al quilòmetre 178 de la C-25 en sentit Vic. La víctima és un home de 75 anys, veí d'Alcarràs. S'han activat tres patrulles dels Mossos d'Esquadra i una unitat del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM). Amb aquesta víctima, ja són 54 les persones que han perdut la vida en accident de trànsit enguany a la xarxa viària de Catalunya.

  • 16:36

    Crema part d'una nau d'emmagatzematge a Rubí

     

    El foc crema la part davantera de la primera planta d'una nau d'emmagatzematge a Rubí. Com a mesura preventiva, els Bombers han desallotjat algunes cases properes a l'edifici. Protecció Civil ha activat en prealerta el pla Procicat.

  • 16:18

    Els regants del Segarra-Garrigues avisen que amb l'aigua que compten no sobreviuran els arbres

     

    "Amb l'aigua d'una setmana, haurem de regar tot el mes. Els arbres no sobreviuran a la calor de l'estiu". Així de contundents i resignats s'han mostrat regants del canal Segarra-Garrigues de Castelldans que aquest dimarts han demanat aigua per regar després del tancament anticipat del reg dissabte passat.

     

    El president de la col·lectivitat número 11 ha reclamat al Departament d'Acció Climàtica respostes sobre com han d'actuar els pagesos amb aquest nou marc, ja que no es preveia que un regadiu modernitzat i eficient es quedaria sense dotació.

  • 14:09

    Una negligència en l'ajust del fre, causa del xoc de dos trens a Vila-seca el juny del 2020

     

    Un error humà va causar el xoc frontal de dos trens a Vila-seca el juny passat. Ho diu l'informe del Ministeri, que recull la investigació de Mossos i ADIF. Els frens de la locomotora de mercaderies no es van ajustar correctament després de fer-ne un manteniment extra. A més, el responsable del centre de control va donar positiu en un test d'alcohol. La topada va deixar 6 ferits greus i 16 de lleus.  

  • 13:22

    El Govern nomena Anna Maria Molina nova directora general de Funció Pública

     

    El Govern ha nomenat Anna Maria Molina com a nova directora general de Funció Pública, el mateix dia que s'ha fet efectiva la destitució de Marta Martorell, que ocupava el càrrec fins ara, pel caos a les oposicions per a estabilitzar el personal de la Generalitat d'aquest dissabte. Llicenciada en Dret i diplomada en Relacions Laborals, Molina ha ocupat diversos càrrecs a l'administració i, recentment, ha exercit com a Subdirectora General d’Anàlisi i Planificació Estratègica, que depèn de Funció Pública. Treballa a la Generalitat des del 2005 i ha treballat als departament de Salut i de la Presidència.

  • 13:18

    La Generalitat amplia a 495 els municipis en situació d'excepcionalitat hídrica

     


    Si fins ara estaven en situació d'excepcionalitat els sistemes de Ter-Llobregat, que proveeix a l'àrea metropolitana de Barcelona, i l'aqüífer Fluvià Muga a Girona, amb una afectació a 224 municipis, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha proposat incloure set noves unitats en excepcionalitat. Entre elles destaca l'embassament de Darnius Boadella (Girona) o les unitats d'Anoia-Gaià i les capçaleres del Ter i del Llobregat Mitjà, que afecten municipis com Olot, Vic, Figueres i Berga. Es redueix la dotació de reg agrícola en un 40%, en un 15% en l'ús industrial i entre el 15 i el 50% en recreatius. També s'estableix una dotació màxima de 230 litres per habitant i dia.

  • 13:04

    El Govern aprova el decret electoral de les Cambres de Comerç i elimina el vot delegat

     

    La convocatòria es publicarà aquest mes de maig i contindrà mesures per millorar la seguretat jurídica dels comicis, que se celebraran al setembre. Entre altres mesures, es contemplen mesures com l'eliminació del vot delegat, pas que busca incrementar la seguretat jurídica de tot el procés. El procés electoral, que tindrà quatre dies de vot digital i un de presència, serà verificat per un auditor i per l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

  • 12:52

    Les primeres visites a la Unitat de Salut Mental Perinatal del Clínic augmenten un 37% l'any 2022

     

    Les primeres visites a la Unitat de Salut Mental Perinatal de l'Hospital Clínic van augmentar un 37% el 2022 respecte de l'any anterior, amb 411 primeres consultes. El centre, inaugurat el 2018, és l'únic a Catalunya i tot l'Estat que intervé en la salut mental de les dones durant el postpart, així com en el vincle entre mare i nadó.

