Enlaces accesibilidad
Habitatge

Catalunya, un dels territoris que més se'n beneficiarà dels 50.000 pisos de la Sareb a lloguer social

Per
Prop d'un 30% dels 50.000 pisos de la Sareb per lloguer social estan a Catalunya

Catalunya es troba entre les comunitats autònomes que més es podrien beneficiar de la nova mesura del Govern espanyol en matèria d'habitatge, la mobilització de 50.000 pisos de la Societat de Gestió d'Actius procedents de Reestructuració Bancària a lloguer social. I és que el territori català concentrarà una quarta part dels habitatges, només superada per la Comunitat Valenciana.

El Consell de Ministres ha tirat aquest dimarts endavant el pla per ampliar el parc de lloguer social. Una mesura que arriba després que la setmana passada hi hagués un primer acord per la llei d'habitatge espanyola que preveu regular els preus dels lloguers. Entitats com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca han celebrat l'anunci del Govern. El sector immobiliari ha aplaudit la iniciativa, però alerta de la dificultat que comportarà casar l'oferta de la Sareb amb les zones on hi ha més demanda d'habitatge.

Catalunya, segona comunitat amb més pisos de la Sareb

S'estima que la Sareb té uns 10.000 habitatges a Catalunya. És la segona comunitat que més en té després de la valenciana. De fet, fa mesos que la Generalitat i l'empresa controlada per l'Estat negocien la que pot ser la venda més gran de llars a una autonomia, superant les 500 que s'han transferit a la Comunitat Valenciana.

El govern espanyol negocia amb la Generalitat la venda de 200 habitatges i 200 terrenys de la Sareb, segons ha explicat la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño. A més, la portaveu de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha reclamat la llista dels pisos de la Sareb a Catalunya per comprar-los i destinar-los a lloguer social. Plaja ha recordat que una de les línies d'actuació en matèria d'habitatge és la compra d'uns 1.000 habitatges propietat de grans tenidors per 100 milions d'euros.

Problemes per accedir-hi: pocs i mal col·locats

Dels 50.000 pisos de la Sareb que es posen a disposició del lloguer a preus assequibles, prop d'un 30% d'aquests habitatges es concentren a Catalunya. Però dels pisos que la Sareb té en cartera a tot l'estat, només 9.000 estan per entrar a viure-hi actualment. Uns 12.000 s'han de reformar, hi ha 14.000 que ja estan habitats (alguns amb lloguer social i altres ocupats) i 15.000 s'han de construir amb el sòl disponible que té.

De fet, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja ha assegurat que el pla del govern no tindrà gaire "impacte" a la capital catalana. Segons ha dit, els pisos del 'banc dolent' a Barcelona són pocs i de mala qualitat, "gairebé invivibles". El PSC li ha retret les paraules, però. La tinenta d'alcaldia Laia Bonet, del PSC, li ha contestat que esperava una actitud "més propositiva" de l'alcaldessa. "Amb independència de les xifres, són polítiques que beneficien centenars de famílies a la ciutat, i un alcalde de Barcelona hauria de felicitar-se de polítiques que ofereixen solucions", ha remarcat.

Distribució de la situació dels 50.000 habitatges per a lloguer social

Distribució de la situació dels 50.000 habitatges per a lloguer social

D'altra banda, els agents de la propietat catalana aplaudeixen el pla, però adverteixen que tindrà la dificultat d'aparellar la ubicació de l'oferta de la Sareb amb on es necessiten els habitatges. Segons Carles Sala, portaveu dels API, la via per facilitar l'accés a l'habitatge als municipis més tensionats és la construcció, no la compra d'actius.

La PAH celebra l'anunci

La PAH feia temps que reivindicava aquest avenç en matèria d'habitatge, segons ha assegurat la seva portaveu, Lucia Delgado. En una entrevista al Cafè d'idees, ha celebrat la mobilització de 50.000 habitatges de la Sareb per a lloguer social, però espera que no es quedi en un anunci electoralista: "Que ho faci abans de les eleccions municipals", ha reclamat al president del Govern, Pedro Sánchez.

D'altra banda, Delgado considera insuficient la llei de l'habitatge i creu que queda "molt lluny" del que reclamen. Defensa que limitar l'increment dels preus del lloguer no és l'única solució, sinó que cal promoure mesures "excepcionals" per fer que els preus abaixin: "Hauria de baixar l'índex".

Els experts, per la seva banda, alerten que els controls de lloguer poden desincentivar l'oferta, quan el que fa falta, segons asseguren, és ampliar el mercat. En aquest sentit, el catedràtic d'economia de la Universitat Pompeu Fabra, José García Montalvo, veu amb bons ulls la proposta d'habilitar pisos de la SAREB, però avisa que estan mal localitzats.

Les comunitats autònomes decidiran com es distribueixen els pisos

Concretament, el Govern posarà 21.000 habitatges a disposició de municipis i comunitats autònomes; a més, impulsaran el lloguer social a 14.000 pisos ja habitats d'aquest parc, i promouran la construcció de fins a 15.000 habitatges públics en sòl disponible de la Sareb. Segons el Govern, la Sareb ja té 35.000 pisos disponibles per a oferir de lloguer social.

A banda, Sánchez s'ha compromès a arribar al 20% de parc públic d'habitatge. Actualment, Espanya només en té el 3%. L'executiu negociarà amb les comunitats autònomes com es distribuiran les propietats de la Sareb per a l'habitatge social. El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la destinació de 50.000 habitatges, però la competència és autonòmica, com ha explicat la ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, a TVE.

Els candidats a l'alcaldia del PSC de l'Àrea Metropolitana de Barcelona també s'ha compromès a impulsar un parc públic d'habitatge de lloguer assequible a través d'un acord entre municipis.