  • 12:38

    Els regants del canal Segarra-Garrigues compten amb la quantitat mínima d'aigua per regar

     

    A la Conca de l'Ebere, els regants del canal Segarra-Garrigues tenen des d'avui racionada la quantitat d'aigua pels cultius. Fa 3 dies que està tancat per l'extrema sequera, però durant el dia dotarà als pagesos de la quantitat mínima d'aigua per garantir la subsistència dels arbres fruiters. El canal abasteix unes 8.000 hectàrees. Els pagesos ja han alertat que perilla la collita de cereals i de fruita. Però aquestes restriccions d'aigua no només s'apliquen al canal principal, sinó que també s'estén a canals més petits com el de Pinyana.

  • 12:35

    Retards a l’R2 de Rodalies per una incidència en les instal·lacions d'Adif a Gavà

     

    Només circula un tren cada trenta minuts en el tram que va de Sant Vicenç de Calders a l'estació de França, passant per Vilanova i la Geltrú. S'han establert reforços puntuals entre la capital del Garraf i Barcelona i Renfe ha indicat que tractarà que els trens que sí que fan aquest recorregut siguin combois de màxima capacitat. 

    Castelldefels - Els usuaris de l'R2 Sud que aquest dimarts s'han vist afectats per l'avaria que ha tingut lloc a Gavà han titllat la situació de "vergonya" i han afirmat que "cada dia es repeteix la mateixa història", en relació amb les reiterades incidències i retards que afecten la xarxa de Rodalies de Catalunya. Alguns viatgers han criticat els retards i se senten com "sardines en llauna" perquè els vagons van massa plens. A l’estació de Castelldefels, nombrosos passatgers han expressat el seu malestar després que el tren en què viatjaven s’hagi aturat en aquesta estació durant més de quinze minuts.

  • 12:26

    Mor un home de 91 anys atropellat per un camió de la neteja a la Llagosta

     

    Segons ha informat el consistori, els fets han passat avui vora les 9.00 h a l'aparcament situat al costat del mercat municipal, quan el vehicle, del Consorci de Residus comarcal, ha fet marxa enrere i ha atropellat l'home, que ha mort a l'acte. L'Ajuntament ha decretat un dia de dol i ha posat les banderes a mig pal.

  • 12:23

    Els administradors de finques, "molt decebuts" amb la llei d'habitatge

     

    El Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida s'ha mostrat "molt decebut" amb la nova llei d'habitatge aprovada al Congrés. Els professionals asseguren que "el petit propietari és el principal perjudicat" de la norma, que considera gran tenidor el que té més de cinc habitatges. L'entitat veu "desproporcionat" posar dins del mateix concepte "el perfil estalviador i familiar amb els grans fons i grans tenidors d’entitats financeres".

     

    D'altra banda, també valora negativament que la llei aprofundeixi en la regulació del lloguer "quan s’ha evidenciat que no ha funcionat" perquè els propietaris prefereixen retirar els habitatges del mercat abans que renovar contractes amb el topall.

  • 12:18

    Acaba de declarar al judici l'osteòpata acusat d'abusos sexuals en la seva consulta. 

     

     

    L'acusat s'ha proclamat "innocent" i ha negat l'ànim libidinós. Només respon al seu advocat: "Sempre he actuat correctament, potser no he sabut fer-ho millor, sempre amb finalitat terapèutica". Actualment no exerceix la professió. INFORMA: ISABEL PALACIOS. 

  • 11:57

    El Govern cessa la directora general de Funció Pública pel caos en les oposicions de dissabte

     

    Segons ha avançat el diari Ara i ha pogut confirmar Ràdio 4, el Govern ha cessat Marta Martorell després del caos en les oposicions celebrades dissabte. Es van registrar diverses incidències en les proves més importants de l'última dècada que havien de servir per estabilitzar plantilles a l'Administració catalana. Unes 13.500 persones s'havien inscrit per aspirar a una de les 1.825 places que sortien a concurs.

  • 11:32

    Tots els alumnes de primària rebran el curs vinent un ajut de 100 euros en concepte de material escolar.

     

    La mesura s'implantarà mitjançant un sistema de vals que s'enviaran per correu postal durant els mesos d'estiu i es podran bescanviar fins al 30 de novembre del 2023 per llibres, diccionaris, papereria, elements d’escriptura, calculadores, motxilles i jocs educatius. Aquests ajuts per material beneficiaran aproximadament mig milió d'alumnes que cursaran primària el curs vinent a qualsevol centre públic o concertat de Catalunya i haurien de servir per atenuar l'impacte de la inflació.
     

  • 11:12

    Judici a un osteòpata acusat d'abusos sexuals a almenys 23 dones. 

     

     

    S'enfronta a més de 90 anys de presó per abusos sexuals a almenys 23 dones en la seva consulta, entre 2014 i 2016, a Barcelona i Sant Cugat. 

    Segons la seva defensa al·legarà que els tractaments que va realitzar, com a osteòpata especialitzat en dones en situació de prepart o postpart, eren "adequats i justificats". L'acusat ha demanat declarar l'últim, però la fiscalia s'oposa.

    La pena a la qual s'enfronta l'acusat suma, concretament, 111 anys.

  • 11:13

    Cinquè dia de vaga dels treballadors d'escombraries a Figueres en plenes fires i festes de la Santa Creus.

     

    Als carrers de la ciutat s'hi acumulen ja grans quantitats de deixalles, que conviuen amb les milers de visitants i turistes que aquest cap de setmana llarg han passejat per la localitat. Al llarg del dia d'avui, està previst una nova trobada entre els sindicats convocants, CCOO i Cobas i les empreses Ecoserveis i Fisersa per apropar postures i intentar desencallar el conflicte. Els vaguistes demanen l'equiparació del seu conveni com a treballadors de l'empresa que fa la recollida d'escombraries, amb els de l'empresa pública que gestiona altres serveis com la neteja viària o l'enllumenat.
     

  • 11:09

    Educació farà seguiment d'una professora de l'escola Mare de Déu de Talló, a Bellver de Cerdanya.

     

    Dues famílies es van queixar de l'actuació de la docent després que el passat 21 d'abril va obligar dos alumnes de tercer de primària a rentar-se la boca amb aigua i sabó. Segons fonts d'Educació, la mestra va demanar disculpes, però les famílies demanen que se l'aparti de les aules perquè no és el primer cop que es produeixen incidents. En una carta dirigida a l'AFA, i segons publica el diari Segre, expliquen que la docent no tracta bé els alumnes, els menysprea davant de la resta de la classe, els fa sentir malament i els amenaça verbalment. Asseguren que els fets no són aïllats i que el curs passat hi va haver problemes amb la mateixa docent. 

  • 9:52

    El Govern torna a reunir la comissió de la sequera per decidir si cal prendre més mesures.

     

     

    Tot i la pluja d'aquest cap de setmana, el govern torna a reunir la comissió de la sequera aquest matí per analitzar la situació i decidir si cal prendre més mesures. D'altra banda, la llei de Junts que qüestiona les sancions dels ajuntaments arriba al Parlament. Des de l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), calculen que les pèrdues pel tancament del canal d'Urgell ja arriben als 165 milions d'euros. A més, s'afegeix també el tancament del canal de Segarra-Garrigues i el de Pinyana, que reguen més de 20.000 hectàrees. 

  • 9:35

    Els Mossos registraran el domicili del presumpte homicida de Sant Hipòlit de Voltregà.

     

     

    Els Mossos d'Esquadra registraran aquest matí el domicili del presumpte autor de la mort a trets d'un jove de 15 anys a Sant Hipòlit de Voltregà. L'home, que va ser detingut sense cap acte de violència, ha passat la nit a comissaria a l'espera de ser traslladat a disposició judicial. Els fets van passar la matinada de dilluns i, tot i el desplaçament de diverses patrulles policials i serveis d'emergències, l'adolescent de 15 anys va morir. L'ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà ha decretat dos dies de dol i farà un minut de silenci aquesta tarda en suport a la família de la víctima.

  • 9:10

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Javier Ibars, director Relacions Laborals i Afers Socials de Foment del Treball, diu que s'estan negociant "a bon ritme" els convenis col·lectius: "No hi ha cap mena de bloqueig en la negociació col·lectiva". Afegeix que l'Acord Interprofessional de Catalunya ja contempla un increment dels salaris baixos i esperen tancar-lo les próximes setmanes. 

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 02 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    Sense circulació entre el Prat i Castelldefels per una avaria. 

     

    Un incendi en unes instal·lacions elèctriques de Gavà afecta des d'ahir a la nit la circulació de trens entre el tram del Prat i Castelldefels. 

  • 8:15

    Detingut el presumpte autor de la mort d'un jove a Sant Hipòlit de Voltregà.

     

     

    Sant Hipòlit de Voltregà decreta dos dies de dol oficial per la mort a trets d'un jove de 15 anys del municipi. El Consistori també ha convocat, per aquesta tarda un minut de silenci en suport a la família de la víctima. El presumpte autor del crim ha de passar a disposició judicial en les pròximes hores. És un home de 40 anys que va ser detingut gràcies a un ampli dispositiu policial, amb un helicòpter i drons. El succés va tenir lloc cap a les 5 de la matinada.

    Segons les primeres informacions, s'hauria produït una baralla a la zona, i en arribar Mossos i SEM, haurien localitzat un jove estès a terra amb ferides compatibles amb arma de foc

     
  • 8:10

    Sindicats i partits demanen explicacions pel 'caos' de les oposicions.

     

     

    Malestar després del desgavell pels exàmens de dissabte en les oposicions per ser funcionari de la Generalitat. Els sindicats i el govern han mantingut una reunió d'urgència. L'executiu assegura que depurarà responsabilitats i la consellera de la presidència demanarà comparèixer al Parlament per donar explicacions.
     

  • 8:05

    1 de maig | CCOO i UGT avisen: o hi ha acord amb la patronal pels salaris o hi haurà més mobilitzacions.

     

     

    Apujar els sous per fer front a la inflació. En un clima preelectoral, aquesta ha estat la principal reivindicació dels sindicats i els milers de persones que han sortit al carrer en el primer de maig. Tant UGT com Comissions Obreres reclamen augmentar els salaris per revertir la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors. També demanen a les empreses que reparteixin els beneficis i amenacen que, si no s'arriba a un acord amb la patronal abans de l'estiu per apujar els sous, hi haurà una gran mobilització. 

  • 10:38

    El Govern habilita un web per recopilar les incidències de les oposicions que estarà en funcionament fins divendres

     

    Aspirants i sindicats van denunciar retards, cancel·lació d'exàmens i violacions de l'anonimat de les proves on estaven convocades 13.581 persones. Unes irregularitats que l'Executiu va apuntar que podien ser imputables a l'empresa a qui es va subcontractar la gestió d'aquests exàmens per estabilitzar el personal. El formulari estarà a disposició dels aspirants afectats pels errors logístics en el procés d’oposicions quatre dies, des d’aquest dimarts fins divendres.

  • 10:37

    El PSC demana a Vilagrà explicar al Parlament "els problemes organitzatius" de les oposicions

     

    La portaveu dels socialistes al Parlament ja va avisar diumenge que registrarien aquesta petició de compareixença. La sol·licitud de registre reclama a la consellera de Presidència que doni explicacions davant la Comissió d'Afers Institucionals de la cambra catalana.

  • 08:00

    Bon dia! Segueix aquí el més destacat d'aquest dimarts 2 de maig de 2023